Húsz százalék helyett csak 10 százalékkal emelkedik a távhődíj Tatán

November 1-jétől már az emelt árat kell fizetniük a távfűtéses lakásokban élőknek. A tatai képviselők viszont a közel 20 százalékos emelés helyett a 10 százalékos hődíjemelést fogadták el. Ez konkrétan azt jelenti, hogy a lakossági mért hőenergia díj, valamint a melegvíz hődíj a jelenlegi 2930.-Ft/GJ árról a következő hónaptól 3223 Ft/GJ-ra emelkedik.

Az önkormányzat a tavalyi évben két alkalommal csökkentette a távhő díját a városban. Azóta viszont jelentősen növekedtek a szolgáltató hődíjban és alapdíjban elszámolható költségei a villamos energia és gáz energia áremelkedések miatt.

A Tatai Távhőszolgáltató Kft. 2008. évi üzleti tervében szereplő adatokból már látható volt, hogy az energiahordozó árak növekedése miatt a szolgáltatás veszteségmentes ellátása 10 százalékos alapdíj és 13 százalékos hődíj áremelés esetén lehetséges. Júliusban a távhőszolgáltató díjmódosítási kérelmére az önkormányzat, mint a Kft tulajdonosa úgy döntött, hogy a várható 18 millió forint veszteséget kompenzálja. Ekkor hangzott el, hogy a következő gázáremelést az önkormányzat már nem tudja átvállalni.

Michl József polgármester elmondta, hogy sajnos a mai gázárak emelkedése mellett nagyon nehéz helyzetben vannak a távhő vállalatok, a távfűtéses lakásban élőknek nagyon komoly terheket kell viselniük. Az utolsó ármódosítás egy évvel ezelőtt történt, azóta viszont jelentősen megnövekedtek mind a hő-, mind pedig az alapdíjban elszámolható költségek. Ezek a költségnövekedések folyamatosan jelentkeztek az utolsó díjemelés óta. Mostanáig a takarékos gazdálkodással, önkormányzati segítséggel és a belső tartalékok felhasználásával sikerült elkerülni az áremelést. Az önkormányzat azonban tovább nem tudja kompenzálni a távhőszolgáltatás veszteségét.

Tatán november 1-től a mért hőenergia és a melegvíz hődíja 3223 forintra emelkedik. Az alapdíj továbbra is változatlan marad a távfűtéses lakásokban élőknek.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!