Kiemelt kérdés a könnyített honosítás és az autonómia is

A magyar Országgyűlés ifjúsági albizottsága kihelyezett ülést tartott Sepsiszentgyörgyön. Az ülés után Kapus Krisztián, az albizottság elnöke közölte: az ifjúság, a nemzet jövője példát mutat a politika egészének. Az összefogás jegyében a bizottság tagja, Stágel Bence országgyűlési képviselő (KDNP) meghívta a szórványmagyarság képviselőit a KDNP ifjúsági szervezetének, az IKSZ-nek a nyári táborába. A képviselő közölte: mind a könnyített honosítási eljárást, mind pedig az autonómiát kiemelt jelentőségű kérdésnek tartják a bizottság részéről is.

A Magyar Országgyűlés Ifjúsági Albizottsága január 29-én kihelyezett bizottsági ülést tartott Sepsiszentgyörgyön, a Háromszéki Ifjúsági Tanács (HÁRIT) szervezésében. A bizottsági ülés egyetlen napirendi pontja az erdélyi ifjúsági szervezetekkel való ismerkedés volt, ennek érdekében a bizottsági ülésre egyforma képviseleti arányban meghívást kapott a Magyar Ifjúsági Tanács (MIT) és a Magyar Ifjúsági Értekezlet (MIÉRT) is.

Téglásy Kristóf, a Nemzeti Erőforrás Minisztériuma Ifjúsági Főosztályának vezetője köszöntőjében kiemelte azokat a témákat, amelyek az erdélyi ifjúsági szervezetek számára is hasznosak lehetnek. A Magyar Ifjúsági Konferencia (MIK) a kárpát-medencei ifjúsági szervezetek fórumaként elsődleges partnere az Ifjúsági Főosztálynak, mely által reméli, hogy ifjúságpolitikai kérdésekben érdemi együttműködésre számíthat minden kárpát-medencei régió ifjúságával. Külön kiemelte a legnépesebb erdélyi régió szerepét és súlyát a MIK-ben. Beszélt a Mozaik ifjúságkutatási programról, mely régiónként 25 fős fókuszcsoporttal kutatja a fiatalok igényeit. A kutatás első eredményeit már az idei Tusványoson szándékukban áll bemutatni. Elmondta, hogy az Ifjúsági Főosztály részéről jelenleg 25 millió Ft-os kiosztható alap áll határon túli ifjúsági szervezetek támogatására.

Dr. Stágel Bence, az albizottság tagja, az IKSZ (Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség) elnöke, országgyűlési képviselő is üdvözölte a résztvevőket, kiemelve, hogy mind a könnyített honosítási eljárást, mind pedig az autonómiát kiemelt jelentőségű kérdésnek tartják a bizottság részéről is. Az IKSZ részéről felajánlotta a partnerségi viszonyt az erdélyi szervezeteknek. Stágel Bencének az egyszerűsített honosítási eljárással kapcsolatos felvetésére válaszolva a MIT küldöttsége kiemelte, hogy az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) által kiépített Demokrácia Központ-hálózatban több egykori és jelenlegi MIT-es fiatal segít az állampolgársági kérelmet beadó személyeknek.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!