Bölcskei Gusztáv: karácsony üzenete a legszegényebbeknek és a leggazdagabbaknak is szól

Karácsony egyetemes üzenete a legszegényebbeknek és a leggazdagabbaknak egyaránt szól, és másik dimenziót hoz a hétköznapokba – mondta Bölcskei Gusztáv, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke az MTI-nek adott karácsonyi interjúban. Ez azt jelenti, hogy találhatnak benne kapaszkodót, reménységet, az élet elfogadását és igenlését hordozó hírt az evangéliumra nyitottak.

Az egyháznak az örömhír közvetítése során meg kell találnia a megfelelő utakat a társadalom különböző rétegeihez, így a mélyszegénységben élőkhöz is – hangsúlyozta a református püspök.

Felidézte: a karácsony kétezer éve szomorú embereket érintett meg, mivel menekültek, hajléktalanok, valamint tisztázatlan családi körülmények közé érkezett Jézus. Ezt példázza a református egyház tavaly karácsonyra készített, nagy sikert, egyúttal némi vitát kiváltott rövidfilmje, a Fiú!, amely a modern kor viszonyaira ültetve mutatja be a Megváltó születésének történetét. Azt azonban a kritikusok is elismerték, hogy sikerült ezzel az alkotással megszólítani olyanokat is, akik egyébként addig nem mentek volna el egy református istentiszteletre – tette hozzá.

Kiemelte: az embereket nemcsak a gyülekezeteken, hanem más eszközökkel, egyebek mellett a református nevelőszülői hálózaton keresztül is meg lehet szólítani, utóbbi keretében „nehéz sorsú gyermekeket vesznek körül szeretettel” az erre vállalkozó családok. Ugyanígy a tanoda programokkal, ahol a cigány fiatalok fejlesztő nevelése folyik, vagy azon programokkal, amelyekkel családoknak mindennapi életvezetési tanácsokat adnak, szintén meg lehet mutatni az evangélium üzenetét, ahogy egy nagy svájci segélyszervezet megállapodás alapján támogatja a jövőben az egyház cigánymissziós tevékenységét – mutatott rá.

Bölcskei Gusztáv úgy fogalmazott: a templomban nincsenek bérelt helyek, mert ott „egymás mellé ültet le bennünket Isten”, az ünnepnek pedig éppen az a funkciója, hogy leüljenek az emberek egymás mellé, hogy a „lelki karbantartásuk megtörténjen”. Az ünnep tempójára tudatosan rá kell hangolódni, karácsony előtt ezt segíti elő az egy hónapig tartó adventi várakozás, készülődés, amit nem lehet megspórolni, mert különben a karácsony nem tölti be funkcióját – hívta fel a figyelmet.

Karácsonnyal Isten elhozza a lecsendesedés idejét, és Jézussal „megadja az élet jelét, hiszen felsír egy gyermek, ami azt jelenti, hogy van folytatás, van reménység”, és ha ezt az ember átéli, akkor a szegénységet sem abban a dimenzióban látja, mint azelőtt.

Ezt kell megtapasztalniuk a társadalom minden rétegéből származó embereknek, fiataloknak, időseknek, szegényeknek, gazdagoknak ahhoz, hogy „ne legyünk szomorú ország”, ugyanis egy közelmúltban megjelent ENSZ-statisztikából az derül ki, hogy Magyarország a „negyedik legszomorúbb állama az egész világnak”, és olyan országok előzik meg, amelyek lényegesen szegényebbek. Ebből az következik, hogy a rosszabb sorban élők szemlélhetik úgy is a világot és a jövőjüket, hogy abban több reménységet látnak, mint azok, akiknek mindenről csak a baj meg a gondok jutnak az eszükbe – magyarázta.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!