A keleti egyházak gondosan őrizzék meg ősi liturgikus hagyományaikat

Az ezekben a napokban Rómában tartózkodó Erdő Péter bíboros február 19-én, szerdán délután előadást tartott azon a nemzetközi szimpóziumon, amelyet az Istentiszteleti és Szentségi Kongregáció szervezett a Pápai Lateráni Egyetemen a II. Vatikáni Zsinat „Sacrosanctum Concilium”, a szent liturgiáról szóló konstitúció közzétételének 50. évfordulója alkalmából.

Erdő Péter bíboros a Vatikáni Rádió hallgatóinak is összefoglalta előadását: a szervezők arra kérték, hogy vázolja fel a keleti egyházak liturgiájában az elmúlt ötven évben bekövetkezett változásokat.

A bíboros többek között utal a zsinati dokumentum 24. pontjára, amely megállapítja: „A liturgikus ünnepléseken igen nagy jelentősége van a Szentírásnak. Ebből olvassák a homíliában magyarázott szent szövegeket, éneklik a zsoltárokat; hatása és ösztönzése alatt fakadtak a liturgikus imádságok, könyörgések és énekek, s belőle tárul föl a cselekmények és jelek értelme. Ezért a liturgia megújítása, fejlődése és korszerűsítése érdekében szükséges, hogy jobban érvényesüljön a Szentírásnak az a bensőséges és élő szeretete, melyről mind a keleti, mind a nyugati szertartások tiszteletreméltó hagyománya tanúskodik.”

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!