Elhunyt Gyurkovics Tibor

Hetvenhét éves korában elhunyt Gyurkovics Tibor, József Attila- és Kossuth-díjas író - közölte vasárnap Gyurkovics Györgyi, az író özvegye. Gyurkovics Tibor 1931. december 18-án született Budapesten. 1992-től a Magyar Művészeti Akadémia alelnöke, 1995-től a Magyar Írók Egyesületének elnöke volt. A Kereszténydemokrata Néppárt mély megrendüléssel értesült Gyurkovics Tibor haláláról és együttérzését fejezi ki a gyászoló családtagoknak.

Hetvenhét éves korában elhunyt Gyurkovics Tibor, József Attila- és Kossuth-díjas író - közölte vasárnap Gyurkovics Györgyi, az író özvegye. Az írót néhány hete kórházban kezelték, ott érte halál. Elmondta azt is, hogy a temetést a család szűk körben tervezi, de Gyurkovics Tibor tisztelőinek lehetőséget kívánnak adni, hogy leróhassák kegyeletüket. Az Oktatási és Kulturális Minisztérium Gyurkovics Tibort saját halottjának tekinti.

Gyurkovics Tibor 1931. december 18-án született Budapesten. 1988-1992 között a veszprémi Petőfi Színház dramaturgja, 1989-1991 között az Új Idő szerkesztőbizottsági tagja volt. 1991-1995 között a Magyar Írókamara társelnöke, 1992-től a Magyar Művészeti Akadémia alelnöke, 1995-től a Magyar Írók Egyesületének elnöke volt. A Budavári Önkormányzat díszpolgári címet adományozott az írónak. Elnöke volt az alternatív Kossuth-díjat létrehozó Alternatív Magyar Művészeti Díj Alapítvány kuratóriumának.

Gyurkovics Tibor számos rangos irodalmi díj kitüntetettje. Egyebek mellett 1982-ben kapott József Attila-díjat, 1994-ben Kossuth-díjjal tüntették ki. 1997-ben Magyar Örökség-díjat nyert, illetve 2001-ben a Magyar Művészetért Díjat adományozták neki.

A KDNP búcsúzik Gyurkovics Tibortól

A Kereszténydemokrata Néppárt mély megrendüléssel értesült Gyurkovics Tibor haláláról.

Gyurkovics Tibor felejthetetlen alakja marad az elmúlt évtizedeknek. Negyvenkilenc kötetében a legkülönfélébb műfajú alkotásokat - esszéket, verseket, drámákat, epikus műveket - tett le a magyar szellemi élet asztalára.

Különös köszönet illeti közírói munkásságáért, mert példamutató őszinteséggel és pártatlansággal, ám elvi következetességgel vizsgálta korunk rezdüléseit, és érzékeny műszerként jelezte a visszásságokat.

Gyurkovics Tibor emlékét örökre megőrizzük.

Budapest, 2008. november 16.

A Kereszténydemokrata Néppárt és országgyűlési képviselőcsoportja

+

Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője közleményében azt írta, Gyurkovics Tibor távozása pótolhatatlan vesztesége a magyar kultúrának, a nemzeti megmaradásért felelősséget érző és vállaló irodalmi-szellemi körnek. Művei nemcsak hitet tesznek a nemzeti összetartozás mellett, de fájdalmasan ostorozóak is; értünk, magyarokért, a hazánkért aggódott. Bár Gyurkovics Tibor elment közülünk, az ő szavaival, vele együtt valljuk: Magyarország ki van szemelve arra, hogy megmaradjon.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!