Eredményes egyeztetés az érdekképviseletekkel

Munkaközpontú Munka törvénykönyvére van szükség, amely megvédi a munkahelyeket, segíti az újak létrejöttét, védelmet biztosít a munkavállalóknak, és hozzásegít ahhoz, hogy a fizikai munkát megbecsüljék az országban – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a munkaadói és munkavállalói érdekképviseletekkel folytatott egyeztetést követően. Gaskó István, a Liga Szakszervezetek elnöke eredményesnek és értékesnek nevezte az egyeztetést.

A miniszterelnök hangsúlyozta: az új Munka törvénykönyve azért is szükséges, mert a jelenlegi nem segített abban, hogy Magyarország képes legyen elfogadható szinten tartani a munkanélküliséget, a munka társadalmi megbecsülése megmaradjon.

Orbán Viktor rámutatott, hogy a gazdasági átalakítás kulcspontja az adórendszer átalakítása, és elfogadva a munkaadók és munkavállalók álláspontját, amely szerint az adórendszer átalakításának úgy kell megtörténnie, hogy ne csökkenjen senkinek sem a jövedelme, jelezte: ennek megoldási lehetőségét a kormány szeptember 28-án véglegesíti.

A minimálbérrendszer alakulásával kapcsolatos kérdésre válaszolva Orbán Viktor elmondta: a minimálbéremelésnek elviselhető keretek között kell maradnia, olyan minimálbéremelést, amely gyárbezárásokkal, vállalkozások megszűnésével jár, nem szabad vállalni. Fontosnak nevezte, hogy a minimálbér emelésének mértékéről meg tudjanak állapodni az érintettek.

Orbán Viktor tájékoztatása szerint fontos téma volt az egyeztetésen a feketegazdaság visszaszorítása, hiszen az alacsony és áttekinthető adórendszer esetében már elvárható, hogy mindenki fizesse be a közterheket. Arra kérte a munkaadókat és munkavállalókat, segítsenek a kormánynak abban, hogy az adózás megkerülésének kiskapuit be lehessen zárni.
   
Gaskó István, a Liga Szakszervezetek elnöke eredményesnek és értékesnek nevezte az egyeztetést. Kiemelte: a miniszterelnök megerősítette, hogy az új Munka törvénykönyve bevezetése nem jelenthet a munkavállalók számára keresetcsökkenést. Beszámolója szerint egyetértettek abban, hogy a versenyképesség fokozása az egész társadalom érdeke, a munkavállalók ehhez akkor képesek hozzájárulni, ha a munkavállalói biztonság adott.
    
A Liga elnöke elmondta: a szabadság rendszer nem változik a jelenlegi Munka törvénykönyve szabályaihoz képest, a munkavállaló által uralt szabadság száma növekedni fog. Megállapodtak a túlmunka szabályozásában, és fontos, hogy a munkavállalói kártérítési felelősséget korlátozták, továbbá a munkáltatói felmondásnál az elbocsátás indokának valóságát a munkaadónak kell bizonyítania. Megállapodtak abban is, hogy egy munkaadónál egy kollektív szerződést lehet kötni. Fontosnak nevezte a Liga elnöke, hogy a Nemzetgazdasági Minisztériumban a három oldalú egyeztetéseken létrejött megállapodásokat a miniszterelnök nem írta felül.

Demján Sándor, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) ügyvezető elnöke a találkozó után elmondta: a munkaadók erős szakszervezeti mozgalomban, az
érdekegyeztetésben és rendszeres párbeszédben érdekeltek. Kiért arra, hogy a munkaadók támogatják, hogy a kismamák felmondási védelme alapvető legyen, és legyen munkaerő-utánpótlás.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!