Foglalkozni kell a fiatalok külföldre vándorlásával

Az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ) azt kéri, hogy az Országos Diákparlament következő, tavaszi ülésén az új közoktatási törvénnyel kapcsolatban részletesen foglalkozzon a fiatalok közéleti szerepvállalásának és külföldre vándorlásának problémájával is. Stágel Bence, a szervezet alelnöke, kereszténydemokrata országgyűlési képviselő az egyik legnagyobb problémának a fiatalok külföldre távozását nevezte. Kiemelt célként fogalmazta meg, hogy élő együttműködés alakuljon ki a fiatalok és a döntéshozók között, hogy a fiatalok valós problémáira végre hatékony megoldások szülessenek.

A nemrég publikált Magyarország 2025 című akadémiai kutatás szerint a magyar középiskolásoknak 39 százaléka szeretne felnőttként Magyarországon élni, a többiek külföldre vágynak. Az egyetemisták körében végzett felmérés eredményei aggasztók, a középiskolások elképzelései pedig kifejezetten ijesztők, a középiskolások többsége ugyanis azt tervezi, hogy elhagyja a hazáját – fogalmazott a kormánypárti politikus. A hazai középiskolásoknak mindössze 39 százaléka vallott úgy, hogy felnőttként mindenképpen Magyarországon szeretne élni. A válaszadók csaknem egyharmada pedig külföldön telepedne le, míg további 31 százalékuk még nem döntött a kérdésben. Hosszútávon a jó gazdaságpolitika, a munkahelyteremtés, a stabil jövőkép segítheti a fiatalok itthon maradását.
    
Stágel Bence kiemelte: a jogállamiság alapvető elve a demokratikus döntéshozatal. Demokratikus döntéshozatal azonban elképzelhetetlen a társadalom különböző korcsoportjainak bevonása nélkül. Hozzátette: közismert tény ugyanakkor, hogy a fiatalok politikai aktivitása az átlag alatt van. Hosszú távon egyetlen demokratikus ország sem engedheti meg magának, hogy egy nemzedék a közélettől való nagyfokú elszigeteltségben nőjön fel. Az IKSZ ezért azt szorgalmazza, hogy a diákok jogainak érvényesülésekor, az iskolai jogok mellett a társadalmi szerepvállalás fontossága is kellő hangsúlyt kapjon a magyarországi diákönkormányzatok képviselőiből álló országos tanácskozáson. Mindezek alapján az IKSZ az ajánlásait és javaslatait eljuttatja az Országos Diákparlamentnek.
   

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!