Megvan a kormányalakításhoz szükséges parlamenti többség

Nagyszerű, történelmi, elsöprő, egyértelmű sikert értünk el. A következő kormány megalakításához szükséges parlamenti többség már rendelkezésre áll – jelentette ki Orbán Viktor vasárnap késő este az országgyűlési választások első fordulója előzetes eredményeinek ismeretében. Sólyom László beszédében megköszönte a nagy részvételt, különösen azoknak, akik órákat várakoztak. Nagy Andor (Fidesz-KDNP), kereszténydemokrata politikus, aki Nógrád megye 3. számú, szécsényi választókerületében az első fordulóban parlamenti mandátumot szerzett, azt mondta: az embereknek elegük lett az előző nyolc évből. A nagy arányú siker benne volt a levegőben, de most már a számokból is látszik.

Nagyszerű, történelmi, elsöprő, egyértelmű sikert értünk el. A következő kormány megalakításához szükséges parlamenti többség már rendelkezésre áll – jelentette ki Orbán Viktor vasárnap késő este az országgyűlési választások első fordulója előzetes eredményeinek ismeretében. A választás első fordulóját úgy értékelte: a magyar emberek a választás első fordulójának napján ítéletet mondtak, legyőzték a reménytelenséget. Kijelentette: az emberek 2010-ben ítéletet mondtak egy kudarcot valló korszak felett. Ez a győzelem nem a Fideszé, ez a győzelem az önöké, ez a győzelem Magyarországé – fogalmazott.

Mint mondta, a mai napon Magyaroszág polgárai legyőzték a reménytelenséget. Megmutatták, hogy Magyarország egységes és nagy dolgokra képes, munkát, rendet és biztonságot akar, hogy ismét jó magyarnak lenni. Magyarország felemelt fejjel tért vissza a történelem Fő utcájára. Mutassuk meg a világnak, hogy nem egyszeri fellángolás volt, ami történt. Felhőtlen az öröm, óriási a siker, de szívem mélyén pontosan tudom, hogy életem legnagyobb feladata előtt állok. Tudom, hogy ez a feladat megoldható, de ehhez szükségem lesz mindannyiukra - közölte Orbán Viktor.

Soha ennyien nem dolgoztak, nem szorítottak, nem imádkoztak ennyit a közös sikerért – fogalmazta meg köszönetét Orbán Viktor a választások éjszakáján a budapesti Vörösmarty téren a párt szimpatizánsai ezreinek jelenlétében, hozzátéve: köszönöm a határon innen és túl élő nemzettársainknak, gratulálva a történelmi eredményhez. Mint mondta, a magyarok elkezdtek írni egy mondatot '56-ban és '90-ben. Ítéletet mondtak egy korszak fölött, csakúgy, mint most. A mai napon Magyarország polgárai leadták szavazatukat magukra, és győztek – emelte ki Orbán Viktor, Magyarország legyőzte a reménytelenséget.

Hány, de hány hetet, hónapot évet keseregtünk együtt végig, hogy amit látunk, az a mi hazánk? – tette fel a kérdést Orbán. Úgy látja, készen állunk a feladatra, utalt a választást követő, várható kormányalakításra a pártelnök. A választás éjszakáján az ünneplésé a főszerep – szögezte le –, de hozzátette, szerénynek és alázatosnak kell maradni. Végül felhívta a figyelmet: ahol még nyitott a választás, két hét múlva legalább ennyien járuljanak az urnákhoz.

Sólyom László beszédében megköszönte a nagy részvételt, különösen azoknak, akik órákat várakoztak. Az ő kitartásuk is azt bizonyítja, hogy az emberek tisztában voltak a döntés óriási jelentőségével. Ez a most meghozott döntés fogja meghatározni Magyarország következő négy évét. Már ismerjük az eredményeket, és biztosak lehetünk abban, hogy ezek alapvető változást jelentenek a magyar politikában, hiszen még soha nem fordult elő a rendszerváltás óta ilyen egyértelmű és széles egyetértés és felhatalmazás a politikában. Ez a győztes pártra óriási felelősséget ruház, mint ahogy a feladatok is óriásiak, amiket meg kell majd oldaniuk. Mindaz, amit az emberek a választástól vártak, csak akkor fog beteljesedni, ha ők is, továbbra is türelemmel, bizalommal, a kormánnyal együtt akarják felépíteni Magyarországot.

Nagy Andor (Fidesz-KDNP), kereszténydemokrata politikus, aki Nógrád megye 3. számú, szécsényi választókerületében az első fordulóban parlamenti mandátumot szerzett, azt mondta: az embereknek elegük lett az előző nyolc évből. A nagy arányú siker benne volt a levegőben, de most már a számokból is látszik.
    
Kitért rá, hogy a szécsényi körzetben a Fidesz több szavazatot kapott (13.544), mint az MSZP és a Jobbik együtt (4.902, illetve 4.614), és azt mondta: ez nagy bizalmat, ugyanakkor nagy felelősséget is jelent. Eddig mindig koalíciós kormányzás zajlott, az ország most először próbálhatja ki, hogy milyen egyedül kormányozni – mondta, hozzátéve: alig várja, hogy dolgozhasson azért, hogy talpra állítsák ezt az országot.

Az MSZP miniszterelnök-jelöltje, Mesterházy Attila telefonon gratulált Orbán Viktornak. Azt kérte tőle: a nemzet érdekében használja fel a felhatalmazását, ne pedig a megosztásra. Lendvai Ildikó, az MSZP elnöke kijelentette: pártja elvesztette a kormányzás lehetőségét, de nem vesztette el azt a lehetőséget, hogy az ellenzék legerősebb pártja legyen. Az MSZP megóvja a választási eredményt, ahol alapos okot lát arra; emellett vizsgálatot követel az igazolással szavazók ügyében.

Vona Gábor, a Jobbik elnöke azt mondta: a magyar emberek kétharmada jobbikos, csak még nem mindenki tud róla. A pártelnök kiemelte, hogy amit elértek, az nagyok sok. Úgy fogalmazott: voltak közöttük, akik jobb eredményre számítottak, szerették volna megelőzni az MSZP-t. Mint hozzátette, az MSZP koporsójába az utolsó szöget ugyan még nem verték be, de még néhány hónap, és őket is saját halottuknak fogják tekinteni.

Úgy tűnik, a csoda bekövetkezett – jelentette ki Schiffer András. Az LMP listavezetője azt mondta, történelmet írtak, mert nemcsak a negyedik legnagyobb pártként bekerültek a parlamentbe, de felülmúlták a közvélemény-kutatók várakozásait.

Dávid Ibolya lemond az MDF elnöki posztjáról. A politikus ezt a 2010-es országgyűlési választások első fordulója eredményének ismeretében jelentette be a nyilvánosságnak vasárnap késő este. Dávid Ibolya azt mondta, súlyos vereségnek tartja az MDF által elért eredményt, amelyet a pártját az elmúlt időszakban ért támadásoknak tulajdonított. Arról is beszélt, hogy csalódottak; nem csak az objektív körülmények miatt érték el ezt az eredményt, hanem ők is hibát követtek el.

Seres Mária, a Civil Mozgalom elnöke azt mondta: nincs elkeseredve az eredmény miatt, mert a 0,9 százalékos támogatottság azt mutatja, hogy sok és hatékony munkát végeztek a párt lelkes aktivistái.

Az országgyűlési képviselők választása a törvényes keretek között zajlott le, nincs akadálya az eredmények megállapításának, ami a választási bizottságok feladata – jelentette be Szigeti Péter, az Országos Választási Bizottság (OVB) elnöke. Hozzátette: ez akkor is így van, ha az igazolással szavazás intézménye revízióra szorul, mert a megoldás nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!