Biblia: Iránytű az életben

Az erkölcs és a politika összefüggéseiről tartott előadást Semjén Zsolt Nyíregyházán. A Kereszténydemokrata Néppárt elnöke szerint az evangélium minden élethelyzetben utat mutat az embereknek. A politikus úgy látja a Szentírás gyakoribb forgatásával és hit segítségével jobb világot lehetne teremteni. Arról is beszélt, hogy a KDNP az Európai Néppárton keresztül mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy az Unió alkotmányába bekerüljön a kereszténységre való utalás.

2008. november 11-e és 13-a között Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében Ajakon, Kisvárdán, Kemecsén, Rakamazon és Nyíregyházán tartott rendezvényt, Biblia: Iránytű az életben címmel az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség, a Kereszténydemokrata Néppárt, és a Fidesz – MPSZ.

2008. november 13-án a nyíregyházi rendezvényen, a Szent Imre katolikus Gimnázium és Általános Iskolában jelen volt Semjén Zsolt, a KDNP elnöke, országgyűlési képviselőcsoportjának vezetője és Dr. Bölcskei Gusztáv, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke, a Magyar Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke, valamint Dr. Seregély István érsek.

Semjén Zsolt beszédében elmondta: szerinte aki nem ismeri a Bibliát az földrajzi értelemben lehet európai, de szellemi értelemben nem, hiszen a Biblia ismerete nélkül nem tud megérteni egy Bach művet, egy Dürer metszetett vagy egy Ady verset. Úgy látja nemcsak hitbuzgalmi műről van szó, hanem olyan alkotásról, amely képes eligazítást nyújtani a mindennapokban is. A politikus elmondta: a Biblia hitelességre inti és hatékonyságra sarkallja a közéleti szereplőket, mivel morális jelzéseket ad és a szakmai ismeretek pontos elsajátítására szólítja fel az olvasókat.

Elmondta, hogy az Egyház mi vagyunk, együtt a hívők összessége. Azok, akik azt mondják, hogy az Egyház ne politizáljon, az egész közösségnek mondják azt, hogy fogja be a száját. Hozzátette: egy keresztény ember ugyanúgy lehet politikus, mint orvos, magyar tanár, vagy éppen villamosvezető. Rávilágított továbbá arra is, hogy nem az Egyház mozog a pártokhoz képest, mivel az Egyház helyzetét meghatározza annak társadalmi tanítása, amely benne foglaltatik katolikus részről a pápai enciklikákban, míg protestáns részről a szociáletikában. A pártok mozognak ebben a térben az Egyházhoz képest saját, társadalmi kérdésekre adott válaszaikkal - tette hozzá. Arról is beszélt, hogy a KDNP az Európai Néppárton keresztül mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy az Unió alkotmányába bekerüljön a kereszténységre való utalás.

2008. november 12-én Rakamazon és Kemecsén került sor rendezvényre, ahol az esemény  díszvendége volt Bosák Nándor, a Debrecen-Nyíregyházi Római Katolikus Egyházmegye püspöke és Rétvári Bence az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ) elnöke, országgyűlési képviselő (KDNP).

Rétvári Bence elmondta, hogy a történelmi egyházak a 2008-as évet a Biblia Éveként hirdették meg és ez is része annak, hogy az egyházak a társadalom elé lépnek és kilépünk a sekrestye kereszténység hamis képéből, amit sokan rá akarnak sütni az egyházakra. Beszámolt két másik programról is – így a Városmisszióról és a 72 óra kompromisszumok nélkül című eseményről -, amelyek nagyon sok fiatalt mozgatottak meg és a kereszténység valódi arcát mutatták meg. Elmondta, hogy ezen események keretében olyan területekre ment ki az Egyház, amely nem szokványos és metró aluljárókban, parkokban, utcákon, tereken lehetett látni a keresztény fiatalokat. Felívta a figyelmet arra, hogy talán nem véletlen, hogy éppen most amikor világméretű gazdasági válság van és mindennek az egyik fő oka és elindítója a pénzügyi vezetők mohósága, az Egyház épp most tartja a Biblia Évét és egy olyan dologra irányítja a figyelmet, ami az abszolút jó.

Rétvári Bence a kemecsei római katolikus templomban hangsúlyozta annak fontosságát, hogy az Egyház kilép a társadalom elé és a keresztény emberek nem csak mise keretében vallják meg hitüket, hanem a szürke hétköznapokban is. Példaként állította elénk Morus Szent Tamás alakját, aki a politikusok védőszentje. 

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!