Ma megnyílhat az út az előrehozott választásokhoz

A tegnapi botránysorozat után ma jó esély van arra, hogy elérkezünk a miniszterelnök-jelölő kutyakomédia utolsó felvonásához. Az Index hírportál információi szerint az SZDSZ nem támogatja a szocialisták legújabb, véglegesnek szánt miniszterelnök-jelöltjét (ezúttal Bajnai Gordont), akkor pedig szinte biztos, hogy nincs tovább: előrehozott választások lesznek. Az Index úgy tudja, MSZP-nek nem lesz újabb ötlete a miniszterelnök személyére, a megyei elnökök fellázadtak ugyanis a permanens ötletelés ellen.

Gyurcsány Ferencet tegnap a megyei szocialista vezetők leváltották az alig egy hete megerősített pártelnöki pozíciójából amiatt, ami a kormányfőválasztás körül folyik múlt szombat óta. Jövő szombatra eredetileg miniszterelnök-jelölő kongresszust hívtak össze a szocialisták, most úgy néz ki, hogy ha kormányfőt nem is, de új pártelnököt biztosan választ az MSZP.

Gyurcsány Ferenc egyetlen hét alatt nemcsak kormányfőként, hanem pártelnökként is megbukott. Ahhoz képest meglepően gyorsan, hogy múlt szombaton még 85 százalékos többséggel választották meg a kormányfői poszttól váratlanul elköszönő Gyurcsányt a meghatott, felállva tapsoló küldöttek a szocialisták kongresszusán.

Az SZDSZ nem-válasza esetén ugyan még a parlament elé terjeszthetik Bajnai (vagy Gráf) nevét, és MDF-es szavazatokkal akár át is mehet, de erre nincs sok esély. Az MDF ugyanis tegnap megerősítette, hogy az előre hozott választásokban látja a kiutat. Ráadásul Bokros Lajos is kijelentette, hogy hírneve és hitelessége miatt most már nem vállalná a kormányfői posztot. (Ezzel egyébként az SZDSZ mindhárom jelöltje – Békesi, Surányi, Bokros – elhárította a válság-miniszterelnökséget.)

Egy biztos (már amennyire bármi is biztos lehet az elmúlt napok ámokfutása után): az MSZP-nek újabb ötlete nem lesz a miniszterelnök személyére, a megyei elnökök fellázadtak ugyanis a permanens ötletelés ellen.

A tegnap esti, bohózatba illő helyzetet jól jellemzi, hogy az MSZP-vezérkar (Kiss Péter, Szekeres Imre, Lendvai Ildikó, Gyurcsány Ferenc) este elindult a kormány Andrássy úti vendégházába, és várta az SZDSZ-vezéreket. Igen ám, de kiderült, hogy a liberálisoknak eszük ágában nem volt odamenni. Így az MSZP-sek egy órányi várakozás után távoztak.

Ugyancsak a tegnapi nap eseményeihez tartozik, hogy az Index nyilvánosságra hozta azt a megszorító csomagot, amelyet a Veres János által irányított Pénzügyminisztérium állított össze, de amelyet Gyurcsány Ferencnek nem volt bátorsága megvalósítani. A dermesztő csomag 2010-ben 600 milliárd forinttal apasztaná a szociális és nyugdíjkiadásokat. A támogatások csökkentésével a munkavállalást ösztönözné.

Megszüntetné a gázár- és távhőtámogatást, a gyedet csak a gyermek 1 éves koráig adná, a nyugdíjemelés kiszámításánál pedig megszüntetné a svájci indexálást. A politikus a MÁV állami támogatását is csökkentené.

A csomag részletei itt olvashatók.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!