Az MSZP megszorítócsomagja felgyorsíthatja a nemzetfogyást

Az előzetes adatok szerint 2009 első négy hónapjában 31 257 gyermek született, 1,9 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban. A halálozások száma 46 068 volt, ami 1,2 százalékos emelkedést jelent a 2008. január–áprilisi időszakhoz képest. A természetes fogyás 14 811 fő volt, 1136-tal több az egy évvel korábbinál. A nemzetközi vándorlás figyelembevételével becsült népességszám az időszak végén 10 millió 21 ezer fő volt. Szakemberek szerint az MSZP megszorítócsomagjában a családtámogatási rendszer megnyirbálása egyfajta katalizátorként – a gyermekvállalási hajlandóság visszaesésével – felgyorsíthatja a nemzetfogyást. A Kereszténydemokrata Néppárt minden lehetséges fórumon felemelte szavát annak érdekében, hogy megakadályozza a családtámogatás szétverésére irányuló szocialista intézkedéstervezet parlamenti elfogadását.

Az előzetes adatok szerint 2009 első négy hónapjában kevesebb gyermek született és több lakos hunyt el, mint az előző év azonos időszakában. Januárban, februárban és áprilisban csökkent, márciusban viszont kismértékben emelkedett a születésszám. Összességében 610-zel (1,9 százalékkal) kevesebb gyermek jött világra, mint 2008 azonos időszakában. A halálozások száma az első negyedévben meghaladta az egy évvel korábbit, áprilisban viszont kevesebb halálozást regisztráltak, mint a múlt év azonos hónapjában. Összességében 526-tal (1,2 százalékkal) több lakos hunyt el, mint a 2008. január–áprilisi időszakban.

A házasságkötések száma az év első két hónapjában és áprilisban alacsony szinten stagnált, márciusban viszont jelentősen visszaesett az egy évvel korábbihoz képest. 2009. január–áprilisban 6990 házasságkötés történt, 419-cel (5,7 százalékkal) kevesebb, mint az előző év azonos időszakában.

Ezer lakosra 9,5 élveszületés és 14,0 halálozás jutott. Az előbbi 0,1 ezrelékponttal alacsonyabb, az utóbbi 0,3 ezrelékponttal magasabb volt, mint egy évvel korábban. A házasságkötési arányszám 2,1 ezrelékes értéke 0,1 ezrelékponttal maradt el az előző évitől. A természetes fogyás mértéke a 2008. január–áprilisi 4,1 ezrelékről 4,5 ezrelékre emelkedett. A 2009 első négy hónapjában az élve született és az 1 éves koruk előtt meghalt csecsemők hányadosa 5,1 ezrelék volt, 0,9 ezrelékponttal alacsonyabb, mint egy éve.

A születésszám csökkenése és a halálozások emelkedése következtében a természetes fogyás a 2008. január–áprilisi 13 675-tel szemben 2009 első négy hónapjában 14 811 fő volt. A nemzetközi vándorlás becsült értékeinek pozitív egyenlege folytán az ország lakossága ténylegesen ennél kisebb mértékben, mintegy 10 000 fővel csökkent. Eszerint a népesség lélekszáma az időszak végén 10 millió 21 ezer fő volt.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!