A választási eredmények üzenete: az embereknek elegük van a Gyurcsány-Bajnai-korszakból

Óriási fölénnyel győztek a Fidesz és a KDNP jelöltjei a Józsefvárosban és Csornán.  A józsefvárosi időszaki polgármester választáson Kocsis Mátéra a választópolgárok 67 százaléka szavazott, Csornán az időközi országgyűlési képviselő-választáson a Fidesz és a Kereszténydemokrata Néppárt jelöltje, Gyopáros Alpár 79,71 százalékos szavazati aránnyal aratott diadalt. Szijjártó Péter, a Fidesz elnöki stábjának vezetője az eredményeket értékelve kifejtette: a választópolgárok Csornán és a Józsefvárosban is újra a hatalom tudtára adták: elegük van az állandó hazudozásból, az ország tönkretételéből és a Gyurcsány-Bajnai-korszakból. Az ellenzéki politikus úgy fogalmazott: meggyőződésük, hogy a sok helyi változásból fog összeállni végül az a nagy változás, amelyre „most már az egész ország vágyik”.

Józsefvárosban a Fidesz-KDNP frakciószövetség jelöltjére Kocsis Mátéra a választópolgárok 67 százaléka szavazott,  összesen 9.218 választópolgár. Komássy Ákosra, az MSZP jelöltjére a voksolók 17 százaléka (2.331 szavazat) voksolt. Takács Gáborra, az SZDSZ jelöltjére 1.122 szavazatot adtak le, ez valamivel több mint a voksok 8 százaléka. Kispál Gergelyre, az LMP jelöltjére 1.079-en szavaztak, ez valamivel kevesebb mint 8 százalék.
    
A szavazáson a csaknem 59 ezer választópolgár közül minden negyedik (23,6 százalék) jelent meg és adta le voksát.
    
Kocsis Máté eddig alpolgármesterként irányította a főváros VIII. kerületét, és az önkormányzatot irányító Fidesz-KDNP-frakció vezetője. A most megválasztott polgármester mandátuma a következő önkormányzati választásig, 2010 őszéig szól.
    
Kocsis Máté az eredmények nyilvánosságra kerülése után sajtótájékoztatóján kijelentette: vasárnap Józsefvárosban sok szempontból véget ért egy korszak, hiszen a rendszerváltás óta még soha nem volt jobboldali polgármestere a VIII. kerületnek és  szavai szerint ez óriási felelősséget jelent, a kerületben lakóknak pedig lehetőség egy biztonságosabb, tisztább, élhetőbb és szerethetőbb Józsefváros megteremtésére.
    
Komássy Ákos szocialista jelölt gratulált Kocsis Máténak polgármesterré választásához és azt mondta az MTI-nek, hogy folytatja a munkát Józsefvárosban. Hozzátette: bízik benne, hogy Kocsis Máté jó polgármester lesz.
    
Takács Gábor, az SZDSZ jelöltje sikerként értékelt a józsefvárosi választás eredményét, hiszen az EP-választásokon elért 4-4,5 százalékhoz képest a párt megduplázta a szavazói számát.
    
Kispál Gergely, a Lehet Más a Politika (LMP) jelöltje közleményében azt hangsúlyozta, hogy az EP-választáson elért eredményével szemben a párt tovább növelte támogatottságát a józsefvárosi választáson, és 8 százalékos eredményével megkerülhetetlen politikai tényezővé vált.

Érvényes volt a vasárnap tartott időközi országgyűlési képviselő-választás Csornán, ahol a Fidesz és a Kereszténydemokrata Néppárt jelöltje, Gyopáros Alpár győzött 79,71 százalékos szavazati aránnyal. A részvétel 25,19 százalékos volt, vagyis éppen hogy megvolt az érvényességhez szükséges legalább 25 százalékos részvétel.

Döbrössy Adrienn, a választókerületi választási iroda vezetője az MTI-nek elmondta: az ötven települést lefedő csornai és környéki időközi országgyűlési képviselő-választás második fordulójában a választásra jogosultak 25,19 százaléka, 11.373 választópolgár adta le szavazatát,. Ez a 19 század százalék – amellyel végül meghaladták az érvényességhez szükséges 25 százalékos részvételi arányt – körülbelül 80 szavazót jelent – tette hozzá.
    
A vasárnapi voksoláson a legtöbb szavazatot (a voksok 79,71 százalékát) a Fidesz és a KDNP jelöltje, Gyopáros Alpár kapta. A második legtöbb szavazatot (10,53 százalékot) Takács Krisztián, a Jobbik Magyarországért Mozgalom jelöltje kapta. Harmadik az MSZP-s Balogh Csaba lett, ő a szavazatok 4,64 százalékát kapta. Demjén Mihályné, a Civil Mozgalom jelöltje 3,87 százalékot, a MIÉP-es Molnár Tivadar 1,26 százalékot kapott. A két héttel ezelőtti első fordulóban ugyanez volt a sorrend.
    
A 11 ezer 373 szavazatból az előzetes adatok szerint 11 ezer 306 volt érvényes.
    
Győr-Moson-Sopron megye 5. számú országgyűlési egyéni választókerületében azért kellett új országgyűlési képviselőt választani, mert Áder János, a térség parlamenti képviselője mandátumot szerzett a júniusi európai parlamenti választáson, és lemondott az országgyűlési képviselőségről.
    
A választás első fordulóját két héttel ezelőtt tartották, de az érvénytelen lett, mivel a választásra jogosultak mindössze 21,75 százaléka járult az urnákhoz az érvényes szavazáshoz szükséges több mint 50 százalék helyett. Akkor Gyopáros Alpár a szavazatok 73 százalékát kapta.
    
Gyopáros Alpár megválasztása után azt mondta az MTI-nek, hogy a csornaiak, a Csorna környékiek tették le Magyarország új jövőjének alapkövét a vasárnapi időközi országgyűlési választás eredményével. Felhívta a figyelmet arra, hogy az időközi választások sajátossága Magyarországon, hogy az esetek nagy százalékában a második fordulóban az emberek kevesebben mennek el szavazni, mint az elsőben, Csornán és környékén azonban ez pont fordítva történt.  
    
A politikus szerint a csaknem 80 százalékos eredmény ismeretében kijelenthető, hogy a csornaiak világos üzenetet fogalmaztak meg a szocialistáknak, a Bajnai-kormánynak: azt, hogy elegük van abból, ami ebben az országban folyik, elegük van a közönyből, az apátiából, ami jelentős részben a szocialista kormányzat ténykedéséből fakad, láthatóan másfajta jövőt képzelnek el az emberek.
    
„Büszke vagyok a csornaiakra, hiszen a mostani választási eredmény már egy új jövő lehetséges megalapozást vetíti előre jövő tavasszal, amikor is reményeim szerint felállhat egy új kormány, Orbán Viktor vezetésével. És azért is büszke vagyok a csornaiakra, mert vasárnap ők tették le az új jövő alapkövét” – nyilatkozta.
    
Szijjártó Péter, a Fidesz elnöki stábjának vezetője az eredményeket értékelve kifejtette: a választópolgárok Csornán és a Józsefvárosban is újra a hatalom tudtára adták: elegük van az állandó hazudozásból, az ország tönkretételéből és a Gyurcsány-Bajnai-korszakból. Az ellenzéki politikus úgy fogalmazott: meggyőződésük, hogy a sok helyi változásból fog összeállni végül az a nagy változás, amelyre „most már az egész ország vágyik”.

A választópolgárok egyértelműen a hatalom tudtára adja, hogy a kormánynak mennie kell, a Bajnai-kormánynak végre félre kell állnia a változás útjából – hangsúlyozta a politikus, hozzáfűzve: ezt mondták korábban a pécsiek, a komlóiak, a ferencvárosiak és a lőkösháziak is, most pedig a csornaiak és a józsefvárosiak.
    
A csornai választással kapcsolatban megjegyezte: „van egy párt, amelyik 4,64 százalékot ért el, és ezt úgy hívják, hogy Magyar Szocialista Párt”.
    
Mint mondta: sikertelennek bizonyultak mindazok, akik a részvételtől való távolmaradásra buzdítottak mindenkit. „Számunkra ez egy becsületbeli ügy volt, hiszen a Fidesz szerint nem lehet Magyarországon egyetlenegy város, falu, sőt egyetlenegy polgár sem, amely parlamenti képviselet nélkül marad akár egyetlen napra is” – tette hozzá.

   
Nyakó István, az MSZP szóvivője a választás eredményét értékelve azt mondta az MTI-nek: a nagyon alacsony részvételi arány azt mutatja, hogy a választók többsége az otthon maradásával szavazott Csornán.

Kiszely Zoltán politológus szerint meglepetés, hogy a csornai időközi országgyűlési képviselő-választás érvényes lett, a politológus az MTI-nek úgy nyilatkozott: Csornán a fideszes szavazók magas választói részvétele miatt sikerült átlépni az érvényességi küszöböt, a bizonytalanok és a baloldali szavazók viszont otthon maradtak.

Kiszely Zoltán politológus az MTI-nek nyilatkozva azt mondta, Józsefvárosban visszaigazolta az országos közvélemény-kutatási adatokat a részvétel mértéke: a Fidesz-szavazók magas aktivitása és a baloldali szavazók zömének kiábrándultsága jelenik meg az eredményben.
    
Mint mondta, az SZDSZ-nek ez az eredmény nagy visszaesés ahhoz képest, hogy korábban ők adták a polgármestert a kerületben, de az országos támogatottsághoz képest a párt jobban szerepelt. A nyolcszázalékos budapesti eredmény azt is mutatja, hogy éles helyzetben, egy országos választáson nem elérhetetlen az öt százalék megszerzése – fogalmazott.
    
Kiszely Zoltán úgy látja, az LMP szintén nyolcszázalékos eredménye bizakodóvá teheti a pártot az egy százalék elérésére a jövő évi országgyűlési választásokon, ami már költségvetési támogatást jelent a szervezetnek.    
    
A politológus kitért arra: magyarázkodásra kényszerülhetnek azok a pártok, amelyek nem mérettették meg magukat a józsefvárosi polgármester-választáson, hiszen a jövő évi választásokig várhatóan már nem lesz erre több lehetőség.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!