Folyamatosan emelkedő fogyasztói árak

A fogyasztói árak 1,3 százalékkal nőttek júliusban az egy hónappal korábbihoz képest, és 5,1 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbi szintet – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden Budapesten. Idén az első hét hónapban átlagosan 3,6 százalékkal voltak magasabbak az árak, mint az előző év azonos időszakában.

A KSH adatai szerint az idén júliusban egy hónap alatt az élelmiszerek 1,7 százalékos – ezen belül az idényáras élelmiszerek 19,8 százalékos – árcsökkenését a többi élelmiszer 2 százalékos áremelkedése ellensúlyozta. Júliusban a legnagyobb, 3,2 százalékos mértékben a szolgáltatások árai emelkedtek, ezen belül az üdülési szolgáltatásokért átlagosan 9,2 százalékkal, a helyi tömegközlekedésért 4,5 százalékkal kellett többet fizetni. Átlag felett drágultak az előző hónapban a 2,9 százalékos áremelkedésen áteső szeszes italok és dohányáruk, továbbá a 2,4 százalékos áremelkedést produkáló tartós fogyasztási cikkek.

Az előző 12 hónapot figyelembe véve az élelmiszerek árai az átlagosnál kisebb mértékben, 4,9 százalékkal csökkentek. A háztartási energia átlagot meghaladó, 7,7 százalékos áremelkedésén belül a vezetékes gáz ára viszont 20,8 százalékkal, míg az elektromos energia 2,8 százalékkal nőtt az eltelt egy évben. Ebben az időszakban átlag feletti áremelkedést lehetett tapasztalni a 6 százalékkal dráguló szolgáltatások, a 8,8 százalékos árnövekedésen áteső szeszes italok és dohánytermékek, továbbá a 14,1 százalékkal dráguló helyi tömegközlekedés, valamint a 11,5 százalékkal emelkedő társasházi közös költségek és a 4,7 százalékkal dráguló tartós fogyasztási cikkek körében.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!