Megérkezett az MSZP újabb csomagja – Magyarország lemondást vár Bajnai Gordontól

Idén 25 százalékra nőne az áfa felső kulcsa, de belépne egy 18 százalékos, kedvezményes, átmeneti kulcs – közölte Bajnai Gordon miniszterelnök a kormányülést követő vasárnapi sajtótájékoztatóján. A kabinet jövőre bevezetné az „összbruttósítást”, 2010-ben az szja alsó kulcsának sávhatárát 4-5 millió forintra emelné a kulcsok csökkentése mellett. Halász Zsuzsa, a KDNP szóvivője reagálva a miniszterelnök sajtótájékoztatóján elhangzottakra azt mondta, kiderült, a kormány egyetlen módját ismeri a válságkezelésnek: einstand. Szijártó Péter, a Fidesz elnöki stábjának vezetője úgy fogalmazott sajtótájékoztatóján, hogy a „miniszterelnök bejelentette, hogy mindenfajta felhatalmazás nélkül lenyomja az emberek torkán a minden eddiginél brutálisabb megszorításokat tartalmazó MSZP-csomagot”.

A kormány azt javasolja, hogy idén 25 százalékra emelkedjen az áfa felső kulcsa, és jöjjön létre egy 18 százalékos kedvezményes, átmeneti kulcs. Utóbbiba csak a tej, tejtermékek, kenyér, pékárú és a távhő tartozzon – mondta Bajnai Gordon.

A miniszterelnök által ismertetett prezentációból kiderült az is, hogy a jövedéki adó 2009-ben átlagosan 5-6 százalékkal emelkedne. Idén a munkaadói járulékcsökkentés 5 százalékpontos lenne a minimálbér kétszereséig – mondta a Bajnai Gordon. Kiemelte: személyi jövedelemadó alsó kulcsának mai 1,7 milliós sávhatárát 1,9 millió forintig tolnák ki. Az adóváltozásokról szólva azt mondta: a foglalkoztatást élénkítő lépések miatt van szükség arra, hogy más adónemeket emeljenek. A 2010-es adóelképzelésekről Bajnai elmondta: jövőre 5 százalékponttal csökkenne munkáltatói járulék – a teljes jövedelemre. A kormány kezdeményezi azt is, hogy jövőre szűnjön meg a tételes eho. Új módszert javasol a kormány az adók és bérek számítására, ez az úgynevezett „összbruttósítás” – emelte ki a miniszterelnök. Mint mondta, ez azt jelenti, hogy a munkavállalói bruttó bér és a járulékok együtt képezik majd az adóalapot. Csökkennének 2010-ben az szja-kulcsok: 15-17, illetve 33-35 százalékra, az alsó kulcs sávhatára pedig 4-5 millió forint lenne. A miniszterelnök szerint ezzel a munkavállalók 90 százaléka az alsó kulcsba fog tartozni.

A kormány tervei között szerepel, hogy jövőre az „adóparadicsomba menekített jövedelmet és vagyont” bevonnák az adóalapba. Bajnai elmondta: fel kívánják gyorsítani az ingatlanadó bevezetését, cél, hogy az alacsonyabb értékű ingatlanoknál a maihoz hasonló mértéken tartja az ingatlanok adóterhelését, a vagyonosabbak nagyobb részt vállalnának a közterhekből. Az ingatlanadó részletes terveire két hét múlva tesz javaslatot a kabinet. A miniszterelnök által tartott prezentációból kiderült, hogy a kormány azt tervezi: 2010-ben vezessék be az általános értékalapú ingatlanadót.

Megszűnne a társaságok különadója, de 19 százalékos kulccsal egy új társasági jövedelemadó jönne létre – mondta a miniszterelnök. Hozzátette: a tervek között szerepel az adómentességek, kivételek korlátozása és a radikális egyszerűsítés. Magánszemélyek különadóját 2010. december 31-ig megtartaná a Bajnai-kormány – ez a prezentációból derült ki, ahogy az is, hogy növelné a súlyadót.

Bajnai Gordon hangsúlyozta: a tervezett változásokkal a munkaadói járulékok a minimálbér „környékén” 8 százalékkal lehetnek kisebbek; az adóék 5-7 százalékkal csökkenne az átlagkeresetűeknél; csökkenne a marginális adóteher. A kormány által tervezett adóváltoztatások célja, hogy több munkahely maradjon meg, a válság után pedig több új munkahely jöjjön létre – közölte a miniszterelnök.

Kérdésre válaszolva Bajnai Gordon azt mondta: az szja sávhatárának idei 1,9 millió forintra való emelését szeretnék akár július 1-től visszamenőlegesen meglépni, de erről még egyeztetni akarnak a makropálya ismeretében. A természetbeni juttatások és egyéb adókedvezmények jövőjét firtató kérdésre a miniszterelnök azt válaszolta: ahhoz, hogy adót tudjanak csökkenteni, nem lehet ennyi kivételt fenntartani. Az országyűlés előtt lévő adótörvények módosításáról a kormány még konzultálni fog az Országos Érdekegyeztető Tanáccsal.

+

Magyarország is lemondást kér Bajnai Gordontól

„Bajnai Gordon a válságra való tekintettel lemondást kért Magyarországtól. Magyarország a válság és a megroppant bizalom okán lemondást kér Bajnai Gordontól, akit soha senki, semmire nem választott meg” – fogalmazott Halász Zsuzsa azt követően, hogy Bajnai Gordon vasárnap sajtótájékoztatón ismertette a kormány válságkezelő programját.

A KDNP szóvivője közölte: feketén, fehéren kiderült, hogy a kormány a válságkezelésnek csak egyetlen módját ismeri: „einstand”. Úgy vélte, ahhoz nem kell különösebben „sem ész, sem éleslátás, vagy szaktudás, hogy valaki kimondja azt a mondatot: ide a pénzt”. Hozzátette: ilyen alapon bárki lehetne ma Magyarország miniszterelnöke.

Halász Zsuzsa közölte: „az ideiglenesen a miniszterelnöki székben állomásozó” Bajnai Gordon arra semmiféle választ nem adott, hogy intézkedéseinek következtében hogyan áll helyre a magyar gazdaság, mitől lesz növekedés, hogyan kerülünk ki abból a spirálból, amibe ők vitték bele Magyarországot.

+

A kormány felhatalmazás nélkül döntött a megszorító csomagról

„Egy soha, senki által semmire meg nem választott, ennél fogva illegitim miniszterelnök bejelentette, hogy mindenfajta felhatalmazás nélkül lenyomja az emberek torkán a minden eddiginél brutálisabb megszorításokat tartalmazó MSZP csomagot” – fogalmazott Szijjártó Péter sajtótájékoztatón.

A Fidesz elnöki stábja vezetőjének szavai szerint ehhez ennek a kormánynak, ennek az embernek semmifajta felhatalmazása, semmifajta jogi vagy erkölcsi alapja nincs. Mint mondta – utalva arra, hogy a Bajnai-program keményebb, mint a Gyurcsány Ferenc által bejelentett bármelyik csomag –, Bajnai Gordon „Gyurcsányabb a Gyurcsánynál, (...) Bajnai 110 százalékig Gyurcsány”. Közlése szerint, ez a megszorító csomag, ez az MSZP-csomag minden eddigi csomagnál brutálisabb, és minden eddiginél brutálisabban bünteti az embereket, azokat az embereket, akik egyáltalán nem tehetnek arról, hogy Magyarország ilyen helyzetbe került.

Kérdésre válaszolva Szijjártó Péter azt hangsúlyozta: míg az MSZP-kormány a megszorításokban gondolkodik, ami rossz irány, addig a Fidesz gazdaságpolitikájában a gazdasági növekedésen van a hangsúly.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!