Nem a magyar nép, csak a kormány hiteltelen

„Magyarország semmiféle bizalmat nem játszott el,” a magyar néppel szemben töretlen a húsz évvel ezelőtt érzékelhető bizalom – hangsúlyozta Bajnai Gordon felszólalására reagálva Hargitai János, a Kereszténydemokrata Néppárt frakcióvezető-helyettese. Mint mondta, ezzel szemben az elmúlt hét esztendőben az MSZP-SZDSZ támogatásával felállított kormányok teljesen hiteltelenné váltak. A kereszténydemokrata politikus kijelentette: a kormányfő, azzal tenné a legtöbbet, ha teret engedne az érdemi változtatásoknak, melyet csak egy politikai felhatalmazottsággal rendelkező új kormánytól várhatunk.

Húsz évvel ezelőtt, a vasfüggöny lebontásakor büszkék voltunk Magyarországra, és büszke volt ránk a világ – jelentette ki Hargitai János, a KDNP frakcióvezető-helyettese Bajnai Gordon felszólalására reagálva. Hozzáfűzte: egyetlen olyan honfitársunk sem gondolta volna, hogy 20 év múlva Magyarország miniszterelnökének mondandója majd arról szól – és arról kell, hogy szóljon – hogy hazánknak vissza kell szereznie az eljátszott bizalmat.

Hargitai János nyomatékosan közölte: bár a miniszterelnök és a kormánypártok képviselői saját felelősségük elismerése helyett szeretnek arról beszélni, hogy Magyarország eljátszotta a bizalmat, és azt a jövőbeli növekedés megalapozásáért a válságkezelő kormánynak kell visszaszereznie, az igazság az, hogy Magyarország semmiféle bizalmat nem játszott el”, a magyar néppel szemben töretlen a húsz évvel ezelőtt érzékelhető bizalom. Az országot körüllengő bizalomvesztés nem a magyar embereknek, hanem kizárólag az MSZP-SZDSZ kormányoknak szól, amelyek az elmúlt hét esztendőben – belföldön és külföldön egyaránt – teljesen hiteltelenné váltak.  

A kereszténydemokrata politikus utalva a kormány 75 napos regnálását értékelő miniszterelnöki beszédre kijelentette, bárhogy is szeretné a kormányfő, nem lehet a Bajnai-kormány 75 napját úgy értékelni, hogy nem beszélünk az előtte történtekről, Bajnai Gordon nem feledtetheti, hogy mielőtt miniszterelnökké lépett elő gazdasági miniszterként a Gyurcsány-kormány egyik meghatározó posztját töltötte be.

Hargitai János a hiteltelenné válás útját felidézve emlékeztetett rá, hogy az ország valós helyzetét illetően minden információ birtokában a 2006-os választások előtt a Gyurcsány-kormány pusztán politikai célból, a hatalom megtartása érdekében becsapta a választópolgárokat, és az MSZP és a SZDSZ képviselők segítségével végigjátszotta az ötéves adócsökkentési törvény elfogadásának cinikus komédiáját. Amikor az ellenzék azt mondta, hogy bajban van az ország gazdasága, akkor állításaik igazságát cáfolták, megnyugtató helyzetet sugalltak a választóknak és a gazdasági élet szereplőknek, akik hittek a kormányerőknek, s a biztonság hamis illúziója szerint tervezték jövőjüket.

A választások megnyerése után a kormány eltörölte az ötéves adócsomagot, a bizalom hamar szertefoszlott. A bizalmatlanságot tovább fokozta, hogy miután az emberek már szembesültek a kormány által előidézet gazdasági helyzettel, és a Fidesz és a KDNP képviselői a közelgő válságra figyelmeztetettek, a kormánypárti politikusok ismét letagadták a valós veszélyt, hazugsággal vádolták az ellenzéket – tette hozzá a kereszténydemokrata politikus.

Hargitai János szerint a bizalom eljátszásának része volt az is, hogy a magyar állam csődközeli helyzetbe jutása előtt néhány nappal Bajnai Gordon gazdasági miniszterként – Gyurcsány Ferenccel együtt – még azt állította, hogy Magyarországot a gazdasági válság közvetlenül nem fogja érinteni.

Hargitai János közölte: a tíz kelet-közép európai ország közül egyetlen egy országot sem érint olyan mértékben a gazdasági válság, mint Magyarországot. Hozzáfűzte: ezt jelzi, hogy olyan válságkezelési módot kénytelen választani az ország, amelyet senki más nem követ. A kereszténydemokrata politikus ismételten rámutatva a kormány felelősségére kijelentette: a szocialista és liberális kormány jócskán tett azért, hogy a magyar embereket a lehető legsúlyosabban érintse a gazdasági válság.

Hargitai János hangsúlyozta, a kormányban ugyan sokan vannak, de az országban csak kevesen, akik offshore cégeken keresztül jövedelmüket külföldre transzformálják. Feltette a kérdést, hogy a válságkezelő miniszterelnök látja-e azokat a milliókat, akik a gödörben vannak, tudja-e, hogy amikor a nagy rendszerekből pénzt vesz ki, amikor „válságkezel”, amikor megszorítja a kisegzisztenciákat, akkor emberek életlehetőségeit veszi el.

Kijelentette, amikor Bajnai Gordon a válságkezeléssel foglalkozik, akkor nemcsak azt a néhány tízezer embert kellene látnia, akiknek amnesztiát hirdetve a kormánypárti többség lehetővé teszi, hogy kedvező feltételekkel esetleg hazahozzák kimenekített pénzüket, hanem azoknak a millióknak a tragikus sorsát is, akik nem biztos, hogy túl fogják élni azt a válságszituációt, amit nem a gazdasági válság, hanem a szocialista-liberális kormány hibás döntései idéztek elő.

Mint mondta: Magyarország a régió egyetlen olyan országa, amelynek gazdasági szuverenitása nemcsak megkérdőjeleződött, hanem immáron jogszabály mondja ki, hogy a kormány feladta az ország szuverenitását. A feltételeket azok diktálják, akik az államcsőd elkerülésére szolgáló 25 milliárd dollárt adták, az Európai Unió és az IMF.  

Hargitai János felhívta a figyelmet arra, hogy a miniszterelnök – noha tudja jól, hogy kormányzásának utolsó hónapjait éli – nem beszélt arról, hogy Magyarország hogyan fog visszakerülni az állampapírpiacra, a költségvetés hiányát, az államadósságot hogyan fogja 2010-ben finanszírozni az ország.

A kereszténydemokrata politikus kijelentette, az igazi kérdések válasz nélkül maradnak, hiszen a miniszterelnök és a kormányzópárt láthatóan csak arra rendezkedett be, hogy a 25 milliárd dollár kitartson a tavaszi választásokig, és a stafétabotot egy teljesen üres államkasszával adják át.

Ma Magyarország attól szenved, hogy hét éven át egy kiszámíthatatlan, döntéseit előre nem mérlegelő kormányzati politika áldozata lett – közölte Hargitai János. Hozzáfűzte: Bajnai Gordon, a legtöbbet azzal tenné, ha teret engedne az érdemi változtatásoknak, melyet csak egy politikai felhatalmazottsággal rendelkező új kormánytól várhatunk. „Ennek eljött az ideje, az önök kezét már elengedték az emberek” – mondta végezetül.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!