Az MSZP-SZDSZ-kormány túlprivatizálta a Molt

A Kereszténydemokrata Néppárt szerint a szocialista és a szabad demokrata kormány túlprivatizálta a Molt, ezért az államnak nincs kellő befolyása a cég tulajdoni szerkezetére – jelentette ki Molnár Béla, a párt alelnöke mai sajtótájékoztatóján. A politikus szerint az európai energiaellátás biztonsága és a minél kedvezőbb árak elérése érdekében közös európai energiastratégiára van szükség.

Amikor a Mol privatizációját elhatározták, a KDNP már akkor is figyelmeztette a kormányt arra, hogy bizonyos tulajdoni arány alá nem eshet az ország energiaellátásában stratégiai szerepet játszó cégben az állami tulajdon – hangsúlyozta a kereszténydemokrata politikus.

A kereszténydemokrata országgyűlési képviselő emlékeztetett rá, hiábavaló volt minden igyekezetük, a szocialista és a szabad demokrata kormány lesöpörte érveiket és túlprivatizálta a Molt, ezért a magyar államnak nincs kellő befolyása arra, hogy milyen tulajdoni szerkezete legyen az energetikai cégnek.

Molnár Béla szerint Magyarországnak a villamosenergia-hálózathoz hasonlóan a primér energiaforrások, a gáz és az olaj beszerzésére a közös stratégiát kell kidolgoznia az Európai Unióval. Így ki lehetne védeni a Mol részvényeinek legutóbbi agresszív orosz felvásárlásához hasonló eseteket. 

A közös energiastratégia túlmutatna a Nabucco támogatásán, egy olyan  közös európai felelősségvállalásról szólna, ami csökkentené a kontinens energiakiszolgáltatottságát – jelentette ki az alelnök. Hozzáfűzt:, ebből a szempontból nehéz helyzetben van a térségben szigetté váló Magyarország – „hiszen a környéken az orosz energetikai tőke már szinte mindent elfoglalt.” A kereszténydemokrata szakpolitikus álláspontja szerint a közelgő magyar EU-elnökség kitűnő alkalmat kínálna az említett javaslat megtételére.

Kifejtette: az orosz gazdasági tőke mozgására nem volt jellemző az, hogy minden előzetes tárgyalás, egyeztetés nélkül agresszív felvásárlásba kezd, ennek fényében a KDNP alelnöke valószínűtlnnek tartja, hogy a Gyurcsány-kormány nem tudott a Surgutneftegaz felvásárlási szándékairól, úgy gondolja, az sokkal hitelesebbnek tűnik, hogy a kormány a jól bevált kommunikációs trükkökkel igyekszik elkenni, bagatellizálni az ügyet.

Az ellenzéki politikus annak kapcsán tartotta sajtótájékoztatóját, hogy az osztrák OMV a múlt héten hétfőn bejelentette: eladta a Molban lévő teljes, 21,2 százalékos részesedését az orosz Surgutneftegaznak. Az ügylet értéke, az OMV közleménye szerint 1,4 milliárd euró volt.
    
Oroszországi elemzők szerint a cég a Kreml tanácsára vagy nyomására vett Mol részvényeket, a hír meglepetést keltett ipari körökben.
    
Az orosz társaság közleményében jelezte: a részesedés megszerzése jelentős lépés stratégiai céljának teljesítése felé, és az üzlet révén erősödni fog Európa energiaellátásának biztonsága.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!