Csökkenteni kell és lehet is az energiaárakat

A KDNP szerint a világpiaci energiaárak alapján Magyarországon is csökkenthető lenne az áram, a gáz és a távhő ára – mondta Molnár Béla, országgyűlési képviselő sajtótájékoztatóján. Rámutatott: a világgazdasági válság következtében az elmúlt 8-9 hónapban jelentősen csökkent a stratégiai nyersanyagok világpiaci ára, összességében 60-70 százalékos energiaár csökkenés figyelhető meg. 

A nyersolaj például a tavaly augusztusi 137 dollár helyett már jó ideje 40-50 dollár között ingadozik, az orosz földgáz ára szintén jelentősen, 26-27 százalékot csökkent (485 dollár helyett már csak 358 dollárba kerül) és a Magyarországon hivatkozási alapnak számító lipcsei áramárak is megfeleződtek év eleje óta (90 euróról 40-50 euróra) – lásd lent táblázatok.

Eközben Magyarországon nem csökkentek az árak, inkább emelkedtek, vagy helyben maradtak.  A világon más tendenciák vannak, akkor itthon miért nem csökkennek az árak? – tette fel a kérdést a képviselő. Úgy látszik, hogy a liberalizált magyar energiapiac egyirányú: csak emelkedhetnek az árak. Kijelentette: elvárjuk, hogy a hazai energiaárak – a villany, gáz és távhő ára – is csökkenjen. A Budapest 101 lakótelepén élő magyar állampolgárok elvárják, hogy a távhő ára csökkenjen – hangsúlyozta Molnár Béla.

Mindennek hátterében a politikus szerint az áll, hogy a kormány liberalizálta az energiapiacot, azóta emelkedtek 30-40 százalékkal az árak. Hozzátette: nem valós piac van, hanem néhány kereskedő olyan árat kér, amilyet csak akar, mert nincs túlkínálat. A kormány erőlteti az energialiberalizációt, így minden teher a fogyasztókra hárul, a kereskedők, termelők pedig extraprofitot termelnek. Mint mondta: a kormány bújtatva visszahozta ugyan az árképzésbe való belenyúlást, de nem eléggé hatékonyan. A gáz, a villany és a távfűtés árát még a kormány által kontrollált szolgáltatások területén sem csökkentették, pedig ezt megtehetnék. Az indokolt árcsökkenések elmaradása következtében lényegét tekintve további burkolt megszorítások történnek, ami elmélyíti az energiaszegénységet, de romlik a gazdaság versenyképessége, és a munkahelyek száma is csökken – olvasható a tájékoztatón kiosztott háttéranyagban.

Molnár Béla kijelentette: ez a helyzet elfogadhatatlan, hiszen miközben megszorításokat vezetnek be, a nagy gazdasági szereplők (melyeknek többsége külföldi) a mi zsebünkből szereznek extraprofitot. Ez ellen tiltakoznunk kell, követeljük, hogy az energiaárakat csökkentsék, sürgősen és tárgyilagosan elemezzék a versenypiaci nyitás következményeit, és törvényi szabályokkal védjék a fogyasztókat az ilyen extraprofitok ellen. Hozzátette: legyen lehetőség a szociális tarifa bevezetésére, azaz, hogy a minimum energiamennyiséget megfizethető áron kapják meg a szegénységi küszöb alatt élő rászorulók.

Mint mondta, az Energiahivatal szerint 10 százalékos importár-mérséklődés 6-7 százalékos fogyasztói árcsökkentést indokolna, jelen esetben tehát például a gáz árának 15 százalékkal kellene csökkennie. 

 

 

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!