Jön az újabb rezsicsökkentés!

A parlament hétfői döntésével november 1-jétől 11,1 százalékkal csökken a gáz, az áram és a távhő ára. Az újabb rezsicsökkentéssel a gáz, az áram és a távhő ára a tavaly decemberihez képest összesen 20 százalékkal esik vissza. Arról is határozott a Ház, hogy az egyetemes földgázszolgáltatókra terhelik a csatlakozó vezetékek és a felhasználói berendezések műszaki-biztonsági felülvizsgálatának költségét. Ez eddig a családoknak akár 50-60 ezer forintjába is kerülhetett.

Döntött a parlament az újabb rezsicsökkentésről
November 1-jétől 11,1 százalékkal csökken a gáz, az áram és a távhő ára a parlament döntése értelmében. Németh Szilárdnak, a Fidesz rezsicsökkentésért felelős képviselőjének erről szóló törvényjavaslatát 311 igen szavazattal, 16 nem ellenében, 1 tartózkodás mellett fogadták el. Az újabb rezsicsökkentéssel a gáz, az áram és a távhő ára a tavaly decemberihez képest összesen 20 százalékkal esik vissza. Az Országgyűlés a fogyasztóvédelmi bizottság javaslatára arról is határozott, hogy az egyetemes földgázszolgáltatókra terhelik a csatlakozó vezetékek és a felhasználói berendezések, például a gázkazánok műszaki-biztonsági felülvizsgálatának költségét.

Elfogadták a Bethlen Gábor Alap működéséről szóló beszámolót
Az Országgyűlés 227 szavazattal, 87 nem ellenében és egy tartózkodás mellett elfogadta a határon túli magyarság támogatását koordináló Bethlen Gábor Alap tavalyi működéséről szóló beszámolót. A kormánypárti szavazatokkal elfogadott beszámoló rögzíti, hogy a Bethlen Gábor Alap bevételi előirányzata 13,94 milliárd forint, kiadási előirányzata 11,67 milliárd forint volt, amiből 10,8 milliárd forint támogatási célra, 810 millió forint pedig az alapkezelő működtetésére szolgált. A 2011/12-es tanévre vonatkozóan 248 715-en kaptak oktatási-nevelési támogatást. A nemzeti jelentőségű intézmények egyedi támogatásként 5,5 milliárdhoz jutottak.

Módosult a termőföld védelméről szóló törvény
A zártkerteknél is előírja a földvédelmi szabályok alkalmazását, de mentesíti ez alól a belterületi ingatlanokat és az erdőket a földvédelmi törvény  elfogadott módosítása. A változtatást a vidékfejlesztési miniszter kezdeményezte, elfogadását az összes frakció támogatta, a Demokratikus Koalíció hat független képviselője nemmel voksolt, a Párbeszéd Magyarországért független képviselői Ángyán József korábbi fideszes agrárállamtitkárral együtt tartózkodtak. A jogszabály a zártkerti ingatlanoknál a hasznosítási kötelezettség elmulasztására vonatkozóan külön szabályokat vezet be. E szerint az önkormányzat a hasznosítatlan zártkerti ingatlanokat kijelölheti a szociális földprogramban, illetve közfoglalkoztatási programban való részvételre, ha a hasznosításról szóló felszólítások eredménytelenek voltak.

Egységes jogszabály fogja össze a panaszok és közérdekű bejelentések kezelését
Jövő év elejétől egységes jogszabály vonatkozik az állampolgári panaszok és közérdekű bejelentések kezelésére, miután kormánypárti és jobbikos szavazatokkal elfogadták az erről szóló előterjesztést. A jogszabály rendelkezik a bejelentő védelméről és a munkáltatók visszaéléseivel kapcsolatos bejelentések kezeléséről, biztosítva, hogy ha egy vállalat létrehozza a bejelentések kezelésére szolgáló rendszerét, az megfeleljen az adatvédelmi előírásoknak. Az előírás szerint ezekben tilos különleges adatokat kezelni. A törvény bevezeti a bejelentővédelmi ügyvéd intézményét. Az ügyvédet a magánszféra alkalmazhatja az antikorrupciós bejelentések fogadására. A bejelentő személyét ügyvédi titoktartás védi.

Hatályon kívül helyezték a korábbi bűnmegelőzései stratégiát
Hatályon kívül helyeztek egy 2003-as, a társadalmi bűnmegelőzés nemzeti stratégiájáról szóló határozatát, az új bűnmegelőzési stratégiát ugyanis a kormány alkotja meg. A hatályon kívül helyezést a kormánypártok mellett az LMP is támogatta, az MSZP nemmel szavazott, a Jobbik tartózkodott.

A közútkezelő veszi át az autópálya-kezelő feladatainak egy részét 
Novembertől a Magyar Közút Nonprofit Zrt. veszi át az Állami Autópálya Kezelő (ÁAK) Zrt. közútkezeléssel kapcsolatos feladatait, az autópálya-kezelő hatásköre a használatarányos útdíj beszedése lesz. Az erről szóló törvénymódosítást Németh Lászlóné fejlesztési miniszter kezdeményezte, a Ház pedig kormánypárti szavazatokkal fogadta el. Az MSZP és az LMP nemmel szavazott, a Jobbik tartózkodott. E szerint az ÁAK novembertől a matricás és használatarányos útdíj-fizetési rendszerek működtetésére, fejlesztésére, továbbá a díjak beszedésére jogosult, a közútkezelő pedig – a koncesszióban épült M5 és M6 kivételével – átveszi az összes autópálya kezelését, üzemeltetését és fenntartását.

Az Országgyűlés kibővítette az EP minősített dokumentumokhoz történő hozzáférését
A parlament egyhangúlag elfogadta Martonyi János külügyminiszter azon törvényjavaslatát is, amellyel Magyarország beleegyezik abba, hogy az európai parlamenti képviselők hozzáférjenek a közös biztonság- és védelempolitika területén kívül eső minősített dokumentumokhoz is. Martonyi János indoklása alapján a változtatást az Európai Parlament (EP) kezdeményezte a Lisszaboni Szerződés aláírása után, mivel addig hasonló hozzáférésre nem voltak jogosultak a brüsszeli képviselők.

Felfüggesztették a jobbikos Ferenczi Gábor mentelmi jogát
Halálos közúti baleset gondatlan okozásának gyanúja miatt felfüggesztette a jobbikos Ferenczi Gábor mentelmi jogát az Országgyűlés. A politikus májusban Ajka belterületén autójával elütött egy 93 éves asszonyt, aki a baleset következtében elhunyt.
A Ház ellenszavazat nélkül döntött a mentelmi jog felfüggesztéséről, amit az ellenzéki képviselő is kért.

Tárgysorozatba vétellel fejeződött be a határozathozatali szakasz, a parlament 70 igen, 211 nem ellenében és 15 tartózkodással úgy döntött, hogy nem veszi tárgysorozatba az MSZP azon indítványát, amely a bírók jogállásáról és az ügyészségről szóló törvényt módosítaná.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!