Gyurcsánynak közvetlen szerepe volt az egri kórház privatizálásában

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök közvetlenül játszott szerepet az egri kórház privatizációjában és abban hogy a kórház eladásában olyan antidemokratikus elemek jelentek meg, melyek az esélyét sem adták meg annak, hogy az emberek által elfogadható módon menjen végbe az intézmény magánosítása - mondta Nagy Kálmán (KDNP) a Pesti Imrével (Fidesz) közösen tartott csütörtöki budapesti sajtótájékoztatón.

– Gyurcsány Ferenc nyilatkozatban kérte az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bankot, hogy vegyen részt a magyar egészségügyi rendszer működtetésében. Ugyanebben a nyilatkozatban jelentette ki a miniszterelnök, hogy támogatja a HospInvest törekvéseit - közölte Nagy Kálmán. Tájékoztatása szerint az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) 2007. szeptember 27-én négymillió euróért részesedést szerzett a HospInvestben. Felidézte, hogy 2007. november 12-én a kormányfő a bank igazgatójával folytatott tárgyalás után példa nélkülinek nevezte, hogy az EBRD Magyarországon egészségügyi szolgáltatásszervezésbe fektetett be.

Mindezek után döntött úgy Heves-megye közgyűlése, hogy pályázatot ír ki a kórház működtetésére. Ez pedig azért figyelemreméltó esemény a képviselő szerint, mert mindaddig úgy volt, hogy a megyei közgyűlés és a város önkormányzata közösen fogja működtetni a kórházat. Pályázatról pedig szó sem volt. A meghirdetett pályázaton végül hárman indultak el: a Debreceni Egyetem, az egri önkormányzat és a HospInvest Zrt, amit az a HospInvest nyert meg, ami még érvényes pályázatot sem tudott benyújtani - közölte Nagy Kálmán.

Az embereknek joguk van ahhoz, hogy olyan vezetése legyen a megyének, s olyan irányítás alá kerüljön a kórházuk, amilyet ők szeretnének. Joguk van ahhoz, hogy demokratikusan döntsenek arról, hogy ki működtesse az egri kórházat - szögezte le a KDNP-s honatya. Hozzátette: a kórház körül már régóta tartanak a sztrájkok, a tiltakozások és a tüntetések - melyekben korántsem csak az intézmény dolgozói vettek részt - félreérthetetlenül jelzik, hogy az emberek nem elégedettek a mostani helyzettel, és a kórházat működtető céggel.

A politikus kitért arra, hogy a HospInvest a program végén tíz magyarországi közkórház, illetve kórházi gyógyszertár irányításához, átalakításához és korszerűsítéséhez kap támogatást. Ez azt jelenti, hogy a HospInvest a magyar kórházi rendszerben jelentős vagyonapportálást tervez. Ezt a miniszterelnök úr direkt vitte végig – fogalmazott Nagy Kálmán. Megítélése szerint végig közvetlen politikai nyomás volt érezhető. Arról is szólt, hogy amióta a HospInvest átvette az egri kórház irányítását, több mint tíz levelet kapott, amelyben a betegek panaszkodnak a működésre.

Pesti Imre arról beszélt, hogy Gyurcsány Ferenc kollaborál a külföldiekkel a magyar egészségügy részleges eladásában. Hozzátette: mindez semmilyen tekintetben nem szolgálja a hazai érdekeket, a Heves megyei betegek és orvosok érdekeit, sem pedig az egészségügyi átalakítás ügyét. A fideszes politikus kiemelte, hogy a Heves megyei kórház működésére kiírt pályázatot a HospInvest úgy nyerte meg, hogy azt a bíróság jogerősen megsemmisítette. Mint mondta, határozottan tiltakoznak az ellen, hogy a politika és az üzleti érdek megelőzze az emberek egészséghez való jogát.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!