Honlap a tisztességes választásokért

A választásokon való részvétel fontosságára szeretné felhívni a figyelmet a Tisztességes Választásokért Alapítvány most elindított honlapjával. Vejkey Imre alkotmányjogász elmondta, hogy a tisztesseges.hu és a tva.hu címeken elérhető honlapon a választásokkal kapcsolatos tudnivalókat, jogi hátteret, iratmintákat találhatnak az érdeklődők.

A csalopédia linken az esetleges választási csalásokról, visszásságokról szóló állampolgári jelzéseket teszik közzé. Ezeknél az eseteknél az alapítvány eljár és tájékoztatja annak eredményéről a választópolgárokat.    
   
Pozsgay Imre egyetemi tanár, az alapítvány elnöke arról beszélt, hogy a szervezet megalapításával a választási részvételt szeretnék növelni, s kezdeményezésük nemcsak az idei választásokhoz kapcsolódik, hanem hosszabb távra szól. Kiemelte: a politikai küzdelembe nem akarnak beavatkozni, nem akarják a pártok viselkedését, politikai programját ellenőrizni, de jogszerű és tisztességes viselkedést várnak el.
   
Klinghammer István egyetemi tanár az MTI-nek elmondta: különösen a fiatalok figyelmét szeretnék felhívni arra, hogy fontos a választásokon való részvétel. Ne legyenek közönyösek és közömbösek - mondta, hozzátéve: vannak jogok és kötelességek, ilyen a részvétel és a felelős döntés.
   
A mintegy egy esztendővel ezelőtt létrehozott alapítvány célja az állampolgári jogok, a választójogi ismeretek, az alkotmányos alapjogok minél szélesebb körű elterjesztése, a felvilágosítás, az ismeretterjesztés. A célok között szerepel még a magyarországi választásokkal kapcsolatos jogszabályok vizsgálata, a hazai választási eljárás demokratikusságának, költséghatékonyságának és átláthatóságának elemzése. Vizsgálják, elemzik a választási szervek, bíróságok jogalkalmazási, határozathozatali gyakorlatát is.
   
Az alapítvány azt tervezi, hogy a közeljövőben az állampolgári jogok gyakorlásáról és az állam demokratikus működéséről szóló előadássorozatot, ismeretterjesztő rendezvényeket tart.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!