Negatív kilátások

Az amerikai cégek egy része leírta Magyarországot, ami abban nyilvánul meg, hogy ezek a vállalatok nem terveznek Magyarországgal az új befektetések terén, esetleg leépítenek - mondta az InfoRádiónak az Amerikai Kereskedelmi Kamara elnöke. Bienerth Gusztáv szerint az ország elvesztette a bizalmat, amit nagyon nehéz lesz visszaszerezni. A JP Morgan eközben általános közép-európai recessziót jósol.

Az amerikai cégek egy része leírta Magyarországot, ami abban nyilvánul meg, hogy ezek a vállalatok nem terveznek Magyarországgal az új befektetések terén, esetleg leépítenek - mondta az InfoRádiónak az Amerikai Kereskedelmi Kamara elnöke. Bienerth Gusztáv szerint az ország elvesztette a bizalmat, amit nagyon nehéz lesz visszaszerezni. Az elnök szerint szolgáltatunk elég okot arra, hogy Magyarországot ma nem övezi kitüntetett figyelem a nagybefektetők terveiben példaként említve, hogy a társasági különadó megszüntetése érdekében lobbiztak, és a kormányzat gyakorlatilag ígéretet tett erre, ám később ezt visszavonta. A válságnak szerinte még nincs vége, a magyar gazdaság növekedési potenciálja és a versenyképessége csökkent, valamint a kilátások sem biztatóak.

A bruttó hazai termék (GDP) a III. negyedévben 0,8 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, naptári hatás kiszűrésével 0,7 százalékkal nőtt – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden. A II. negyedévben még 2 százalékkal növekedett az előző évhez képest a GDP.

Eközben általános közép-európai recessziót jósol a JP Morgan is, Magyarország, Csehország és Szlovákia gazdasága szerintük zsugorodni fog jövőre. Az amerikai befektetési bank elemzője, Miroslav Plojhar elmondta: bankja azért változtatta meg előrejelzését a kilátásokról, mert korábban nem várt ilyen gyors visszaesést a közép-európai országok fő kereskedelmi partnereinél Nyugat-Európában. A jelentés emlékeztet arra, hogy a három ország kormányzata és jegybankja közül eddig egyedül a magyar jelzett jövőre országában gazdasági visszaesést. A legújabb cseh és szlovák adatok azt mutatják, hogy a gazdaság lassulása a térségben gyorsabb, mint korábban várták. Több mint három és fél éve a leggyengébb lett például a szlovák ipar októberi teljesítménye, stagnált tavaly októberhez képest, pedig az elemzők 4,7 százalékos növekedést jósoltak korábban.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!