A jövő évi költségvetés biztonságos büdzsé lesz

A kormány pénteken benyújtotta a jövő évi költségvetést az Országgyűlésnek – jelentette be Giró-Szász András kormányszóvivő. Matolcsy György arról beszélt, hogy a jövő évi költségvetés biztonságos, az ország pénzügyi, gazdasági védelmét szolgáló büdzsé lesz, a hiány tovább csökken jövőre, az idei, a GDP 2,94 százalékáról 2,5 százalékára. Magyarország folyó fizetési mérlege pozitív lesz, a fogyasztás nő, a reálkereset 4 százalékkal emelkedik.

Hozzátette: az idei többlet a magán-nyugdíjpénztári pénzeket is számítva 2-2,5 százalék között lesz. Az elsődleges egyenleg többlete a GDP 1,1 százaléka lesz. Az államadósság 73 százalékra csökken az év végére. A költségvetés 268 forintos euróárfolyamon alapul, de a kormány 280 és 300 forintos euró/forint árfolyammal is áttekintette a folyamatokat. Az infláció a prognózis szerint 4,2 százalék lesz. A kamatkiadás a GDP 3,8 százalékáról annak 3,6 százalékára csökken, de így is 1100 milliárd forint felett lesz. A beruházások 3 százalékkal nőnek.

Jövőre a munkanélküliségi ráta a legrosszabb esetben is 10-11 százalék között lesz – ismertette Matolcsy. Magyarország folyó fizetési mérlege pozitív lesz, a fogyasztás nő, a reálkereset 4 százalékkal emelkedik. Azt mondta: 2012 lesz az első év az elmúlt 20 évben, amikor tökéletes biztonságban lesznek a nyugdíjasok, mert a nyugdíjkassza kiadásait fedezik a bevételek. Az egészségügyi kasszánál is jelentősen csökken a hiány.

Jövőre a kormány megszünteti az adójóváírást és kivezeti a félszuperbruttót, de 202 ezer forintos jövedelem felett ezt még nem kapják meg a munkavállalók, ebből átmenetileg olyan adóformát képeznek, amellyel az e szint alatt keresőknél az adójóváírás elvesztése miatti veszteséget kompenzálják – jelentette be Matolcsy. Ezzel a jövő évi költségvetés befejezi az egykulcsos szja-rendszerre történő átállást. A félszuperbruttó és az adójóváírás kivezetésének tényleges technikájáról még egyeztetnek, azt októberben véglegesítik. A kormány csak olyan megoldást támogat, amellyel senki nem jár rosszul az egykulcsos adórendszerre történő átállással.

A jövő évi költségvetés ezer milliárdos egyenlegjavuláson alapul – mondta Matolcsy. Az áfa 25-ről 27 százalékra történő emelésén kívül a többi áfakulcs nem változik, és marad az egyes kulcsok alá tartozó termékek köre is. Kifejtette: 550 milliárd forintos egyenlegjavulást tartalmaz a Széll Kálmán-terv, a jövő évi költségvetésben ennél több van, legalább 1000 milliárd forintos egyenlegjavulás. A kiadások 303 milliárddal csökkennek, az idén felállított stabilitási tartalék 250 milliárdot jelent és ezen túl 450 milliárd forint többletbevétellel számolnak az adóemelésből.

A 2012. évi költségvetésben az államháztartás hiánya 576,54 milliárd forint, 13 950,63 milliárd forint bevétel és 14 527,17 milliárd forint kiadás mellett – olvasható az Országgyűlés honlapján elérhető törvényjavaslatban. A költségvetési törvényjavaslat tartalmazza a Nyugdíjbiztosítási és az Egészségbiztosítási Alap tervezett bevételi és kiadási főösszegét is.

A Nyugdíjbiztosítási Alap egyenlegét nulla forintra tervezte a kormány, így annak bevételi és kiadási főösszege egyaránt 2796,907 milliárd forint. Az Egészségbiztosítási Alap hiánya a törvényjavaslat szerint 34,42 milliárd forint lesz 2012-ben, a bevételi főösszegét 1721,239 milliárd forintban, a kiadási főösszegét pedig 1755,66 milliárd forintban állapítja meg a jogszabályjavaslat.

Az adóemelés három területet érint, a tartalékképzést, az egészségügyi kassza egyensúlyát, valamint az arányos, egységes teherviselést, az adóelkerülés megszüntetését. Mint mondta, az egészségügyi egyensúlyt célozza a munkavállalói járulék 1 százalékos emelése. A baleseti adó bevezetése pedig 27 milliárdos többletbevételt jelent. A cégautóadó emelése 20 milliárd forintos többletet, a jövedéki adóemelés 42 milliárdos, a társasági adó veszteség elhatárolásának 50 százalékra történő korlátozása 31 milliárdos, a játékadóból szintén 42 milliárdos többletet hoz. Az üzleti ajándék és reprezentációs költségek elszámolása 15 milliárd forintot, a gépjárműszerzés illetékének emelése pedig 6,5 milliárd forint többletet eredményez.
    
Matolcsy György elmondta: a kormány olyan új programokat fog hirdetni a következő hónapokban, amelyek segítik a növekedést, példaként említett egy új otthonteremtési programot, amely ismét vissza nem térítendő és kamattámogatást biztosítana a két gyermeket nevelő vagy vállaló családoknak új lakás építésére vagy vásárlására. Erre 6,5 milliárd forintot irányoznak elő jövőre. A növekedést segítő programokhoz sorolta a közfoglalkoztatást. Ugyanakkor, kérdésre válaszolva Giró-Szász András kormányszóvivő elmondta, hogy központi közigazgatásból mintegy 5000 főt bocsátanak el, jelentős részük nyugdíj előtt áll. Hozzátette: ez nem direkt létszámleépítés, hanem a párhuzamosságok megszüntetéséből fakad. Hozzátette: járulékkedvezményekkel támogatják, hogy minél több ember kerülhessen az államiból a versenyszférába.

Összesen 3,8 milliárd forintot szán a jövő évi költségvetésről szóló törvényjavaslat a pártok és alapítványaik támogatására. A pénteken benyújtott előterjesztés szerint az országos listán mandátumot szerzett pártok közül a Fidesz - Magyar Polgári Szövetség 1,055 milliárd, a Magyar Szocialista Párt 521,3 millió, a Jobbik Magyarországért Mozgalom 448 millió, a Lehet más a politika 249,2 millió, a Kereszténydemokrata Néppárt pedig 232,6 millió forintból gazdálkodhat 2012-ben. A parlamentbe be nem került pártok közül egyedül a Magyar Demokrata Fórum részesülhet - 42,8 millió forint értékben - költségvetési támogatásban. A pártalapítványok közül a Fidesz Szövetség a Polgári Magyarországért Alapítványa 611,7, az MSZP Táncsics Mihály Alapítványa 259,8, a Jobbik Gyarapodó Magyarországért Alapítványa 211,3, az LMP Ökopolisz Alapítványa 80,4, a KDNP Barankovics István Alapítványa 69,4, az MDF-hez köthető Antall József Alapítvány 28,3 millió forint állami pénzből gazdálkodhat.

A helyi önkormányzatok jövőre - hitelforrások nélkül - 3200 milliárd forinttal gazdálkodhatnak, ehhez a központi költségvetés - állami támogatás és helyben maradó személyi jövedelemadó révén - 1140,6 milliárd forintot biztosít, ez az összeg a 2011. évi korrigált bázis irányszám 100,7 százaléka. A kormány által pénteken benyújtott törvényjavaslatban szereplő 1140,6 milliárd forint tartalmazza a megyei önkormányzatok állami támogatását és az eddigi szabályok alapján kalkulált potenciális illetékbevételét is, amelyet a költségvetési törvényjavaslat parlamenti vitájában várhatóan átcsoportosítanak a költségvetés megfelelő központi fejezeteibe, tekintettel arra, hogy a megyei intézmények állami fenntartásba kerülnek 2012. január 1-jével. A dokumentum szerint a 2011. évi irányszámot korrigálni kell a feladatváltozások miatti, fejezetek közötti átcsoportosítás hatásával, továbbá az egyházi és más, nem állami fenntartóknak átadott, korábban önkormányzati fenntartású intézményekhez kapcsolódó központi támogatások Nemzeti Erőforrás Minisztérium fejezetbe történő átcsoportosítása miatt. Az önhibájukon kívül hátrányos helyzetben lévő önkormányzatok támogatása (önhiki) 8 milliárd forinttal, az önkormányzati fejezeti tartalék pedig több mint 3 milliárd forinttal csökkenthető 2012-ben. Ennek oka egyrészt, hogy a megyei intézmények fenntartását jövőre átveszi az állam, ezért az önkihit már nem terheli a megyei intézmények működési forráshiányának finanszírozásához szükséges összeg.

Magyarország jövőre európai uniós forrásokból 1.369 milliárd forint kifizetéssel számolhat; ezt az összeget a magyar költségvetés 193 milliárd forinttal egészíti ki, így az idei előirányzatnál összesen mintegy 30 százalékkal - 367 milliárd forinttal - több uniós forrás áll majd az ország rendelkezésére - a 2012-es költségvetési javaslat szerint. A 2012. évi költségvetési törvényjavaslat szerint Magyarországnak 264,33 milliárd forintot kell befizetnie jövőre az uniós büdzsébe.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!