Az államfő a napi alkukból élő kisebbségi kormányról

A bizalomhiány általános és mélységes, legsúlyosabb tünete, hogy eltűnt a perspektíva, a széles horizont, a hosszú távú gondolkodás - nyilatkozta Sólyom László köztársasági elnök a Heti Válasznak. Úgy vélte, napi alkukból élő kisebbségi kormánnyal nehezen lehet hosszú távú programot alkotni. Sólyom László szerint az októberi nemzeti csúcs célja az volt, hogy elmossa a kormány felelősségét, azt sugallva, hogy mindnyájan együtt vagyunk felelősek azért, ami történik.

A bizalomhiány általános és mélységes, legsúlyosabb tünete, hogy eltűnt a perspektíva, a széles horizont, a hosszú távú gondolkodás - nyilatkozta Sólyom László köztársasági elnök a Heti Válasznak. Úgy fogalmazott, hogy a jelenlegi politikában rögtönzés követ rögtönzést; minden lépésnek a teljes győzelem vagy a totális vereség a tétje. A válság kezelése a kormány feladata, a köztársasági elnök nem választhat helyette eszközt és módszert, mint ahogy nem is felel érte - közölte az államfő.

Úgy vélte, napi alkukból élő kisebbségi kormánnyal nehezen lehet hosszú távú programot alkotni, még kevésbé végrehajtani a drasztikus átalakításokat, azok minden keservével és társadalmi feszültségével együtt. Szerinte a válságból kijutáshoz erős, egyértelmű felhatalmazással rendelkező kormányra van szükség.

A köztársasági elnök beszélt a december 8-i eredménytelen főbíró-választásról is. Véleménye szerint néhány, főleg baloldali véleményformáló igyekszik arrafelé terelni az ügyet, mintha személyes ellentét lenne az MSZP-frakció és a köztársasági elnök között az egyeztetés nélküli jelölés miatt. Pedig nem ez a lényeg, hiszen a szocialisták már öt, szintén nem egyeztetett jelöltemet megszavazták - jegyezte meg. Kiemelte, csak a jelölés nyilvános formájával lehet elérni, hogy a pártok érveiket és ellenérveiket a nyilvánosság előtt mondják el, és ne ejtsenek ki jó jelöltet az előzetes alkuk során.

Sólyom László szerint az októberi nemzeti csúcs célja az volt, hogy elmossa a kormány felelősségét, azt sugallva, hogy mindnyájan együtt vagyunk felelősek azért, ami történik, pedig válságban éppen a feladatok és felelősségek tisztán tartása a fontos. Örülök, hogy ehhez nem adtam a nevem - szögezte le az államfő.

A köztisztviselők januári sztrájkja kapcsán az államfő úgy fogalmazott, hogy semmi esetre sem bátorítja őket, ugyanakkor biztosítani kell a jogot a bérharc minden alkotmányos eszközéhez.

Mindenkinek tudnia kell, hogy a jövő érdekében súlyos megszorításokat kell elviselni, például fel kell emelni a nyugdíjkorhatárt is. Azonnali szerkezeti átalakításokra van szükség - közölte a Heti Válasznak az államfő.

+

Sólyom László köztársasági elnök szerdán megfontolásra visszaküldte az Országgyűlésnek a közpénzekből nyújtott támogatások átláthatóságáról szóló törvény módosításáról szóló törvényt. A Köztársasági Elnöki Hivatal közleménye szerint a december elsején elfogadott törvény kizárta a jelenleg hatályos szigorú összeférhetetlenségi szabályok alkalmazását bizonyos, az önkormányzatok által a civil szférának nyújtott támogatásokra. Az államfő szerint azonban az összeférhetetlenség éppen azt szolgálja, hogy a támogatásokat személyes érdek nélkül ítéljék oda.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!