Minden megyében állított területi listát a Fidesz–KDNP - az OVB nyilvántartásba vette a pártszövetség országos listáját

Mind a húsz területi választókerületben listát állított a Fidesz–KDNP – derül ki az Országos Választási Iroda internetes oldalának adataiból. Az Országos Választási Bizottság (OVB) nyilvántartásba vette a Fidesz-KDNP szövetség közös országos listáját az áprilisi országgyűlési választásra: a listát Orbán Viktor, a párt elnöke vezeti.

A területi listákról az országgyűlési választáson összesen 152 mandátumot osztanak ki. Az országban húsz területi választókerület van (a 19 megye és a főváros), ezekben listát csak pártok állíthatnak. Listaállításra az a párt jogosult, amelyik az adott területi választókerületben az egyéni választókerületek egynegyedében, de legalább két egyéni választókerületben jelöltet állított.

A Valasztas.hu szerint a Fidesz–KDNP pártlistáját ma  délutánra mind a 20 területi választókerületben nyilvántartásba vették. Ezzel a Fidesz–KDNP az MSZP után a második jelölőszervezet, amelyik minden területi választókerületben listát tudott állítani. A területi listákat hétfő 16 óráig lehetett bejelenteni az illetékes (megyei) választási bizottságnál.

Nyilvántartásba vették a Fidesz-KDNP közös országos listáját

Az Országos Választási Bizottság (OVB) nyilvántartásba vette a Fidesz-KDNP szövetség közös országos listáját az áprilisi országgyűlési választásra: a listát Orbán Viktor, a párt elnöke vezeti.

 A Fidesz-KDNP szövetség 20 területi listát állított hétfő délutánig, ezzel jogosulttá vált az országos lista állítására.
   
Az országgyűlési képviselők választásán országos listát azok a pártok állíthatnak, amelyek 7 területi listát tudtak állítani, az országos lista bejelentésének határideje kedd 16 óra.
   
Az országos listán legfeljebb háromszor annyi jelölt állítható, mint a megszerezhető mandátumok száma, azaz maximum 174 jelölt, ennyi szerepel a Fidesz-KDNP listáján is.
   
Az országos listára a választók nem szavaznak közvetlenül, az országos listán kiadható 58 mandátumot a fel nem használt, úgynevezett töredékszavazatok összesítése alapján osztják ki. Fontos szabály, hogy csak azok a pártok juthatnak mandátumhoz az országos listán, amelyek a területi listákra összesen leadott szavazatok öt – mivel a Fidesz és a KDNP közös listát állított, az ő esetükben tíz - százalékát megszerezték, és ezzel átlépték a bejutási küszöböt.
   
A Fidesz-KDNP azzal, hogy nyilvántartásba vették országos listáját, jogosulttá vált arra, hogy egy tagot delegálhasson az OVB-be. A választáson országos listát állító pártok ugyanis jogosultak lesznek arra, hogy tagokat küldjenek a testületbe. (A Fidesz és a KDNP közös listát állított, de egy jelölőszervezetnek minősülnek.)
   
Az OVB tagjainak száma így tehát attól függ, hány, választáson induló szervezet tud országos listát állítani. A választás eredményének megállapítása után a testületben csak a választott tagok maradhatnak, illetve azon pártok delegáltjai, amelyek parlamenti frakciót tudtak alakítani.
   
Korábban csak egy párt, az MSZP országos listáját vette nyilvántartásba az OVB, még március 12-én.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!