Az egyházak is segítenek az árvíz károsultjain + Számlaszámok

Felajánlotta segítségét a görögkatolikus és a református egyház az árvíz sújtotta Borsod-Abaúj-Zemplén megyei településeknek. Gyűjtést indít a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász és a Katolikus Karitász egri főegyházmegyei szervezete, valamint a Magyar Máltai Szeretetszolgálat katasztrófavédelmi önkéntesei is részt vesznek már az árvíz elleni védekezésben. Kedden több mint 770 kilométeren tart a védelmi készültség, ebből 130 kilométeren rendkívüli a készültség mértéke.

Több borsodi településen számtalan ház vált életveszélyessé vagy lakhatatlanná a rendkívüli esőzések folytán a medrükből kilépő patakok és folyók miatt. A károsultak sokan a legszegényebbek közül valók, s nekik élelmiszer-tartalékuk sincsen – olvasható a görögkatolikusok közleményében. Az egyház mozgósította a LEGOTT görögkatolikus segélycsapatot és kérik, hogy az adományokat a 11100702-19204886-41000007 (Hajdúdorogi Egyházmegye) számú számlára utalják, "Árvízkárosultaknak" megjelöléssel. A Hajdúdorogi Egyházmegye és a Miskolci Apostoli Exarchátus karitász szervezetei az eddigiekben már 1,5 millió forint értékű adományt osztott szét a leginkább rászorultak számára.
   
A Magyar Református Szeretetszolgálat munkatársai Kazincbarcikán segítenek, ahol a felső-barcikai városrészben derékig ér a víz. A szeretetszolgálat munkatársai Edelény után mentek Kazinbarcikára, itt adták át a nagyobbik részét a több mint fél millió forint értékű adománynak, amely élelmiszercsomagokat, matracokat, gumicsizmákat és fertőtlenítőszereket tartalmazott. A tájékoztatás szerint munkatársaik a homokzsákok pakolásában segédkeznek, és a szeretetszolgálat egy újabb csapata is elindult Kazinbarcikára. A szeretetszolgálat is gyűjtést indított, számlaszámuk: CIB BANK 10702019-85008898-511000005.

Gyűjtést indít a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász is az észak-magyarországi árvízkárosultak megsegítésére. Az egyházmegyei karitász azonnali fogyasztásra alkalmas tartós élelmiszert (konzervet, kekszet), továbbá ásványvizet gyűjt és küld a rászorulóknak. Az első teherautó a tervek szerint péntek hajnalban kel majd útra, s hogy újabbak követhessék, a karitatív szervezet a Szily János utca 20. szám alatti központi épületben reggel 8 órától 16 óráig gyűjti, várja az adományokat.

A Katolikus Karitász egri főegyházmegyei szervezete Árvai Ferenc karitászigazgató vezetésével 2,2 tonna tartós élelmiszerrel, mintegy 425 csomaggal sietett a sátoraljaújhelyi, otthonukat elhagyni kényszerült családok megsegítésére. A Katolikus Karitász 2000 palack ivóvizet szállít azokra a területekre, ahol a természetes ivóvízellátás problémát okoz. Elkülönített számlaszámon várják azok felajánlását, akik pénzadományukkal segíteni akarják a bajba került családokat.
Számlaszám: 12011148–00124534–00800007
 
Gyorssegélyt juttat a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei árvízkárosultaknak a Baptista Szeretetszolgálat és az Adventista Fejlesztési és Segély Alapítvány (Adra). A közös akció keretében tartós élelmiszereket, ivóvizet valamint háztartási fertőtlenítőszereket oszt ki kedden Sátoraljaújhelyen a kitelepített rászorulók részére, a segélyosztásban a kelet-magyarországi speciális mentők és a Rescue24 tagjai vesznek részt. A speciális mentők egy másik csoportja Székesfehérváron segít a viharkárok enyhítésében. A tájékoztatás szerint az árvízkárosultak számára a KDB Bank 13555555-55555555-55555555 - Árvíz 2010 számlaszámra lehet adományt küldeni.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat katasztrófavédelmi önkéntesei is részt vesznek az árvíz elleni védekezésben. A Máltai Szeretetszolgálat sátoraljaújhelyi intézményében már május 17-re virradó éjjel több helyiséget megnyitottak a Ronyva-patak áradása miatt kiköltöztetett családok előtt. A településen krízisirodát nyitnak, ahová bárki betérhet, aki segítségre szorul. Az önkéntesek a védekezési munkálatok alatt végig a kitelepített családokkal maradnak, gondoskodnak például a diétára, vagy gyógyszeres kezelésre szoruló cukorbeteg, lisztérzékeny, vagy allergiával küzdők speciális ellátásáról, és segítenek a traumák feldolgozásában is.

+

Több mint 770 kilométeren tart a védelmi készültség, ebből 130 kilométeren rendkívüli a készültség mértéke – közölte a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium vízügyi szakállamtitkára kedden délelőtt. Kóthay László beszámolt arról is, hogy egyre nő a belvízzel borított területek nagysága; jelenleg 72 ezer hektár van víz alatt az országban. Mint elmondta, Észak-Magyarországon soha nem tapasztalt áradás kezdődött. Minden idők legnagyobb árvizét mérték a Bódván, a Hernádon, a Zagyván, a Tarnán, az Ipolyon és a Sajón, ám jó hír, hogy az utóbbin már megkezdődött az apadás. Kritikus a helyzet a Bódván Edelény fölött, ahol éjszaka átfolyt a víz a töltés fölött. A vízügyi szakemberek azóta zúzott kővel stabilizálták a helyzetet. Tatár Attila katasztrófavédelmi főigazgató azt közölte, hogy az elmúlt nap 3.300 riasztást kaptak, ez mintegy tizenötszöröse az átlagos adatnak.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!