Jelentős fölénnyel vezet a Fidesz-KDNP szövetség

A Nézőpont Intézet felmérése szerint most vasárnap a választási részvételüket biztosra ígérő aktív szavazók 55 százaléka a Fidesz-KDNP szövetséget, 24 százaléka az MSZP-t, 13 százaléka a Jobbikot, 6 százaléka pedig az LMP-t támogatná. Az MTI-hez szerdán eljuttatott elemzésből kiderül az is, hogy eltérő a megítélése Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnöknek a teljes lakosság, illetve az MSZP szavazók körében.

A Heti Válasz felkérésre október 3-7. között, ezer ember telefonos megkérdezésével végzett reprezentatív közvélemény-kutatás az MSZP belső töréseivel kapcsolatban megállapítja, a magyarok mindössze 17 százaléka tartja elképzelhetőnek, hogy Gyurcsány Ferenccel meg tud erősödni a Magyar Szocialista Párt (61 százalék szerint Gyurcsány nélkül lehet sikeresebb). A párt szimpatizánsai is megosztottak ebben a kérdésben, de a többségük – szemben az összes megkérdezettel – Gyurcsány-párti: 51 százalékuk szerint vele, 36 százalékuk szerint pedig nélküle lehet sikeresebb az MSZP.  

Az elemzés szerint a magyarok mindössze 9 százaléka mondta azt, hogy az eddigi választásokon minden alkalommal a 22 éves múltra visszatekintő szocialista utódpártra szavazott. Érdekes demográfiai összefüggés, hogy míg az 50-59-es korosztályban ez az arány 16 százalék, a hatvan évesnél idősebbek körében pedig 17 százalék, úgy a 40-49-es és a 30-39-es csoportban mindössze 2-3 százalék. A jelenleg is MSZP-szimpatizánsok 88 százaléka szavazott ez idáig minden alkalommal (40 százalék), vagy legalább egyszer a szocialistákra (48 százalék). További érdekesség, hogy az LMP-tábor fele (51 százalék), a Jobbik-tábor harmada (33 százalék), a Fidesz-szimpatizánsainak pedig ötöde szavazott korábban bármikor is a szocialista pártra (20 százalék), saját bevallása szerint – olvasható a Nézőpont Intézet összegzésében.  

A Nézőpont Intézet megállapítása szerint erősítheti a baloldali olajfa-koalíció melletti érveket, hogy az összes megkérdezett 34 százaléka szerint az ország szempontjából az lenne jó, ha a következő választások után egy új baloldali párt alakítana kormányt. A pártszakadás politikai haszna azonban korántsem egyértelmű, hiszen az MSZP-szimpatizánsok a leginkább megosztottak ebben a kérdésben: 43 százalékuk szerint inkább jó, 36 százalékuk szerint pedig inkább rossz lenne egy új baloldali formáció 2014-es kormányalakítása – olvasható a kutatásról készült összegzésben.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!