Folyamatosan nő a Fidesz támogatottsága

Az áprilisi 42 százalék után májusban már 53 százalékkal vezet a Fidesz az MSZP előtt a biztos szavazó pártválasztók körében – derült ki a Tárki választáskutatási programjának e havi eredményeiből. Hasonló eredményre jutott a Nézőpont Intézet is, a Heti Válasz számára készített most közzétett májusi közvélemény-kutatása szerint a biztos szavazó pártválasztók körében – tehát a rejtőzködő és bizonytalan szavazók nélkül – a Fidesz 66, az MSZP 14, a Jobbik 7, az MDF 6, az SZDSZ pedig 4 százalékon áll.

A Tárki felmérése szerint a biztos szavazó pártválasztók között a Fidesz támogatottsága májusban 70 százalékra  nőtt (márciusban még 62, áprilisban pedig 64 százalék volt ez az arány), míg a szocialista párté ugyanebben a hónapban 17 százalék volt (márciusban 23, áprilisban pedig 22 százalékon állt).
    
Ugyanezen csoporton belül a Jobbik 4, az SZDSZ 3, az MDF pedig egyszázalékos táborral rendelkezik a kutatás szerint.
    
Az európai parlamenti (EP) választások pártpreferenciáit mérve a Tárki adatai alapján a 22 EP-mandátumból a Fidesz 14-16, az MSZP 5-6 helyet szerez majd meg. A Jobbik nagy valószínűséggel küldhet majd képviselőt az Európai Parlamentbe, ám az SZDSZ és az MDF esetében mandátumszerzésre már kisebb az esély.
    
A Fidesz támogatottsága a felnőtt lakosság körében továbbra is stabil: márciusban 33, áprilisban 36 százalék volt, míg májusban 37 százalékon áll. Az MSZP tábora szintén gyakorlatilag változatlan: a teljes lakosság körében márciusban 12, áprilisban 11, ebben a hónapban pedig 13 százalék szavazna a kormánypártra.

Az SZDSZ tábora a teljes felnőtt lakosság körében 2 százalékos, a pártválasztók között pedig 4, és ehhez hasonló az MDF támogatottsága is, hiszen szavazói a teljes lakosságon belül 2 százalékot, a pártválasztók körében hármat tesznek ki. Hozzáteszik, hogy az elmúlt hónapokban ugyanezen eredményeket mérték a két kisebb parlamenti párt támogatottságában.
    
A biztos szavazó pártválasztókon belül a „kis pártok” közül a Jobbik közelebb, míg az SZDSZ és az MDF távolabb van az 5 százalékos határtól. A Jobbik 4, az SZDSZ 3, míg az MDF egyszázalékos táborral rendelkezik.
    
A Tárki adatfelvétele május 7. és 20. között zajlott. Az ezer ember megkérdezésén alapuló kutatás, a 18 éves és idősebb lakosságot életkor, nem, iskolai végzettség és lakóhely szerint reprezentálja.
    
A Nézőpont Intézet által a Heti Válasz számára készített májusi közvélemény-kutatása is óriási Fidesz fölényt  jelez. A biztos szavazó pártválasztók körében – tehát a rejtőzködő és bizonytalan szavazók nélkül – a Fidesz 66, az MSZP 14, a Jobbik 7, az MDF 6, az SZDSZ pedig 4 százalékon áll.

A részvételi hajlandóságot és egyéb tényezőket is figyelembe véve az európai parlamenti választáson a mandátumok többségét, 13-14 mandátumot – a Nézőpont Intézet felmérése alapján – a Fidesz szerezné meg, az MSZP 5-6 helyet szerezhet, a Jobbik, az SZDSZ és az MDF pedig a bejutás körül egyensúlyoznak.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!