Nem fogjuk be a szánkat

A keresztény politika, a keresztény értékrend képviselete küldetés, mely nem rendelhető alá szavazatszerzési, marketing vagy PR szempontoknak – jelentette ki Semjén Zsolt, a Kereszténydemokrata Néppárt elnöke a honlapján megjelenő szokásos heti interjújában. A KDNP elnöke világossá tette: lehetséges és egyben elvárt az unión belül a nemzeti érdekek következetes képviselete. A közelgő európai parlamenti választás belpolitikai következményeiről szólva kifejtette: a Bajnai-féle nyilatkozat csupán egy papírdarab, aminek csak addig van súlya a szocialista frakción belül, amíg zsarolni tudják a képviselőket, vagy amíg a hatalmi pozícióból koncot tudnak dobni nekik. Véleménye szerint, ha a szocialista párt még lejjebb megy, akkor aligha lesz egyben tartható a párt.

Az elmúlt héten az egyik közvélemény-kutató cég közzétett felméréséből kitűnik, hogy. a kormánypártok prominensei rendre veszítenek a népszerűségükből, a frakciószövetség politikusainak a támogatottsága ezzel szemben folyamatosan emelkedik. A KDNP elnöke két pontot javított a népszerűségi mutatóján.

Arra a kérdésre, hogy mennyire lehet komolyan venni az efféle adatokat, eredményeket Semjén Zsolt kifejtette: miután van egy ELTE BTK-n szerzett jeles minősítésű szociológusi diplomája, ezért szakmailag is meg tudja indokolni, hogy miért szkeptikus a felmérések eredményei, és annak értelmezése vonatkozásában.

Hangsúlyozta, amikor elkötelezte magát a keresztény politizálás mellett, akkor a valóban keresztény politika szolgálatába állt. Ennek megfelelően nem képvisel olyan ügyeket és gondolatokat, amelyek ellentétesek az egyház társadalmi tanításával. Ezzel viszont automatikusan vállalta azt is, hogy bizonyos kérdésekben éppen azért, mert következetesen keresztény álláspontot képvisel, nem feltétlenül találkozik a közízléssel.

Ezzel összhangban azt is vállalta, hogy nem a közvélemény-kutatási adatsorok fogják a végső valóságot jelenteni a számára, hanem bizonyos kérdésekben ellenszélben, prófétai jel módjára, akkor is a keresztény álláspontot képviseli, ha az nem növeli a tetszési indexet. „Ugyanakkor igyekszem a keresztény álláspont igazáról meggyőzni azokat a polgártársaimat, akik más állásponton vannak” – tette hozzá.

Népszerűség emelkedését a pártelnök két dolognak tudja be: az egyik az, hogy számos kérdésben úgy érzi, hogy az ország nem jobboldali beállítottságú polgárai is belátták a Kereszténydemokrata Néppárt igazságát, például a családi adózás fontossága, a családok csődvédelme tekintetében, és elsősorban a szociális kérdések vonatkozásában. Másfelől pedig az a tapasztalja, hogy egyre többen értékelik azt a következetességet, amit mindig is képviselt, és ami egyébként éppen ebből a keresztény politizálásból következik, úgy látja, a balliberális gondolkodású polgárok is – noha világnézeti kérdésekben nem értenek vele egyet – a következetességet előbb-utóbb, de értékelik.

Arra a felvetésre, hogy: az ír kormány garanciát vár az uniótól arra, hogy a lisszaboni szerződés elfogadása esetén is megőrizheti jogrendjének bizonyos jellemzőit, egyebek közt az abortusztilalmat. Az írek következetes érdekérvényesítése gyökeresen ellentmond a hazai szervilis kormánypárti logikának Semjén Zsolt emlékezetett rá, hogy a KDNP volt az egyetlen párt, amelyik nem szavazta meg a lisszaboni szerződést.

Nem azért, mintha nem tartaná fontosnak az unió döntéshozatali reformjának az ésszerűsítését és életszerűsítését, hanem például az előbb említett okból kifolyólag, továbbá amiatt, hogy a kereszténységre való hivatkozás nem szerepel a szerződés preambulumában. Valamint nem utolsó sorban amiatt is, hogy a magyar parlament képviselői magyar nyelven meg sem kaphatták a lisszaboni szerződést. Mint mondta: nem az a probléma, hogy azt nem tudnák angolul elolvasni, hanem az hogy, ez a nemzeti létünk elfogadhatatlan mértékű leértékelése. A pontosság kedvéért megjegyezte: nem az unió miatt nem készült el a magyar nyelvű fordítás, hanem a Gyurcsány-kormány mulasztásából.

Semjén Zsolt hangsúlyozta: „a KDNP tudomásul veszi, hogy ma, amire lehetőségünk van, az a prófétai jelnek a szerepe. Miután ebben a kérdésben a magyar társadalom nagy többsége nem osztja a KDNP életvédő álláspontját, ezt a realitást a törvényalkotási vonatkozásban a KDNP-nek tudomásul kell vennie. „Ugyanakkor senki nem kényszeríthet bennünket arra, hogy befogjuk a szánkat, és feladjuk azt a küldetésünket, hogy az igazságot akkor is képviseljük, ha kisebbségben vagyunk.

„Az alapvető helyzet az, hogy nincs sem természettudományos, sem logikai, sem filozófiai különbség, hogy az a magzat kéthónapos, négyhónapos, hathónapos, nyolchónapos, a hasfalon belül van vagy a hasfalon kívül. Ha pusztán a kora alapján, ha a magzati korukat élő embertársaink halálra ítélhetőek, akkor ugyanilyen alapon a társadalom bármely más csoportja halálra ítélhető a kora, az egészségi állapota, a származása vagy bármi más alapján. Ezért mi nem fogadjuk el azt, hogy a parlament Istent akar játszani. És a természetjog nevében, amiből következik, hogy az emberi élet feltétlen érték nem fogadjuk el azt a jogpozitivizmust, ahol a parlament Istent akar játszani, és élet-halál felett ítélkezik” – jelentette ki.

Az interjú végén – a pécsi polgármester választás kapcsán – a szocialisták Bajnai Gordonnak aláírt hűségnyilatkozatáról a KDNP elnöke elmondta: „ A Bajnai-féle nyilatkozat egy puszta papírdarab, aminek csak addig van súlya a szocialista frakción belül, amíg vagy különböző titkos információkkal zsarolni tudják a képviselőket, vagy amíg a hatalmi pozícióból koncot tudnak dobni nekik. Abban a pillanatban, hogyha ez nincs, akkor ez egy puszta papírdarab. Nem kell hozzá nagy politológusnak lenni, hogy történelmi példák alapján, meg egyszerűen a szociológiai, politológiai helyzet érzékelése folytán az ember lássa azt, hogy ha a szocialista párt még lejjebb megy, akkor aligha lesz egyben tartható a párt.”

A teljes interjú itt  olvasható.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!