Kétszázezren követelték az előre hozott választásokat a Hősök terén

A szervezők adatai szerint közel 200 ezren gyűltek össze a Hősök terén vasárnap délután, ahol a parlament feloszlatását és előre hozott választásokat követeltek. Elhangzott: ha nem lesz hatása a mostani demonstrációnak, akkor újabb megmozdulást szerveznek, hogy kiköveteljék az előre hozott választást. A százezres tömeg Bajnai nevének említésekor „Börtönbe! Börtönbe!” rigmussal válaszolt. A goj motorosok a Hősök teréről a Civil Összefogás Fórum (CÖF) követeléseivel az MSZP-székházhoz és a Sándor-palotához hajtottak.

Nem egy napra jöttünk össze – jelentette ki Fricz Tamás. Mint fogalmazott, követelik a parlament azonnali feloszlatását és az előre hozott választásokat. Az eszközeink törvényesek, céljainkban azonban radikálisok vagyunk - mondta. Kijelentette: a jelenlegi kormány elviselhetetlenül ragaszkodik a hatalomhoz, emellett szánalmas volt az elmúlt napok vergődése is, melyet az MSZP és SZDSZ vitt véghez, ahol adták-vették a miniszterelnök-jelöltek neveit. Ennek az eredménye egészen megdöbbentő: Bajnai Gordon. Az a Bajnai, akinek vállalkozói múltja sötét dolgokkal van tele.

Ma egy olyan hatalom uralkodik, amelynek vagy egyáltalán nincsen eszméje, vagy téveszmék bűvöletével kápráztatja el az embereket. Folyik a multinacionális kereskedelem, erkölcsök nélkül – fogalmazott Jókai Anna. A neves író kijelentette: egy szeretetteljes Magyarországot szeretnénk.

Vértesaljai László jezsuita szerzetes felszólalásában kijelentette: a valaha volt zsarnokság a demokratikus átalakulás után újra él. Soha nem fognak tudni beszorítani a sekrestyébe, nem akarok kordonok mögött élni – szögezte le Vértesaljai. A 7 éve hatalmon lévőket arra szólította fel: menjetek haza.

Szüntelenül idéznünk kell nagy költőink igazát, mert ahogy ők is, mi is zsarnokságban élünk – mondta Szokolay Sándor. A Kosssuth-díjas zeneszerző elmondta azt is, hogy élete során sokszor élt már elnyomás alatt, de nem gondolta volna, hogy az utolsó évtized lesz a legfájdalmasabb.

Az elmúlt húsz évben csak percdemokráciát kaptunk – jelentette ki Csizmadia László. Szerinte ez annyit jelent, hogy a demokráciát arra a néhány percre kaptuk, amikor négyévente elmegyünk szavazni. Mindehhez hozzátette, hogy folytonos demokráciára van szükség.

Meddig lehet ezt még tűrni? – tette fel a kérdést felszólalása kezdetén Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetségének elnöke. Jakab figyelmeztetett: nem adhatjuk olyan ember kezébe az országot, akinek 9 ember halála terheli a lelkét.

Szöőr Anna fogadalmat tett, hogy a neoliberális kommunista utódpárt elsorvasztásáért mindent meg fog tenni, követelte továbbá, hogy a köztelevízió és a közrádió élőben közvetítse Gyurcsány Ferenc azon büntetőperét, mely Tölgyessy feljelentése után válik esedékessé. Elmondta azt is, nem szabad hagynunk, hogy április 14-én a Batthyány-kormány megalakulásának évfordulóján egy köztörvényes libatolvaj alakítson kabinetet. A százezres tömeg Bajnai nevének említésére „Börtönbe! Börtönbe!” rigmussal válaszolt.

Több százezer kisemmizett Ludas Matyi gyűlt össze ma a Hősök terén, akik már nem tömeget alkotnak, hiszen ez a nép maga. Ezek a Ludas Matyik azt üzenik a Döbrögieknek, hogy nem félünk és nem felejtünk – fogalmazott Simon János.

A goj motorosok a Hősök teréről a Civil Összefogás Fórum (CÖF) követeléseivel az MSZP-székházhoz és a Sándor-palotához hajtottak. Az MSZP-székháznál petíciójukat nem vették át, a Várban viszont a köztársasági elnök nevében a hivatal egyik főosztályvezetője átvette a civilek követelését tartalmazó dokumentumot, így Sólyom László a következő napokban megismerkedhet a követelésekkel.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!