Bajnai zöld utat adott a környezetvédelem lenullázásának

Bajnai Gordon MSZP-SZDSZ támogatású kormánya a környezetvédelmi intézkedések terén is szembemegy a nyugati államok válságkezelési módszereivel – írja a Kereszténydemokrata Néppárt közleményében. A KDNP szerint a környezetvédelmi szemlélettel összeegyeztethetetlen a tömegközlekedés tervezett további visszafejlesztése.

Bajnai Gordon 2009. április 14. napján a Parlamentben tartott miniszterelnök-jelölti programbeszédében egyszer sem tért ki a fenntartható fejlődéssel vagy a zöld gazdaság élénkítésével kapcsolatos kérdésekre. Bár a beszéd közel kettőezer-kilencszáz szóból állt, abban ki sem ejtette a környezet vagy a zöld szót. Még a miniszterek felsorolásánál sem.

A kormányprogram Parlamenten kívüli ismertetései során még általánosságban is alig említi meg az új szocialista miniszterelnök a környezetvédelem ügyét. Lényegében csak a szén-dioxid kvóta eladásából származó bevételek felhasználásával foglalkozik a kormány kommunikációs anyaga is. A környezetvédelmi célú felhasználás reményét azonban erősen csökkenti, hogy 20 milliárd forintnyi összeget zároltak a kvóta bevételekből.

A környezetvédelmi szemlélettel összeegyeztethetetlen a tömegközlekedés tervezett további visszafejlesztése. Beleillik ugyanakkor az elmúlt egy év tendenciáiba, hiszen a kisebbségi MSZP kormány egyik első intézkedése volt a kamionstop fellazítása, ami a vasúti áruszállítással szemben a közúti – szennyezőbb – teherszállítást hozta előnyös helyzetbe.

A magyar kormány ismét szembe megy az észak-atlanti térség más országainak válságkezelésével. Máshol fontos válságkezelési irány a zöld gazdaság fejlesztése, a megújuló energiaforrások támogatása, a hibrid autók fejlesztése, a biogazdálkodás elősegítése vagy a „zöldgalléros” munkahelyek létesítése. Ezzel szemben hazánkban semmilyen intézkedés nem várható ezen a téren. Obama elnök a leszerelő iraki és afganisztáni veteránoknak is a zöld gazdaságban kínál munkalehetőséget a válság ellensúlyozására. Ezzel szemben Bajnai Gordon miniszterelnök úr még gesztus értékű intézkedést se tett.

A kormány tervei a nyolcvanas évek logikáját mutatják, amennyiben nem törődnek a természet védelmével. Az MSZP-SZDSZ nincs tekintettel arra a több évtizede elfogadott tényre, hogy a globális felmelegedés az egyik legnagyobb fenyegetés, hatásai messze károsabbak lehetnek a pénzügyi válságnál is. Azonnali intézkedésekre van szükség, de úgy tűnik, a Bajnai-kormány ezt nem ismerte fel – zárul a közlemény.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!