Egyszerűbb egyházat alapítani, mint egy bélyeggyűjtő egyesületet

Széles konszenzussal módosítani kell az egyházalapítási törvényt, mert a mostani helyzet tarthatatlan – hangsúlyozta Semjén Zsolt, a Kereszténydemokrata Néppárt elnöke lakossági fórumon Ajkán. Ma egyszerűbb egyházat alapítani, mint egy bélyeggyűjtő egyesületet – jelentette ki, megjegyezve: tömeges a visszaélés, amikor is nem vallási tevékenységet folytató társulatok „eklézsiabizniszt művelnek és közpénzeket csapolnak meg”.

Semjén Zsolt kifejtette: javaslatuk lényege az, hogy valóban csak vallási tevékenységet folytató szervezetet lehessen egyházként bejegyezni, ennek érdekében az elbírálás jogát a Fővárosi Bírósághoz kell telepíteni, hogy a kellő időben kiderüljön, hogy a magát egyháznak nevező szervezet, valóban vallási tevékenységet folytat, avagy sem. A bírákat pedig a tudományos akadémia szakértői, valamint teológusok, vallásszociológusok és filozófusok segítenék – fűzte hozzá.

A KDNP elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy napjainkban a szabályozás hiányosságai abszurd helyzetek sorát idézték elő, jelenleg akár egy család is bejegyezheti magát egyházként, s azonnal technikai adószámot kap, az adóként befizetett egy százalékát visszakapja, sőt ezt még több százezer forinttal meg is fejeli az állam. Sima szélhámossággal szinte bárki milliós összegeket vehet ki a rendszerből – tette hozzá.    
    
Az ilyen jellegű visszaélések megakadályozására pontosan meg kellene határozni, hogy mit értünk vallási tevékenységen, az arra felkészült – megfelelő szakértőkkel megerősített – bírósághoz be kellene nyújtani hitelveket, hogy időben kiderüljön, hogy a kérelmező milyen céllal kéri a bejegyzést. Álláspontja szerint a hitelveken túl, széles konszenzus alapján konkrét létszámhoz vagy bizonyos honossághoz kell kötni az egyházalapítást.
    
Semjén Zsolt Magyarország helyzetéről szólva hangsúlyozta: békeidőben országot így még nem romboltak le, mint az elmúlt nyolc év baloldali kormányzása alatt. Rámutatott: a Medgyessy- és a Gyurcsány-kormány 2002 és 2008 között több adósságot csinált, mint a Kádár-rendszer 30 év alatt. Emlékeztetett rá, Az Orbán-kormány 1998-2002 között visszafizette a teljes IMF-hitelt, a szocialisták néhány év alatt csőd közelébe sodorták az országot, 2008. őszén Nemzetközi Valutaalap (IMF) és az Európai Unió húszmilliárd eurós óriáshitele mentette meg hazánkat az államcsődtől. Mint mondta: nincs válasz arra, hogy hol van a tengernyi pénz.

A KDNP elnöke arra is kitért, hogy az IMF hitel jelentős hányadával a kormány a külföldi bankok megsegítésére használta fel, azok talicskával kitolták a pénzt az országból, „nekünk meg itt maradt az adósság”. Az ideológiája az volt a Bajnai-kormánynak, hogy azért kell a külföldi bankokba tömni a hitelekből felvett pénzt, hogy a vállalkozók hitelekhez juthassanak, csakhogy a bankok egyszerűen nem adtak hitelt a magyar gazdaság szereplőinek.

Semjén Zsolt megjegyezte: a szocialista párt legnagyobb blöffje az, hogy szocialistának vallja magát.
    
A pártelnök kijelentette: az idei költségvetés „úgy fiktív, ahogy van”. Utalt arra is, hogy a multinacionális cégek Magyarországon olyan hihetetlen kedvezményeket kapnak, amelyekről a magyar vállalkozók nem is álmodhattak. Hozzátette: ma Európában Magyarországon vannak a legmagasabb adók, néhány belgiumi adónemet kivéve.
   
Hangsúlyozta: a Fidesz és a KDNP protekcionista, patrióta gazdaságpolitikát fog folytatni, az állam alapvetően a magyar cégeket fogja  támogatnia.

A fórumon ismertette a programját Ékes József, a Fidesz-KDNP szövetség ajkai parlamenti képviselőjelöltje.

Semjén Zsolt az MTI-nek nyilatkozva kifejtette: szükség lenne arra, hogy az iskolákban valamifajta erkölcsi oktatás legyen. Mint mondta: senkit nem akarnak semmire sem kényszeríteni, ezért a kiindulópontjuk az, hogy legyen egy etika óra, s a diákok dönthetnének arról – mint a nyelvtanulás esetében –, hogy hittanra és erkölcstanra járnak vagy klasszikus polgári etikát tanulnak.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!