Elítélt bűnözők ne kérhessenek pénzt a nyilatkozataikért

Januártól életbe léphet az a jogszabálymódosítás, hogy jogerősen elítélt bűnözők ne kérhessenek pénzt a médiában tett nyilatkozataikért, az általuk írt könyvekért, filmes jogokért - mondta el Rétvári Bence. Elfogadhatatlan, hogy elítélt bűnözők magas összegeket kérnek az általuk elkövetett bűncselekményről való nyilatkozatért. Az egyes büntető vonatkozású törvények módosításáról szóló javaslatot, amelynek ez is része, ma nyújtja be a kormány az Országgyűlésnek.

A közigazgatási tárca parlamenti államtitkára azt mondta, azért tartották szükségesnek a változtatást, mert több civil és szakmai szervezettől érkezett jelzés: a médiában egyre inkább gyakorlattá válik, hogy az elítélt bűnözők viszonylag magas összegeket kérnek az általuk elkövetett bűncselekményről való nyilatkozatért.

Ezek a nyilatkozatok a társadalom széles rétegeihez eljutnak és olyan üzenetet hordozhatnak magukban, hogy a bűncselekmény elkövetéséről tett nyilatkozat érték, hiszen ellenszolgáltatás jár érte a média részéről - mutatott rá az államtitkár. Az ellenszolgáltatás mellett az egyes orgánumok az érintetteket hírnévhez is juttathatják - jegyezte meg.

Ugyanakkor az erkölcsileg elfogadhatatlan, hogy valaki egy bűncselekmény elkövetéséből akár közvetetten is anyagi előnyre, pénzre tegyen szert - fogalmazott a kereszténydemokrata politikus.

Hozzátette: a módosítás értelmében azok az elítélt bűnözők, akik büntetett előéletűek, és nem mentesültek a vonatkozó joghátrányok alól, a médiában való nyilatkozatért egyáltalán nem kaphatnának pénzt. Nem kérhetne pénzt az elítélt a házastársa, vagy a barátja számára sem ezért, és nem csak pénzre vonatkozna a tervezett szabályozás, hanem minden egyéb vagyoni juttatásra, például az adósság elengedésére is.

Azoknál pedig akiket pedig még nem ítéltek el, és a bűnösséget nem mondták ki, arra törekednek, hogy a médiumok és a médiahatóság társszabályozásban fogadjon el erre vonatkozóan szabályozást - fejtette ki Rétvári Bence, aki kitért arra is, hogy erről már több körben volt egyeztetés szakmai szervezetekkel, és az egyik kezdeményező Vujity Tvrtkoval.

Szólt még arról, hogy a semmis szerződés ellenére már megtett nyilatkozatért a kikötött, de még részben vagy teljesen nem teljesített ellenszolgáltatást a bíróság köteles lenne az állam részére megítélni.

Arra a felvetésre, hogy ha a közelmúltban elítélt és börtönbe vonult Stohl András színész könyvet írna, milyen szabályok vonatkoznak rá, azt mondta: esetében a vonatkozó joghátrányok 3 év után szűnnek meg, így a 10 hónapos büntetését is beszámítva, 3 év 10 hónapig a bűncselekménnyel kapcsolatban pénzért ezt nem teheti meg.

Rétvári Bence hozzátette: az új szabályozással nem korlátoznák a vádlottak, vagy elítéltek szólásszabadságát, továbbra is tehető korlátlanul sajtónyilatkozat. Az a cél, hogy a bűncselekmények elkövetésével ne lehessen díjra vagy anyagi előnyre szert tenni - hangsúlyozta.

A módosítás, ha az Országgyűlés is jóváhagyja, 2012. január 1-től lépne életbe.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!