Meghalt Cseh Tamás

Hosszantartó betegség után augusztus 7-én, hatvanhat évesen elhunyt Cseh Tamás Kossuth-díjas zenész, énekes, dalszerző – adta hírül a Színház.hu. Szerzőtársa és barátja, Bereményi Géza író úgy fogalmazott: „Mint egy csonkolás, olyan súlyos veszteség számomra Cseh Tamás halála, elvitte magával a már soha meg nem születő dalszövegeket”.

Cseh Tamás 1943 január 22-én született Budapesten, de 13 éves koráig Tordason élt. Az érettségi után a Budapesti Tanítóképző Főiskolát, majd az egri Tanárképző Főiskolát és a Képzőművészeti Főiskolát is elvégezte, pályáját általános iskolai rajztanárként kezdte 1967-ben. A tanítás mellett, 1970-től adta elő Bereményi Gézával közösen szerzett dalait.

1972 és 1977 között tagja a Gyurkó László által alapított, a MUOSZ székházában játszó Huszonötödik Színháznak. Később is tagja volt több színház, köztük a Katona József és a Bárka Színház társulatának.

Első lemeze, a Levél nővéremnek 1976-ban jelent meg, ezt követte az Antoine és Desiré, a fehér babák takarodója, a Műcsarnok, a Frontátvonulás, Jóslat, Utóirat, Mélyrepülés, Vasárnapi nép, Új dalok, Nyugati Pályaudvar, Levél nővéremnek II., A telihold dalai, Jóslat a metrón, A véletlen szavai, Az igazi levél nővéremnek, és Ady című album.

Két indián témájú könyve jelent meg, az 1997-es Hadiösvény és a 2006-ban kiadott Csillagokkal táncoló Kojot címmel. Szerepelt számos filmben, köztük Jancsó Miklós Magánbűnök,közerkölcsök, vagy Szörnyek évadja című műveiben, de forgatott együtt Grünwalsky Ferenccel, Gothár Péterrel és Tímár Péterrel is.

1988-ban megkapta Az év lemeze díjat, 1992-ben köztársasági tisztikereszttel, 1993-ban Liszt Ferenc díjjal tüntették ki, majd 2001-ben Kossuth díjat kapott. Májusban új albuma jelent meg A Dal nélkül címmel, amin 1973-ban amatőr technikával rögzített, eddig még kiadatlan tíz dala hallgatható meg.

2006-ban tüdőrákot diagnosztizáltak nála.

„Hol jobb, hol rosszabb, igyekszem betartani az orvosok útmutatásait, aztán majd meglátjuk. Persze nem a mindenáron való életben maradás a cél” – nyilatkozta betegségéről idén áprilisban Cseh Tamás.

+
 
Bereményi Géza: elvitte a már meg sem születő dalszövegeket

„Mint egy csonkolás, olyan súlyos veszteség számomra Cseh Tamás halála, elvitte magával a már soha meg nem születő dalszövegeket” – mondta Bereményi Géza .
   
A dalszöveg- és forgatókönyvíró, filmrendező közölte: bár már három éve tudni lehetett, hogy Cseh Tamás nagyon beteg, ezért fel volt készülve a legrosszabbra, mégis, amikor pénteken késő este értesült a haláláról, először nem hitte el.
    
„Két és fél évig bízott a gyógyulásban; az ő optimizmusától nem függött a dolog, határozottan úgy tudta, hogy túl lesz ezen. Mintegy fél éve azonban kiderült, hogy betegsége feltartóztathatatlan”  - mondta Bereményi Géza. Cseh Tamás daganatos megbetegedés következtében hunyt el.
    
„Cseh Tamás távozása egy harminckilenc éves közös munka végét jelenti. Halálával elvitte magával azokat a dalszövegeket, amiket csak neki tudtam volna írni, mert ezeket ő váltotta ki belőlem személyes találkozásaink során” – fogalmazott az író. Kiemelte: Cseh Tamás nagyon jó ösztönű ember volt, ez érvényes volt a párválasztására is.
    
Kifejtette: közös dalaik úgy születtek, hogy Cseh Tamás lejátszotta neki a dalait gitáron és ő arra rögtönözte szövegeit. Cseh Tamás és Bereményi Géza 1970-től alkotott együtt.

„Amikor először találkoztunk, Tamás rajztanár volt, és tudtam róla, hogy gitáron kísérve énekelget angol szövegeket. Akkoriban jelent meg az első novelláskötetem, és már nagyon szerettem volna valakinek dalszöveget írni. Amikor egy társaságban egy éjszaka elkezdtünk beszélgetni, felajánlottam neki, hogy írnék neki. Másnap találkoztunk egy kölcsönlakásban, ahol lakott, és két szöveg, a Désiré és az Ócska cipő mindjárt meg is született” – emlékezett Bereményi Géza.
    
Mint mondta, rögtön megbeszélték, hogy odaköltözik hozzá. Másfél évig éltek lakótársként abban a lakásban és szinte minden nap írtak. Eleinte csak maguknak, aztán a barátoknak, később elterjedt a hírük és a Huszonötödik Színházban kezdetét vették Cseh Tamás estjei, Bereményi Géza összeállításában. Az első műsor a Dal nélkül címet viselte, „Tamás itt szokta meg a közönség előtti éneklést”.
    
1974-ben jelent meg az első Cseh Tamás lemez Bereményi Géza dalszövegeivel, Másik Jánossal közös előadásban: ez volt a Levél nővéremnek. Ezt követte az Antoine és Désiré, majd évente-kétévente egy-egy újabb közös Cseh-Bereményi album. Utolsó közös munkájuk A véletlen szavai című CD volt, amely 2007-ben jelent meg.
    
Megjegyezte: mint ahogy egyszer egy kérdésre válaszolva Cseh Tamás sem tudta megválaszolni, mi volt a titka együttműködésüknek, ő sem tud felelni erre. Hozzátette: talán ezek a dalok meg akartak születni, az hozta össze őket.
    
Bereményi Géza szólt arról, hogy fog ő még dalszövegeket írni, de tudja, hogy azokat és olyanokat nem, mint Cseh Tamásnak, és ezt nem feltétlenül minőségi értelemben gondolja.

+
 
Eperjes Károly: „köszönöm, hogy volt nekünk”

Cseh Tamás hihetetlen szabadságot árasztott magából, „köszönöm, hogy volt nekünk” – mondta Eperjes Károly színművész, a veszprémi Petőfi Színház művészeti tanácsadója az elhunyt dalszerző-énekesre emlékezve.
    
Mint a Kossuth-díjas színművész fogalmazott, Cseh Tamás „egy gyémánt ember volt, s reménykedtünk, hogy bírja tovább a küzdelmet ez a kemény férfi, de most meghajolt Isten akarata előtt”.
    
Eperjes Károly, aki Cseh Tamás közeli barátja volt, hozzátette még: „köszönöm, hogy volt nekünk, és köszönöm azt a hihetetlen szabadságot, amit mindig árasztott magából”.
    
Cseh Tamás előadóművészt, Kossuth-díjas énekest, zeneszerzőt életének 67. évében érte a halál - a hírt szombatra virradó éjszaka a Magyar Színház Portál tette közzé.

 +
 
Bérczes László: sokaknak jelentett kapaszkodót

Cseh Tamás lényegéhez tartozott az a személyesség, amivel bárki felé tudott fordulni, megszólítható ember volt, nem pedig egy megközelíthetetlen sztár, sokak számára jelentett kapaszkodót – mondta Bérczes László, a Bárka Színház rendező dramaturgja, az énekes-zeneszerzőről szóló „beszélgetőkönyv” szerzője..
    
Bérczes Lászlót évtizedek óta tartó ismeretség, barátság fűzte Cseh Tamáshoz.
    
Felidézte, hogy hívására Cseh Tamás 1998-ban csatlakozott a fővárosi Bárka Színház társulatához, ahol részt vett a Mulatság című darabban, amelynek lényegi eleme a rendező megfogalmazása szerint a várakozás a muzsikára. Februárban, a bemutató 10. évfordulója alkalmából tartott előadás végén, amikor elhangzik egy zene, a darabban játszó három színész legnagyobb meglepetésére Cseh Tamás lépett elő a függöny mögül és elénekelt egy fél dalt – ennyit tudott még énekelni – emlékezett Bérczes László.
    
Hozzátette: péntek délután az Örödgkatlan fesztiválon is a Mulatságot játszották, öt óra körül jutottak a végére, amikor a zenének meg kell szólalnia – „akkor halt meg Tamás, amit mi akkor nem tudtunk, az ő csendje volt jelképesen ez a zene” – fogalmazott Bérczes László.
    
A Cseh Tamásról szóló, 2007 telén megjelent „beszélgetőkönyvről” Bérczes László kifejtette: korábban már készített ilyesmit és Cseh Tamással is készült erre, csak nem mert belefogni. Amikor azonban három éve, pont augusztusban „jött a hír, hogy tüdőrákos, tudtam, hogy ezt azonnal kezdeni kell”. Így született meg a húsz beszélgetést és mintegy 130 fotót tartalmazó Cseh Tamás című kötet.
   
Bérczes László szerint a könyv olyan kapaszkodó lehet sok-sok embernek, mint amilyen Cseh Tamás tudott lenni a jelenlétével. Úgy vélte: attól, hogy „elköszönt tőlünk, marad a védnöke nemcsak ennek a fesztiválnak”, hanem marad az a fajta emberi kapaszkodó, ami nagyon sokak számára volt életében.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!