Egy hazai áruházlánc a vasárnapi nyitva tartás ellen

Az egyik nagy hazai élelmiszer-áruházlánc szorgalmazza az üzletek vasárnapi nyitva tartásának korlátozását, mivel úgy vélik, hogy a jelenlegi gyakorlat szociológiai szempontból is hatalmas károkat okoz. Csütörtöki közleményükben a gazdasági kényszerre hivatkozva ugyanakkor azt is javasolják, hogy a mintegy 100 négyzetméternél kisebb boltokra a korlátozás ne vonatkozzon. A KDNP 2007. júniusában indította el vasárnapi pihenőnapért folytatott kampányát, sőt törvénymódosítást is kezdeményezett a szabad vasárnapért.

A CBA vezetői közleményükben úgy fogalmaznak: munkavállalóik családi élete a vasárnapi nyitva tartás miatt szervezhetetlen. Minden családnak biztosítani kell szerintük, hogy egy héten legalább egy nap együtt lehessenek, hozzátéve: az alkalmazottak egészségügyi szempontjából is fontos a vasárnapi nyitva tartás korlátozása. Az élelmiszerlánc vezetése és dolgozói is bíznak a korlátozás mielőbbi bevezetésében, amely szerintük össztársadalmi érdek.

Korábban a KDNP törvénymódosítást is kezdeményezett a szabad vasárnapért. Ebben a benyújtó öt képviselő - Semjén Zsolt, Harrach Péter, Lanczendorfer Erzsébet, Medgyasszay László és Firtl Mátyás - azt javasolja, hogy a vasárnapi munkavégzést csak kivételesen, indokolt mértékben és esetekben lehessen elrendelni. A jogszabálymódosítás 2010. január 1-től lépne hatályba. A Kereszténydemokrata Néppárt  2007. júniusában indította el vasárnapi pihenőnapért folytatott kampányát, ehhez kapcsolódóan adta ki a „Szabad vasárnap chartát”, amelyhez 12 civil szervezet csatlakozott és mintegy hétezer magánszemély írta alá. Az ellenzéki párt az Alkotmánybíróságtól is kérte a Munka Törvénykönyvének szerinte alkotmányellenes passzusainak hatályon kívül helyezését.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!