Az egyház menedéket kínál a meghasonlott világnak

XVI. Benedek pápa vasárnapi pünkösdi miséjén emlékeztette a hívőket arra, hogy az egyház az „egység és az emberiesség mentsvára a meghasonlott világban”.  Ellentétben a diktátorok csiholta tűzzel, amely a történelem során mindig, így a 20. században is felperzselt földet hagyott maga után, az egyház keltette lánglelkű hit nem pusztít – mondta a pápa a Szent Péter-bazilikában. „Az egyházat soha sem lehet bezárni politikai, kulturális vagy faji korlátok közé, és nem lehet államokhoz vagy föderációkhoz hasonlítani” – jelentette ki. A pápa a Szentlélek ünnepén leszögezte: „az egyháznak mindenki számára mindenütt és mindig katolikus és egyúttal egyetemes otthont kell nyújtania, ahol mindenki ismét magára találhat”. Ez az egység az egyház egyetemes történetének „névjegye”, amellyel bárki azonosulhat – mondta XVI. Benedek.

A Szentlélek tüze különbözik a háború és a bombák tüzétől. A legjobbat hozza ki az emberiségből: az igazságra és a szeretetre kapott meghívását. A Szentlélek ugyanakkor egységet teremt az Egyházbon belül. Minden nyelven kifejezi magát, de nem szoríthatják korlátok közé politikai, faji vagy kulturális szempontok – hangsúlyozta a Szentatya.

„Amikor egy ember vagy egy közösség csak saját módján tud gondolkodni vagy cselekedni, eltávolodik a Szentlélektől" – mondta a pápa szentbeszédében. A keresztényeknek egy mindent átfogó Egyház építésén kell munkálkodniuk. Az egységre való törekvés azonban nem jelenti a különbözőségek egységesítését.

„Pünkösdkor az apostolok különböző nyelveken beszéltek, hogy mindenki a saját nyelvén értse az üzenetet. Az egység Lelke abban mutatkozik meg, hogy sokan megértik. Az egyház eredendően egységes és sokféle."

Ahogy az apostolok, minden keresztény arra kapott meghívást, hogy engedje magát lángra lobbantani e tűz által. Benedek pápa arra bátorította a jelen lévő hívőket, hogy a birtoklás logikáját maguk mögött hagyva Krisztus tüzével égjenek, és őt kövessék.

Nincsen Pünkösd Mária nélkül – szögezte le a Regina Coeli előtt beszédében a pápa. Így volt ez az emeleti teremben, ahol a tanítványok imádkoztak néhány asszonnyal és Máriával, Jézus anyjával együtt, olvassuk az Apostolok Cselekedeteiben (1,14). Az egész történelem során és ma is az egyháznak szüksége van a Szentlélek erejére – hangsúlyozta a pápa a Szent Péter téren, a Regina Coeli-imádság után elmondott beszédében.

A Szentlélek nélkül az egyház olyan lenne, mint egy vitorla szél nélkül. A pünkösd nem egyszeri történelmi esemény, hanem újra és újra megélhetjük az egyházban. Nemcsak az emeleti teremben, hanem a történelem során újra és újra megtörténik a pünkösd, ilyenek voltak például a nagy zsinatok, a II. Vatikáni Zsinat is. Ilyenek az egyház nagy rendezvényei, mint egy plébániaközösség ünnepe vagy egy nagy ifjúsági találkozó, ahol a fiatalok érzik: Isten arra hívja őket, hogy életüket építsék a szeretetre.

A pápa emlékeztetett arra is, hogy Pünkösdhétfőn Kínáért hirdetett imanapot az egyház, és arra kérte a hívőket, hogy imádkozzanak a kínai egyházért és a katolikusok közötti egységért az egész világon.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!