A KDNP ügyvezető alelnöke Pécs főterén koccint szilveszterkor

Hargitai Jánosnak ötből ötször szavaztak bizalmat az emberek országgyűlési képviselőválasztáson. A siker titkáról is faggattuk a kereszténydemokrata politikust.

– Már 1985-ben, 27 évesen Nagynyárád tanácselnökének választották, majd polgármesterként átvezette a falut a rendszerváltás évein. Mit várt ilyen fiatalon a politikától, és milyen nehézségekkel kellett szembenéznie?

Nem tudatosan kerültem a falu élére. Pedagógus diplomával rendelkeztem – később végeztem jogi egyetemet –, és a gondolkodásom az oktatás körül forgott igazán. Pedagógus karrierben gondolkodtam, a település élére véletlenszerűen kerültem, és ezt nem is tekintettem a politikai karrier kezdetének. Egy fiatal, ambiciózus tanár voltam, aki érdeklődött a község dolgai iránt, és ezért a lakók, akik személyesen ismertek, emeltek polgármesteri pozícióba. Ez a rendszerváltás időszaka volt. Ekkor zajlik országosan a tulajdon-átrendezés. Baranyában Nagynyárádon zajlott az első földárverés, ez szinte minden családot érintett. Hatalmas erőket öltem abba, hogy minden család visszaszerezhesse az egykor volt földjeit. Ez az az időszak, amikor látványos fejlesztéseket tudtunk végrehajtani: ilyen például a telefonrendszer kiépítése; a gázhálózat; az iskolafejlesztés; a sportcsarnok építése; utak aszfaltozása stb. Tehát mozgalmas időszak volt ez a település élén számomra.

– Ötször választották egyéni országgyűlési képviselővé. Mi a sikerének a titka?

Politikai tevékenységem gyakorlatilag a megyei közgyűlésben indul, melynek a rendszerváltás óta tagja voltam. 1994-től 98-ig a megyei közgyűlés alelnöke voltam – na ez már politikai tevékenység a szememben. Ennek az időszaknak talán a legizgalmasabb feladatai: az egykori nagy megyei közművállalatok tulajdonának a települések tulajdonába adása, például a megyei kéményseprő vállalat, a megyei gyógyszerészeti központ, a megyei vízművállalat vagyonának lebontása, szétosztása. 1998-tól vagyok országgyűlési képviselő, mindig egyéni indulóként nyertem mandátumot Mohács és térsége képviselőjeként.

A titok szerintem a szeretetben rejlik. Szeretem az embereket – ezt valószínűleg ma is érzik rajtam a választóim. Elfogadnak, s talán bíznak is bennem – ez a siker titka.

– Mit tart országgyűlési képviselői tevékenysége legfontosabb eredményeinek?

Országgyűlési képviselői státuszom mellett vezettem a megyei közgyűlést. Ekkor volt Pécs Európa kulturális fővárosa. Ekkor két hatalmas fejlesztés jöhetett létre a megyei önkormányzat beruházásában: egyrészt a Múzeum utca teljes felújítása egy nagy kiállítási tér építésével, másrészt a Tudásközpont megépítése, ami egy nagyon korszerű hatalmas könyvtár, mely ma egyetemi oktatási célokat is szolgál.

Vezettem a megyei kormányhivatalt is, így a területi közigazgatás átszervezése és annak baranyai irányítása volt a feladatom – ami szakmai szempontból egy igen szép munka volt.

Választókörzetemhez ma 104 település tartozik, szinte minden településen komoly beruházások valósultak meg uniós vagy hazai költségvetési forrásokból.

Olyan városok, mint például Mohács, Bóly, Villány, Pécsvárad, Mágocs és térségeik sokat fejlődhettek ebben az időben. Az M6-os autópálya is ekkor érte el térségünket.

A parlamentben kezdetben két bizottságnak voltam tagja, az emberijogi, kisebbségi és vallásügyi bizottságé és a kezdetektől a költségvetési bizottságé, melynek jelenleg alelnöke vagyok.

Az üléstermi felszólalásaim többnyire a bizottság tárgyköréhez kötődnek, költségvetési, illetve adókérdésekben szólalok meg a KDNP vezérszónokaként.

– A 2016-os, politikai szempontból mozgalmas esztendő a végéhez közeleg. Hogyan tölti a szilvesztert?

Az év utolsó napján számvetést készítünk a mögöttünk álló évről. Éjfélkor pedig Pécs főterén fogok koccintani az új esztendőre.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!