Az MSZP-ben összeomlás előtti állapotok uralkodnak

– Történelmi méretű győzelmet arattak a kormányellenes erők – jelentette ki a Magyar Nemzetnek Simon János politológus. Szerinte az MSZP-ben összeomlás előtti állapotok uralkodnak. Giró-Szász András szerint a Fidesznek a centrumban kell keresnie a megoldást, és jó kormányzással pacifikálni a Jobbik támogatóinak jelentős részét. Az MSZP Török Gábor szerint ezzel az eredménnyel középpárttá zsugorodott, az SZDSZ pedig eltűnt. Politológusok és elemzők véleménye a választási eredményekről.

– A Fidesznek a centrumban kell keresnie a megoldást, és jó kormányzással pacifikálni a Jobbik támogatóinak jelentős részét, és ezáltal visszaszerezni a szavazókat – közölte Giró-Szász András, a Századvég Alapítvány igazgatója az MTV reggeli műsorában. Szerinte két-három pártnál lehet megtalálni a szocialistáktól elpártolt szavazókat. Úgy véli: a szocialistáknak figyelembe kell venni, hogy a Jobbik és a Fidesz is vesz el tőlük szavazókat, ráadásul a korábbi bázis egy része apatikussá válik, ezért gondolhatják sokan az MSZP-ben, hogy minél előbb érdemes választásokat tartani.

Török Gábor szerint a több mint 400 ezer voksot kapó Jobbik a legfőbb győztese az európai parlamenti választásnak. A radikális párt térnyerését a kormány teljesítményével magyarázza, valamint a Jobbik céltudatos politizálásával. A Vision Consulting igazgatója az InfóRádiónak azt mondta: a Fidesz számára innentől kezdve már nem az MSZP a stratégiai ellenfél, hanem a Jobbik. Az MSZP Török Gábor szerint ezzel az eredménnyel középpárttá zsugorodott, az SZDSZ pedig eltűnt. Az elemző azt is elmondta: az MDF a mandátumszerzéssel stabilizálta a helyzetét.

– Az európai parlamenti választások egyértelmű győztese a Jobbik, a vasárnapi eredmény pedig átrendezheti akár a teljes magyar pártszerkezetet is mondta – közölte Tölgyessy Péter a Kossuth Rádió reggeli műsorában. Az alkotmányjogász szerint a Jobbik majdnem 15 százaléknyi szavazójának kevés köze van a radikális jobboldalhoz, a párt ott szerepelt nagyon jól, ahol magas a cigány lakosság aránya, és döntően az MSZP-től vette el a szavazókat. A kormány politikája szűk 20 százalékot kapott, ami azt jelenti, hogy példátlanul magas, 70 százalék fölötti az elutasítás aránya – mondja Tölgyessy. Úgy látja: az MSZP a vasárnapi választások után jobban ragaszkodik majd a hatalomhoz, mint eddig, ugyanakkor nagyon nehéz lesz így kormányoznia. Az SZDSZ megsemmisítő vereséget szenvedett, van megye, ahol alig egy százalékot kapott, ebből visszajönni pedig nagyon nehéz – értékelt az alkotmányjogász.

– Történelmi méretű győzelmet arattak a kormányellenes erők – jelentette ki a Magyar Nemzetnek Simon János politológus. Az MSZP-nek ebből a totális vereségből le kell vonnia a következtetéseket, „ami nem más, mint az előre hozott választások” megtartása. Simon János úgy látja, ha ezt nem vállalják a szocialisták, „akkor tovább erősítik a Jobbikot, illetve elolvad a szavazótáboruk”, aminek a végeredménye egy törpepárt MSZP lehet. Szerinte az „MSZP-ben összeomlás előtti állapotok uralkodnak”, s ha a megyei szocialista vezetők megmozdulnak, akkor az MSZP-vezérkar sem tud sok mindent tenni.

–  Még nem lehet tud pontosan, hogy milyen mértékben gyorsulnak fel az eróziós folyamatok a szocialista pártban, ám az biztos, hogy az MSZP szavazótábora szétesett. Úgy próbálják majd elkerülni a totális népszerűtlenséget, hogy behúzzák a „reformféket” – fogalmazott az MNO-nak Kiszelly Zoltán. Az MSZP-nek el kell gondolkodnia egy pozitív jövőképen, jelenleg sem jövőképe, sem a pártot megjelenítő arca nincs a szocialista pártnak – tette hozzá. Szerinte az öngyilkos kampány vezetett az SZDSZ „eredményéhez”, a párt „19-re is lapot húzott, amikor plakátjain a kampány forró szakaszában megjelenítette a riválisát”, így irányítva rá a Jobbikra a figyelmet.

–  A Fidesz–KDNP kétségkívül történelmi győzelmet ért el, amely a rekordok könyvébe is bekerül, hiszen európai parlamenti választáson eddig egyetlen párt sem ért el ilyen kimagasló eredményt – állította a lapnak Zárug Péter Farkas. Az SZDSZ 20 éves működése után a valós társadalmi beágyazottsághoz jutott el; 2,2 százalékos eredményével fennállása óta először esett ki kezéből a liberális szavazatok monopóliuma. Összességében a választók azt üzenték: új típusú politikai arénát akarnak, amely aréna jobboldali, de ez a jobboldaliság nem kizárólagos, egy az oldal, de kettő a tábor – mondta Zárug.

+

Az MSZP hat, az elmúlt 20 évben „elidegeníthetetlennek” tűnő választási bástyáján is az országos átlagot jelentősen meghaladó Jobbik-eredmény született – olvasható a Nézőpont Intézet legfrissebb felmérésében. A vasárnapi eredmények a vizsgálat szerint rácáfolni látszanak arra, hogy a Jobbik elsősorban a Fidesz szavazóbázisára jelentene veszélyt. Az előzetes várakozásokkal szemben a Jobbik eredménye jelentős részben a legszegényebb térségekben élő, kiábrándult szocialista választók átpártolásának köszönhető az elemzés szerint.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!