Mélyülő szociális válság van hazánkban

Egyre mélyülő szociális válság van hazánkban. A válság által legjobban sújtott város Magyarországon Miskolc. Ez a legsúlyosabban érintett válságövezet – jelentették ki miskolci kereszténydemokrata politikusok keddi sajtótájékoztatójukon.

Nagy Kálmán, Molnár Péter és Garamvölgyi Attila szerint a bűnözés, az egyre romló bűnügyi statisztikák is ezt támasztják alá. Valamint az a tény, hogy majdnem 3 millió ember él hazánkban a létminimum alatt. A válság összetett, az élet minden területét érinti. Ez, ami ma tapasztalható, már nem csak gazdasági válság, hanem szociális és erkölcsi válság is.  
 
Nagy a devizahitelesek száma, tragikus helyzetben van a városi egészségügyi központ a milliárdos nagyságrendű adósságával, állástalanság és kilátástalanság a jellemző fogalmak – tették hozzá. A bűnözés – mondták – csak az egyik tünete, súlyos tünete a miskolci, a megyebeli válságnak.
  
Molnár Péter, a KDNP miskolci elnök-frakcióvezetője szerint a kialakult helyzetért a szocialista kormány és a szocialista önkormányzat a felelős. A 2002 óta regnáló szociálliberális kormány(ok) oktatási, szociális - szociálpolitikai, munkaügyi politikájának csődje az, ami most bekövetkezett. A képviselő hangsúlyozta: a folyamat már régen elkezdődött és most már odáig jutottunk, hogy azonnal tenni kell valamit. Nem elég a tűzoltó jellegű orvoslása a nehézségeknek. De a problémát komplexen kell kezelni, azaz komplex és azonnali megoldásokra van szükség. Tanulás és munka, ezek a kulcsfogalmak – mondta az elnök.
 
Nagy Kálmán, a KDNP országgyűlési képviselője azzal folytatta, hogy ennek a válságnak több jele is van Miskolcon. Az egyik, hogy a táppénzes napok száma Miskolcon a legnagyobb az országban. Valamint az is, hogy az álláskeresési támogatásban részesülők és az új rokkantak száma Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a legmagasabb.  Állástalanság és kilátástalanság – ez a fő probléma az országgyűlési képviselő szerint. Ma már az emberek egészsége is veszélyben van. A miskolci kórház nagyon súlyos gazdasági helyzetben van – tette hozzá. Pedig most, a válság idején egyre több a pánikbetegség, a kimerültség és csak egy orvos van a pszichiátrián. Ez tarthatatlan – mondta. De azt is látni kell – fűzte hozzá – hogy Miskolc egyik legnagyobb foglalkoztatója éppen a városi kórház. A válság és a kórház rossz struktúrája miatt több mint száz ember veszítheti el az állását most, az átszervezések miatt. Csak a súlyponti kórházak fognak pénzt kapni, s a városi nem ilyen.
 

Nagy Kálmán szerint Káli Sándornak, Miskolc szocialista polgármesterének be kell ismernie a válságot.  Elmondta, hogy a helyi KDNP szerint Miskolcon új, külön válságkezelő program szükséges. Elhangzott az is, hogy el kell ismernie a polgármesternek: Miskolc válsággóc, nem pedig „a rend városa”.
  
Molnár Péter szólt az oktatás problémáiról is. A miskolci KDNP-elnök szerint az osztályok létszáma jellemzően magas, így kezelhetetlenek a problémás, renitens, lemaradó, hátrányos helyzetű gyermekek. A felnőttképzés (munkanélküliek átképzése) kudarc, hiszen aki el is végzi az átképzést, döntően munka nélkül marad. Az erőszakos, át nem gondolt integráció nem old meg semmit. A körzethatárok szerencsétlen meghúzása, a gyerekek ide-oda irányítása tetézi a problémákat. Nagy probléma – emelte ki – hogy a tanári pálya elvesztette a presztízsét. A tanári tekintélyt vissza kellene állítani – hangsúlyozta. 
 
A miskolci KDNP-frakció vezetője az is elmondta, hogy szerintük új szerkezetű, olyan ipari iskolára lenne szükség, ahol kimondottan szakmunkásokat képeznek. Ugyanis a jelenlegi szakképzési rendszer nem megfelelő. Az oktatással kapcsolatban számtalan álhumánus megoldás született az elmúlt időszakban országos és helyi szinten is – mondta Molnár Péter
 
Garamvölgyi Attila, a KDNP miskolci önkormányzati képviselője rámutatott: 2002 óta, vagyis amióta Káli Sándor vezeti Miskolcot, a városban semmilyen jelentős beruházás, amely nagy létszámú munkahelyet teremtett volna nem érkezett. A legnagyobb foglalkoztatók lassan már a bevásárlóközpontok. Viszont ezeket érzékenyen érinti a válság. Ha nem megy a bolt, elbocsátanak, s ez ismét munkanélküliséget eredményez. De arról is szólt a képviselő, hogy a válság miatt rengeteg vállalkozás ment csődbe az utóbbi időszakban. 
 
Miskolcon több rendőrre van szükség – mondta Garamvölgyi Attila. Nem Városőrség kell az Avas városrészre, hanem erősebb, fokozottabb rendőri jelenlét. Azt javasolta a képviselő a KDNP nevében, hogy Miskolcon jöjjön létre egy szociális bank Miskolcon. A KDNP országos elnökének, Semjén Zsoltnak a javaslatát támogatják, hogy létre kell hozni a családi csődbiztos intézményét is. Ezen túl Garamvölgyi Attila elmondta, hogy a miskolci KDNP frakció javasolni fogja, hogy álljon fel egy válságkezelő szociális bizottság a Közgyűlés mellett, amelyik a gazdaágilag ellehetetlenült családok feltérképezésével, megsegítésével foglalkozna. 
 
Ezeken túl a miskolci kereszténydemokrata politikusok úgy vélik, hogy az Avason egy keresztény szellemű ipariskola megteremtése is indokolt lenne. És mivel erkölcsi válság is van, az egyházak segítségére is szükség lenne.
 
Összegzésképpen Molnár Péter elmondta, hogy a miskolci KDNP szerint: külön válságkezelő „programra” lenne szükség a városban. És ennek, anyagi források hozzárendelésével már a készülő költségvetésben is láthatóvá kellene válnia. Ezen túl a munkahelyek megőrzése, új munkahelyek teremtése lenne nagyon fontos és azonnali feladat.
Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!