Lopakodó diktatúra: szabálysértés „Felelős kormányt Buda-Pesten” transzparenssel némán tiltakozni

Az elmúlt években megszokott kiemelt biztonsági készültség kíséri a központi ünnepségeket az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 161. évfordulóján. Hermetikusan elzárták a külvilágtól a Parlament környékét a rendőrök, így a Kossuth tér – ahol az ünnepélyes zászlófelvonást tartották – megközelíthetetlenné vált az egyszerű emberek számára.

A Magyar Köztársaság lobogójának felvonására csak a meghívott állami vezetőket, a diplomáciai testület tagjait és a sajtó előzetesen regisztrált munkatársait engedték be a Parlament előtti Kossuth térre. Az ünnepelni vágyó polgárok ezúttal is a kordonon kívül rekedtek. A megemlékezésen részt vettek a legfőbb közjogi méltóságok, köztük Sólyom László köztársasági elnök, Szili Katalin házelnök és Gyurcsány Ferenc miniszterelnök.

Februártól szabálysértésnek minősül, ha valaki bekiabálással akadályoz mást gyülekezési joga gyakorlásában. A rendőrség ennek megfelelően máris intézkedett a Kossuth téren, ahol kettős kordon védte az állami megemlékezést.

A zászlófelvonás ideje alatt a kormány leváltását és Gyurcsány Ferenc távozását követelő, négy fiatalembert vezetett el a rendőrség a Kossuth téri központi ünnepség helyszínéről. Közülük két fiatalnál – akik többször is bekiabáltak – tojástartó doboz, illetve a Sztálin élete című kötet volt. Őket megbilincselve a rendőrségi rabomobilba ültették.
Másik két tüntető „Felelős kormányt Budapesten” transzparenssel némán tiltakozott, a rendőrök őket is elvezették.

A BRFK nem sokkal a zászlófelvonás után azt közölte, hogy a Kossuth térről két embert állítottak elő, mert hangoskodással, kiabálással zavarták meg az állami ünnepséget, további két ember ellen pedig szabálysértési feljelentést tesznek, mert transzparenseket tartottak maguknál.

A Garibaldi utcából egy embert azért állítottak elő, mert különféle veszélyes eszközöket, csavarokat találtak nála. Szintén a Garibaldi utcánál egy piros személyautót vontak ellenőrzés alá a rendőrök, mert az hangszóróval a tetején közlekedett. A rendőrök felszólították a gépkocsiban utazókat, hogy kapcsolják ki a hangszórót.

Később újabb két embert állítottak elő közbiztonságra különösen veszélyes eszközzel kapcsolatos szabálysértés miatt – közölte honlapján a Budapesti Rendőr-főkapitányság vasárnap délelőtt. A Rákóczi útról előállított két ember közül az egyiknél gázspray-t, a másiknál kést találtak ruházatuk átvizsgálásakor.

A Múzeumkerti szabadtéri ünnepségre nem engedtek be egy kisgyermekes családot babakocsival, mert cumisüveg volt náluk. A rendezvényre semmilyen italt nem lehetett bevinni.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!