Nem nyelnék le az áfát a kereskedők

Kényszerből vagy érdekből, de az alapvető élelmiszerek áfájának esetleges csökkentését a kereskedők továbbadnák a vevőknek. A Fidesz és a KDNP közös, áfacsökkentésre vonatkozó törvénymódosító javaslatának indokolása szerint az adócsökkentés azért szükséges, mert a tehetetlen Gyurcsány-kormány nem tudja megvédeni az embereket a világszerte tapasztalható élelmiszer- és energiaár-emelkedéstől.

Az alapvető élelmiszerek áfájának radikális – 20 százalékról 5 százalékra való – csökkentését a kereskedelem „továbbadná”, vagyis azt azonnal megérezhetnék a fogyasztók – értett egyet a Figyelő  által megkérdezett politikus és kereskedelmi szakember.

Öt olyan jogszabály van – ilyen például a kartellezés és a tisztességtelen piaci magatartást tiltó rendelkezés –, amelyekkel a kormány kikényszeríthetné, hogy a kereskedők adják tovább a 15 százalékpontos áfacsökkentést a fogyasztóknak – mondta az FN-nek Font Sándor, a Fidesz mezőgazdasági kabinetjének vezetője.

A fideszes képviselő szerint a versenyhivatal, a fogyasztóvédelem és az ilyen ügyekben igen aktív civilszervezetek rákényszerítenék a boltokat arra, hogy az esetleges áfacsökkentésből semmit ne nyeljenek le. A politikus szerint a hatóságoknak nem is volna túl nehéz dolguk: csak az áruk útját kísérő számlákat kell ellenőrizniük ahhoz, hogy kiderüljön, hol tűnt el esetleg az adómérséklés hatása.

Más logika mentén, de a kereskedők is úgy vélik, hogy az áfacsökkentés feltétlenül érzékelhető lenne teljes egészében. Az igazán alapvető élelmiszerek esetén éles a verseny, szoros a beszállítók és az üzletláncok gazdálkodása is, ráadásul nagy forgalom mellett a kereslet költségérzékeny, vagyis a verseny kikényszerítené az adócsökkentés átadását a fogyasztóknak – magyarázta a Figyelőnek Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára.

A két ellenzéki párt törvényjavaslata azt tekinti alapélelmiszernek, amit a Központi Statisztikai Hivatal – egyébként a nemzetközi szabványokkal összhangban – annak minősít. Így javaslatuk – egyébként esélytelennek látszó – elfogadása esetén olcsóbb lenne valamennyi tejtermék, valamennyi pékáru és számos húsféleség, többek között a téliszalámi is. Vámos György szerint a piac csak a valóban alapélelmiszernek számító termékek esetében kényszeríti ki az árcsökkentést, mert például a téliszalámit vásárolók kevésbé árérzékenyek. A szakértő szerint a Fidesz javaslatánál jóval szűkebbre kellene szabni az alapélelmiszerek körét, bár az sem tűnik egyszerű feladatnak. Bizonyos élelmiszerek új áfakulcsba sorolása ugyanis teljesen megváltoztathatná a kereskedők beszámolási rendjét, növelné az adóhatósági adminisztrációt is – vagyis jelentős többletköltségekkel járna.

Font Sándor úgy vélte: javaslatuk összhangban áll a nemzetközi szabványokkal, és az élelmiszerek további differenciálása túlságosan bonyolult. A politikus annak örülne, ha javaslatukat mégis tárgyalná az Országgyűlés, és az ottani vitán kikristályosodna, hogyan lehet pontosan és szociálisan igazságosan meghatározni az alapvető élelmiszerek körét.

Az áfacsökkentés javaslatát a kormány – a túlságosan sok kieső adóbevételre hivatkozva – elutasította.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!