Nem jó megoldás a külképviseleteken az elektronikus szavazás

A Kereszténydemokrata Néppárt szerint nem jó megoldás a külképviseleteken az elektronikus szavazás bevezetése – mondta Vejkey Imre, az Országos Választási Bizottság (OVB) KDNP-delegáltja sajtótájékoztatóján. A szakpolitikus felidézte: az önkormányzati tárca vezetője a külképviseleti szavazás szabályainak megreformálására javasolta az elektronikus voksolás bevezetését. Az OVB kereszténydemokrata delegáltja több nemzetközi példára hivatkozva azt mondta, a voksolásnak ez formája a világ más pontjain már megbukott, biztonsága nem garantálható.

Vejkey Imre megjegyezte: ezt egy a CIA által folytatott vizsgálat is egyértelműen megállapította, s az Egyesült Államokban, Colorado államban már be is tiltották az elektronikus szavazást. A KDNP-delegált szerint a magyar szaktárca által javasolt megoldás nem biztosítja sem a szavazás biztonságát, sem pedig annak manipulálhatatlanságát.

Vejkey Imre aggályosnak nevezte a javaslat költségvetési pontját is. A 360 millió forintra tervezett átalakítás külképviseletenként mintegy 4 millió forintos beruházást jelentene, miközben ezek jelenleg is rendelkeznek a szükséges számítógépekkel – közölte.

Magyarázatra szorulna a 240 millió forintra tervezett működési költség is, hiszen a külképviseletek és az Országos Választási Iroda jelenleg is rendelkezik internet-kapcsolattal, a továbbítandó adatmennyiség pedig igen alacsony – mondta.

Kérdésre válaszolva, miszerint az Alkotmánybíróság határozata alapján alkotmányellenes, hogy nem biztosítják azon állampolgárok szavazati jogát, akik a külképviseleti szavazás napján Magyarországon, a magyarországi szavazás napján külföldön tartózkodnak, Vejkey Imre azt mondta: ezt többféleképpen, akár a hagyományos úton is lehetne rendezni, de nem az elektronikus voksolással.

Az elektronikus szavazás napja leáldozott – summázta véleményét a kereszténydemokrata delegált.

+

Az Önkormányzati Minisztérium (ÖM) kíváncsian várja a KDNP javaslatát a külföldön szavazás szabályozásával kapcsolatban – közölte a tárca Vejkey Imre csütörtöki sajtótájékoztatójára reagálva. Az ÖM az elektronikus szavazás egy speciális módjára tett javaslatot a pártoknak. Az Önkormányzati Minisztérium leszögezte, hogy a külföldön szavazás témájában, tekintettel a szabályozás kétharmados jellegére a parlamenti pártok közötti konszenzusra van szükség. A tárca továbbra is nyitott más, a követelményeket teljesítő megoldásra.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!