A történelmi keresztény egyházak vezetői elégedettek a kormány intézkedéseivel

Megtartották idei első tanácskozásukat a katolikus, a  református és az evangélikus egyház püspökei pénteken Budapesten. Az egyházi vezetők pozitívan értékelték, hogy a kormány határozott és érdemi eredményeket adó lépéseket tett az elmúlt esztendőkben az egyházakat érintő diszkriminatív és bizonytalanságot okozó jogszabályi változások és finanszírozási elvonások megszüntetésére, többek között a 2011. évi költségvetés elkészítésekor.

Megtartották idei első tanácskozásukat a katolikus, a  református és az evangélikus egyház püspökei pénteken Budapesten. A Magyarországi Evangélikus Egyház országos irodájában folytatott megbeszélésen részt vett katolikus részről Bábel Balázs, Ternyák Csaba érsekek, Veres András püspök, valamint Mohos Gábor, a püspöki konferencia titkára, református részről Bölcskei Gusztáv, Csomós József, Steinbach József és Szabó István püspökök, evangélikus részről pedig Gáncs Péter, Fabiny Tamás és Ittzés János püspökök.

A hagyományos találkozó célja az egyházakat és a társadalmat érintő időszerű kérdések megbeszélése, valamint a folyamatban lévő és tervezett együttműködések részleteiről való eszmecsere volt. Az egyházi vezetők pozitívan értékelték, hogy a kormány határozott és érdemi eredményeket adó lépéseket tett az elmúlt esztendőkben az egyházakat érintő diszkriminatív és bizonytalanságot okozó jogszabályi változások és finanszírozási elvonások megszüntetésére, többek között a 2011. évi költségvetés elkészítésekor. Az egyházi vezetők megerősítették: fontosnak tartják az egyházakat és az egyházak által végzett szolgálatokat érintő, készülő törvények és jogszabályok előzetes egyeztetését. A megbeszélésen az egyházi vezetők összegyűjtötték azokat a nagyobb témákat, amelyekben párbeszédet kívánnak folytatni a kormányzattal egy rendszeres egyeztető fórum keretében.
   
Az egyházak vezetői a hit- és erkölcstanoktatással kapcsolatban egyetértettek abban, hogy a kormányzati elgondolások véglegesítésekor lényeges - a lehetőségekhez képest - az egyházi tapasztalatok figyelembe vétele, és a hittanoktatás eddig kialakult jó gyakorlatainak a megőrzése. Úgy határoztak, hogy ebben a témában szakértői szinten egyeztetnek majd. Kitértek arra is, hogy a közszolgálati televíziók vallási műsorainak tekintetében konzultációt javasolnak a világi média érintett vezetőivel.
   
A három nagy keresztény felekezet püspökei megvitatták a nemrégiben befejeződött ökumenikus imahét közösségi tapasztalatait, megerősítve elkötelezettségüket az egymáshoz való közeledés imádságos formáinak további gyakorlásában. A megbeszélésen beszámoló hangzott el a 2017-es esztendőnek a Reformáció évévé nyilvánításáról is, valamint a reformáció 500. évfordulójának megünneplésére tett előkészületekről.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!