Magyarország átvette az Európai Unió soros elnökségét

Mintegy száz vendég jelenlétében, a magyar parlamentben tartották meg az Európai Unió soros elnökségének ünnepélyes átvételét. Az elnökségi munkáját befejező belga miniszterelnök a demokrácia, a béke és a szabadság megőrzésére buzdított, a feladatokat átvevő Orbán Viktor pedig a megújulásról beszélt.

A belga, majd a magyar himnusz meghallgatása után bevonult a díszőrség a történelmi zászlókkal. A terem mentén félkört tettek a vendégek körül, majd szimbolikusan összeérintették a belga és a magyar lobogót.

A belga miniszterelnök, Yves Leterme az 1956-os forradalomról, majd az 1989-es rendszerváltásról, utalva rá, hogy Magyarország számára mindig is fontos volt a szabadság. „Az Európai Unió nemcsak egy közös piac, hanem közös elkötelezettség a béke, a demokrácia és a szabadság mellett. Ezeket az értékeket azonban intézményesíteni kell” – mondta. Leterme hangsúlyozta a partnerekkel való együttműködésüket elnökségi programjuk során. „Ez a széleskörű együttműködés hozta újra lendületbe az uniót. A kiváló csapatmunka, melyet a magyar–belga–spanyol trió felmutatott, biztosítja a folyamatosságot. Biztos vagyok abban, hogy a magyar elnökség továbbviszi azt a munkát, amit elkezdtünk.”

A belga miniszterelnök kitért a magyar elnökségi prioritásokra is. A többi között kiemelte a munkavállalás és a munkahelyteremtés programját, az energiapolitikát, a fejlesztést, a kiemelt uniós projektek további folytatását, és a szakemberképzést. Külön beszélt az európai uniós védjegy megalkotásáról, és az eurózóna problémáiról. „Bár tudom, hogy Magyarország nem tagja az eurózónának, biztos vagyok benne, hogy a szívükön fogják viselni ezt az ügyet” – mondta, majd sok sikert kívánt a magyaroknak.

„Bizakodva adom át a stafétát Magyarországnak. A magyar nép sokszor megmutatta a szabadság iránti elkötelezettségét, és biztos vagyok abban, hogy az elkövetkező hat hónap végére az általunk kezdett európai dinamizmus még erősebb lesz.”

A belga kormányfő végszava után Leterme és Orbán együtt csomagolták ki az uniós zászlót, majd két oldalról fogva pár pillanatra kifeszítették azt. Ezután a magyar miniszterelnök szimbolikusan átvette belga kollégájától a stafétabotot.

A magyar miniszterelnök a rövid köszöntés után először Belgium elnökségi munkáját értékelte. „Hazám és az egész unió nevében szeretnék köszönetet mondani az egész belga elnökségnek. Olyan hat hónap áll mögöttük, amire rányomta bélyegét a gazdasági világválság” – mondta Orbán, majd hozzátette: a belgák jelentős érdemeket szereztek az EU bővítésében. „Nekik köszönhető, hogy Horvátország hamarosan beléphet az unióba” – mondta a miniszterelnök.

Az unió soros elnökségét a miniszterelnök egy ezeréves álomhoz hasonlította, majd arról beszélt, hogy Európa csak úgy maradhat versenyben a világban feltűnt más versenytársaival szemben, ha válaszolni tud a modern világ kihívásaira. Ennek kapcsán elmondta: Magyarország is a megújulás időszakát éli. „A miénk Európa egyik legrendezettebb államháztartása, csökkentjük az államadósságot, és egy éven belül teljesen újraszervezzük az országot. Ezt az elszántságot, hitet, energiát ajánlják fel a magyarok az uniónak” – hangsúlyozta a kormányfő, aki a megújulás gondolatával zárta beszédét. „Csodát nem tud tenni a magyar elnökség, de képes lehet megdörzsölni a palackot, hogy ismét előbújjon a szellem, amit úgy hívnak: Európa megújulása.”

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!