Fölényesen győzött Pécsett a Fidesz–KDNP jelöltje

Az adatok 100 százalékos feldolgozottságánál Páva Zsolt, a Fidesz és a KDNP jelöltje 36 570, míg az MSZP által indított Szili Katalin 18 981 voksot kapott a pécsi időközi polgármester-választáson. Páva Zsolt magabiztosan nyerte meg a voksolást a baranyai megyeszékhelyen az MSZP legnpszerűbb politikusával, az Országgyűlés elnökével szemben. Orbán Viktor szerint Pécs ma mindannyiunk számára a remény városa.

A Fidesz Cukor utcai kampányközpontjában üdvrivalgással köszöntötték a győzelmet. A pécsi MSZP-kampányközpontban lehangolt aktivistákkal találkozott a HírTV tudósítója. Elmondták: az előzetes eredmények nem voltak biztatóak, de ekkora vereségre nem számítottak.

Páva Zsolt az MNO tudósítójának nyilatkozva kijelentette: ezzel az eredménnyel tényleg a valódi változás mellett tették le voksukat a pécsiek. Hozzátette: minden erejével a városért fog dolgozni és hétfőtől új időszak kezdődik a város életében. „Az eredmény egyértelmű, ezt mindenkinek tudomásul kell vennie” – mondta a pécsi időközi polgármester-választás győztese.

A választási eredmény nyilvánosságra hozatalát követően Orbán Viktor kijelentette, Pécs ma „mindannyiunk számára” a remény városa. A Fidesz elnöke úgy fogalmazott: olyan körülmények közepette, amikor a hatalmon lévők le akarnak beszélni „a saját jövőnk meghatározásában való részvétel jogáról”, különösen fontos, hogy van az országban egy város, amelyik azt üzente: Pécs városa az övé, illetve „Magyarország a miénk, és addig lesz a miénk, amíg nem mondunk le róla”.

A pécsiek nem mondtak le Pécsről, részt akarnak venni jövőjének meghatározásában, ők akarják eldönteni, milyen irányban haladjon. „Ez egy reménykeltő üzenet” – mondta  Orbán Viktor.A nap folyamán egyébként közel 30 beadvány érkezett a helyi választási bizottsághoz Pécsett, ahol vasárnap este 7 órakor véget ért az az időközi polgármester-választás.

A pártelnök megköszönte a pécsieknek, hogy ilyen biztató üzenetet küldtek a városukból Budapestre, és a fővároson keresztül egész Magyarországnak.
    
Úgy vélte, nem igaz, hogy a magas munkanélküliség, a gyötrő szociális helyzet az embereket kiábrándulttá tette és apátiába sodorta volna. Az emberek igenis hajlandók részt venni a közéletben, hajlandók elmenni választani, ha hihetik, hogy van esély a változásra, van más választás – hangsúlyozta.
    
Orbán Viktor szerint ahogyan a Kádár-korszaknak is több lépésben sikerült véget vetni, ugyanúgy a mostani korszak is – amelyet Gyurcsány-Bajnai-korszaknak lehet nevezni – nem egy, hanem több lépésben ér majd véget. Ezen lépések között a történészek nagy valószínűséggel azt írják majd, hogy kiemelkedő hely illeti meg a mai napot, Pécs városát és a pécsi embereket – fűzte hozzá.
    
Felhívta ugyanakkor a figyelmet arra, hogy amilyen alázat kell a vereség elviseléséhez, legalább olyan alázatra van szükség ahhoz is, hogy az ember elviselje a győzelmet. A győzelem ugyanis – folytatta – a mai dicsőség után holnap reggel már a munkáról szól.
    
A pártelnök rámutatott, Pécs városa nagy bajban van; nemcsak Magyarország, hanem Európa figyelme is a város felé fordul majd, hiszen Pécs Európa kulturális fővárosa lesz, amely – mint megjegyezte – egy egyedülálló, vissza nem térő lehetőség.
    
Mindenki látja azonban, hogy a baranyai megyeszékhely mindeddig nem tudott élni ezzel a lehetőséggel, kapkodás, fejetlenség, zűrzavar jellemezte az előkészületeket – mondta, hozzáfűzve: azt kívánja a város új polgármesterének és minden pécsinek, ragadják meg ezt a vissza nem térő lehetőséget és tegyék Pécs városát olyan széppé, hogy Magyarország minden polgára sajátjának érezhesse városukat, büszke lehessen Pécsre.
    
Schmitt Pál, a Fidesz-KDNP EP-listájának vezetője a tájékoztatón úgy fogalmazott: a pécsi polgármester-választás főpróbája volt a júniusi EP-választásnak.

A testület 6 beadványt megalapozottnak talált és megállapította a kampánycsend-sértést - tudósít a HírTV. Ezek között délután 3 olyan beadványnak is helyet adtak, amely arról szólt, hogy valaki Pécsett magát szocialista aktivistának kiadva telefonon arra buzdított, hogy mindenki menjen el szavazni és voksoljanak a Magyar Szocialista Pártra.

Dupla diadal

Kőhalmi László, a Fidesz és a KDNP jelöltje nyert Pécs 8. számú önkormányzati egyéni választókerületében megtartott képviselő-választáson.  A győztes 1726 érvényes szavazatot kapott, míg vetélytársai közül Olasz Istvánra, az MDF jelöltjére 552-en, Fogarasi Gáborra, a Jobbik indulójára 257-en voksoltak.

A választókerület 5303 szavazásra jogosult polgárából 2719 járult az urna elé, 176 szavazat érvénytelen volt, 8 hiányzott. Az időközi választásra azért volt szükség, mert a fideszes Gáspár Gabriella alkotói szabadságra ment, s ezért a közelmúltban lemondott mandátumáról.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!