Magyar katolikus püspökre lenne szükség Szlovákiában

Magyar nemzetiségű katolikus püspökre lenne szükség Szlovákiában – jelentette ki Csáky Pál, a szlovákiai Magyar Koalíció Pártjának (MKP) elnöke a pozsonyi SITA hírügynökségnek adott interjúban. Csáky bírálta a szlovákiai egyházmegyék 2008-ban történt átszervezését is. Szerinte egyetlen püspöknek, papnak és egyháznak sem szabad úgy tekintenie önmagára, hogy csak egyetlen ember vagy egy nemzet érdekeit védi.

Magyar nemzetiségű katolikus püspökre lenne szükség Szlovákiában – jelentette ki Csáky Pál, a szlovákiai Magyar Koalíció Pártjának (MKP) elnöke a pozsonyi SITA hírügynökségnek adott interjúban. Az MKP elnöke kifejtette: mivel a közeljövőben három püspök vonul nyugdíjba, elegáns megoldás lenne, ha az egyik egyházmegye élére magyar nemzetiségű püspököt neveznének ki, aki tagja lenne a Szlovák Püspöki Konferenciának. Meggyőződése, hogy a témáról beszélni kell, mert Szlovákia mintegy 400 ezer állampolgárát érinti, ezek többnyire magyar nemzetiségű katolikusok. Csáky bírálta a szlovákiai egyházmegyék 2008-ban történt átszervezését is, szerinte az egyházmegyék ilyen típusú átalakítása helytelen volt és az átszervezésnek nacionalista íze van.
   
A politikus emlékeztetett arra, hogy Esztergomban több püspök is szlovák nemzetiségű volt, Csernoch (Cernoch) János bíboros, Magyarország hercegprímása (1912–1927) nem tudott jól magyarul, de az emberek istenítették. Egyetlen püspöknek, papnak és egyháznak sem szabad úgy tekintenie önmagára, hogy csak egyetlen ember vagy egy nemzet érdekeit védi. Szlovákia lakosságának majdnem 20 százalékát különböző kisebbségek teszik ki, a szlovák katolikus egyháznak át kell gondolnia, hogy miként fogja megoldani a magyar hívők lelki gondozását a XXI. században.

+   

A katolikus egyház gondoskodása a magyar hívőkről nagyon jó – reagált Csáky kijelentésére Jozef Kovácik, a Szlovák Püspöki Konferencia szóvivője. Szerinte a magyar hívőknek olyan püspökeik vannak, akik gondoskodnak róluk és folyékonyan beszélnek magyarul. Több egyházmegyében vikáriusok vannak, akik szintén foglalkoznak a magyar hívőkkel.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!