Fontos lépéseket tettünk a korrupció ellen

Nemcsak, hogy mindegyik szerv előrehaladt a maga területén a korrupcióellenes küzdelemben, hanem össze is hangolják a tevékenységüket – jelentette ki Rétvári Bence a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában. Sok apróbb és nagyobb lépést tettünk – fogalmazott a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium államtitkára, aki felidézte: az előrelépést szolgálta, hogy szigorították a büntető törvénykönyvet, egyszerűsítették a jogszabályokat, így már csak feleannyi paragrafusból áll a közbeszerzési törvény.

Példaként említette, hogy a hosszú távú korrupcióellenes küzdelmet, a megelőzést szolgálja a nemzeti alaptanterv is, amelyben egyrészt felhívják a fiatalok figyelmét a korrupció káros hatásaira, másrészt arra is, hogyan kell visszautasítani a korrupciót, hogyan kell már „az alkalmat is elkerülni”.

Rétvári Bence fontosnak nevezte az új bejelentő-védelmi rendszer januártól hatályos felállítását is, aminek köszönhetően anonim marad a bejelentést tevő, nem kell félnie semmilyen retorziótól.

Magyarország az elsők között csatlakozott az ENSZ korrupció-megelőzési akadémiájához, ami a szakemberek nemzetközi képzését segíti – jegyezte meg.

A pártfinanszírozásra utalva az államtitkár felhívta a figyelmet, hogy az új kampányfinanszírozási törvény értelmében kincstári kártyával kell fizetniük a képviselőjelölteknek. Fontos a közbeszerzések területe is, az új sarkalatos törvény sokkal szigorúbban védi nemcsak a közvetlen, kincstári tulajdonban lévő állami vagyont, hanem az önkormányzati tulajdont, illetve az állami cégek vagyonát is – tette hozzá.

Az átláthatóbb szerkezet és a nagyobb garanciák kisebb lehetőséget adnak a korrupcióra – fogalmazott Rétvári Bence, aki felhívta a figyelmet arra is: fontos a mielőbbi felelősségre vonás is, ezért kapott egymilliárd forintos pluszforrást ügyészség.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!