Nem lehet kérdés a kisiskolák fenntartása

Egy hosszú távra építkező országban nem lehet kérdés a kisiskolák fenntartása – jelentette ki Soltész Miklós, a Kereszténydemokrata Néppárt országgyűlési képviselője, a Fidesz-KDNP parlamenti frakciószövetség népjóléti kabinetjének vezetője pénteken Márokpapon, ahol a két párt elindította a Mi lesz veletek, kisiskolák? elnevezésű országjáró helyzetfelmérési akcióját. Nem lehet olyan települése az országnak, ahol legalább négyosztályos iskola ne működne – hangsúlyozta a politikus. Hozzátette: 2003-tól mintegy ezer iskolát vagy óvodát zártak be a kistelepüléseken, ezeket újra kell indítani, még ha nem is lesz könnyű.

Az országgyűlési képviselő szerint „az országnak áldoznia kell az iskolák fenntartására, hiszen a tudás az életesély alapja, arról nem is beszélve, hogy ahol az oktatási intézmény megszűnik, onnan elvándorolnak az emberek, elkezdődik a falvak elnéptelenedése”.
   
Czomba Sándor, a Fidesz beregi egyéni országgyűlési képviselője elmondta: a tájegység 19 tiszántúli települése közül 9 helyen szűnt meg eddig az iskola, s abból öt az utóbbi két évben. Közöttük van olyan oktatási intézmény, mint például a barabási, amelyet 2005-ben 120 millió forintért korszerűsítettek, és hasonló a helyzet a márokpapi iskolával is.
   
A képviselő azt állította, hogy finanszírozási nehézség aligha lehet a bezárások oka, mivel az önkormányzatok oktatási kiadásai szinte alig csökkentek, ráadásul elesnek a működési támogatási pályázatok adta lehetőségektől. A gyerekek pedig napi 1,5-3,5 órát utaznak lakóhelyükről az iskolába, ráadásul a Volán zsúfolt helyközi járatain, továbbá az eddigi 15-16 fős osztályból 30-35 fős közösségbe kerülnek.
   
Insticei Zoltán márokpapi polgármestere közölte: az 500 lakosú településen – 1952-ben még 1300-an éltek itt – 200 év után szűnt meg az iskola, ahol eddig a helyi, illetve a szomszéd község, Beregsurány 110 gyermekét 11 pedagógus tanította. A kisdiákok átkerültek a hét település oktatási feladatait ellátó csarodai iskolába, ott most 250 gyermekkel 22 pedagógus foglalkozik.
  
A sajtótájékoztatón elhangzott: Szabolcs-Szatmár-Bereg megye 229 településének eddig több mint az egyharmadát érintette iskolabezárás vagy összevonás.
   
A Fidesz-KDNP helyzetfelmérési akciójának második állomása Tolna megye lesz.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!