Főpásztori mise a lengyel tragédia áldozataiért

Erdő Péter bíboros, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke misét mutat be a lengyel államfőt, Lech Kaczynskit és kíséretét szállító repülőgép tragédiájának áldozataiért a nemzeti gyásznapon, szombaton a budapesti Szent István-bazilikában - közölte Tóth János Csaba, az Esztergom-budapesti Főegyházmegye sajtóreferense az MTI-vel.  A szertartáson jelen lesz Juliusz Janusz érsek, Vatikán Magyarországra akkreditált lengyel származású apostoli nunciusa.

A lengyel államfőt és kíséretét szállító kormányrepülőgép múlt szombaton zuhant le Oroszországban, néhány száz méternyire a szmolenszki Szevernij katonai repülőtér kifutópályájától. Kaczynski és kísérete az 1940-ben lemészárolt 22 ezer lengyel tiszt és civil emlékére rendezett megemlékezésre tartott Katyinba (Katyn), magánlátogatás keretében. A katasztrófában 97 ember vesztette életét, köztük a lengyel politikai és katonai vezetés számos képviselője, több egyházi méltóság.

Lech Kaczynski elnök lengyelországi temetési szertartása kétnapos lesz, az állami gyászszertartás szombaton, míg az elnöki pár temetése vasárnap lesz. A magyar kabinet a szombati napot nemzeti gyásznappá nyilvánította.

A tragédiát követően a lengyel Juliusz Janusz érsek, magyarországi apostoli nuncius április 11-én misét mutatott be az áldozatokért Budapesten, a X. kerületi, Mindenkor Segítő Szűz Mária lengyel nemzetiségi plébániatemplomban. A szertartáson Erdő Péter bíboros is megemlékezett a tragédiában elhunytakról, majd a lengyel nagykövetségen személyesen fejezte ki részvétét a püspöki kar és a magyar katolikus közösség nevében.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!