Egy mai fiatalnak az hiányzik a legjobban, hogy odafigyeljenek rá

Életünk alakulására óriási befolyással van az, hogy milyen közösségeknek voltunk tagjai életünk során. A fiataloknak nem csak Facebook-barátságra, hanem valódi közösségi élményekre is szükségük van, ezért fontos, hogy vonzó, életteli keresztény közösségekhez csatlakozhassanak – mondta Rétvári Bence, a közigazgatási és igazságügyi tárca államtitkára, az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség volt elnöke egy fiatalokról, fiataloknak szóló plébániai fórumbeszélgetésen.

Hogy hogyan alakul egy ember élete, nagyon sokszor azon múlik, hogy milyen közösségen, közösségeken megy keresztül. Fiatalként a Szent Imre-templomhoz tartozó 433-as cserkészcsapatban voltam őrsvezető, később pedig a jogi karon a hallgatói önkormányzatban meghatározó élmények értek. Ha valaki olyan pályára keveredik, mint az enyém, kölcsönhatásban tud változni a véleménye az őt körülvevő környezetével, de amit igazán képvisel, az le van írva kétezer éve – kezdte a Kriszinavárosi Havasboldogasszony Plébánia szombati, a hazai fiatalságot meghatározó kérdések köré szervezett fórumbeszélgetést Rétvári Bence kereszténydemokrata országgyűlési képviselő.

A napokban napvilágot látott adatsor, miszerint idén az első félévben több munkavállaló hagyta el az országot, mint tavaly egész évben, már rögtön a beszélgetés elején szóba került. – Anyagi és érzelmi kérdés ez. Itt vannak a barátaink, de nyugaton nyilvánvalóan jobban megbecsülnek anyagilag. Az viszont nem megfizethető, hogy itthon a barátaiddal mész bulizni, kint viszont ghánaiakkal vagy lengyelekkel… Az sem mellékes, hogy az itthon maradást vagy hazajövetelt segíti, ha kapnak a fiatalok némi hazaszeretetre való nevelést. Hogy az augusztus huszadika nem a Red Bull Air Race, hanem a Szent Jobb-körmenet és a tűzijáték - fejtette ki véleményét dr. Rétvári Bence.

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium államtitkára hangsúlyozta: „életminőségünk nem csak megszámlálható és mérhető dolgokból áll”. – Sokszor látom azt, hogy rengetegen magánéleti kudarcok miatt hagyják el az országot, de tudni kell, hogy akinek itthon ezek a dolgok nem jöttek össze, annak kint sem fognak összejönni, önmagában ezért tehát nem érdemes kint szerencsét próbálni. Fel kell mutatni a fiataloknak, hogy tisztességes munkával itthon is előre lehet jutni, és megpróbáljuk bemutatni – bár ebben a sajtónak is igen fontos feladata van –, hogy a nem becsületes dolgokkal való próbálkozás büntetést von maga után.

Kérdésre, hogy milyennek látja ma a hazai közösségek helyzetét ezt mondta: – Nem az a kérdés, hogy hol erősebb vagy gyengébb, hanem hogy hol van és hol nincs. A tekintély és felelősség szavak egészen mást jelentenek egy olyan helyen, ahol van közösség, mint ott, ahol semmi sincs. Az állam kezében egyébként vannak eszközök, amikkel eddig nem élt. A kormányváltás óta bevezettük például, hogy csak akkor jár a családi pótlék teljes összege, ha nincs a gyermeknek több, mint 50 igazolatlan órája egy évben. 44 ezer igazolatlan óráról 8 ezerre csökkent a szám - mondta az államtitkár.

Beszámolt arról az adatról is, hogy szeptemberben mintegy százzal több egyházi oktatási intézmény nyitotta meg kapuit, és véleménye szerint hamarosan eléri majd a tíz százalékot az egyházi iskolák száma. „A nevelés területén a tanárok részéről kell egy missziós tudat is, ami egy egyházi iskolában talán nagyobb eséllyel van meg. Ezzel párhuzamosan viszont meg kell adni az iskolának, az oktatásnak a becsületét, egyházinak, világinak egyaránt. Sajnos a húsz év SZDSZ-ének a nyomai még itt vannak köztünk” – fogalmazott Rétvári Bence.

Az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetséget korábban 8 éven át vezető politikus szerint egy mai fiatalnak az hiányzik a legjobban, hogy odafigyeljenek rá. – Nem csak Facebook-barátságok kellenek. Persze már ez is jobb, mint a tévé, mert egy like gombbal vissza tudnak jelezni, és nem csak úgy jön az információ, válasz nélkül. Nekünk, a plébániáinknak be kell mutatnunk magunkat a külvilágnak, a baba-mama kluboktól a szenior klubokig, a kerékpározástól a művészetekig, mert ez mind-mind része az egyháznak. Látni fogják, hogy milyen jól érezzük magunkat együtt! Az emberek meg fogják kérdezni tőlünk, hogy miért vagyunk ilyen kiegyensúlyozottak, és mi elmondhatjuk, hogy azért, mert nekünk barátaink vannak.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!