Nem mondunk le a független adópolitikáról

Magyarország egyelőre nem csatlakozik az euróövezet versenyképességi paktumához, mint ahogy a Moammer Kadhafi elleni katonai akcióhoz sem – közölte Orbán Viktor budapesti sajtótájékoztatóján. A miniszterelnök azt mondta, a magyar kormány úgy döntött, a következő időszakban is fenntartja az adófüggetlenséget. Orbán Viktor közölte: a magyar parlamenti pártok képviselőivel egyeztetve teljes nemzeti egység alakult ki arról, hogy Magyarország ne mondjon le a független adópolitikáról.

Ha Magyarország elfogadna egy olyan harmonizált alapot, mint amit most terveznek létrehozni, a magyar gazdaság jelentősen veszítene növekedéséből. Kiemelte ugyanakkor, hogy a versenyképességi paktumban foglalt más ügyek - így például a nyugdíj, a munkaerőpiac vagy a költségvetési egyensúly kérdése - lényegében egybeesnek a Széll Kálmán Tervben leírtakkal.

Magyarország továbbra sem kíván csatlakozni a Moammer Kadhafi líbiai vezető rezsimje elleni katonai akcióhoz – közölte a magyar kormányfő. Orbán Viktor azt mondta, Magyarország álláspontja egészen addig ez lesz, amíg nem történik olyan fejlemény, amely miatt változtatni kellene ezen. Elmondta, Martonyi János külügyminiszter kedden az egyiptomi-líbiai határon tájékozódik arról, hogy milyen további európai uniós lépésekre lehet szükség a humanitárius helyzet javítása érdekében. Líbiában, Tripoliban a nagykövetségünk továbbra is működik, lassacskán az egyetlen kommunikációs pont a Kadhafi-féle adminisztráció és az Európai Unió között.

Orbán Viktor szólt a japán katasztrófáról is, amely szintén téma lesz a hét második felében esedékes Európai Tanács-ülésen, és emlékeztetett: hétfőn Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter vezetésével üléseztek az energetikáért felelős tárcavezetők, és azt a döntést hozták, hogy az atomerőműveket stressztesztnek kell alávetni.

Orbán Viktor beszámolt arról is, hogy a magyar európai uniós elnökség nagy siker előtt áll, tekintettel arra, hogy a tagállamokkal sikerült tető alá hozni hat olyan jogszabály végső szövegtervezetét, amelyet most csütörtökön és pénteken az EU-s miniszterelnökök jóváhagyhatnak, júniusban pedig meg is születhetnek mint az Európai Bizottság és az Európai Parlament által is támogatott közös álláspont. Ezek a törvények az euróövezet megvédését, valamint az EU-tagállamok gazdaságpolitikáinak összehangolását szolgálják. Kitért továbbá az európai stabilitási mechanizmusra, amely a tervek szerint 2013-ban kezdi meg működését, hitelezési kapacitása pedig el fogja érni az 500 milliárd eurót. Miután a pénzügyminisztereknek sikerült erről hétfőn megállapodniuk, úgy tűnik, csütörtökön "tető alá is hozhatjuk" - közölte a miniszterelnök

Az új alkotmánnyal kapcsolatos újságírói kérdésre Orbán Viktor úgy fogalmazott: a feladatra kell összpontosítani, arra pedig mindenkinek megvolt a lehetősége, hogy részt vegyen az alkotmányozásban. Megerősítette, valószínűleg a jövő hét elején mutatja be az új alaptörvénnyel kapcsolatos nemzeti konzultáció eredményét a parlament előtt, és azok alapján várhatóan módosító indítványokat is beterjeszt majd.
  
Az élelmiszerek áfájának esetleges csökkentését firtató felvetésre a miniszterelnök közölte, a hatástanulmányoktól függ a csökkentés, majd hozzátette: csak akkor szabad áfát csökkenti, ha kizárják annak lehetőségét, hogy azt lenyeljék a kereskedők

A miniszterelnök szerint Gyöngyöspatán csak azért nem lett nagyobb baj, mert a rendőrség elvégezte a feladatát. „Ha a rendőrséget nagy erőkkel nem vezényeltük volna ki a kritikus helyszínekre, akkor ott csúnya történetek is megeshettek volna” – mondta Orbán Viktor azzal kapcsolatban, hogy a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület tagjai március elejétől csaknem három héten át járőröztek a 2800 lakosú Gyöngyöspatán, áprilisban pedig Hajdú-Bihar megyében, Hajdúhadházon terveznek hasonló tevékenységet folytatni. A kormányfő hangsúlyozta: ha bárki túllépi a magyar jogrendszer által számára nyitva hagyott lehetőségeket, akkor a rendőrség teljes tekintélyével és súlyával fog eljárni.

A miniszterelnök szerint a parlament nem fogja megvitatni azt a törvényjavaslatot, amelyet hétfőn nyújtott be két MSZP-s országgyűlési képviselő annak érdekében, hogy Schmitt Pál köztársasági elnök múltját „tisztázni” lehessen. Szerinte a vita méltatlan, ezért nem is kívánt rá reagálni.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!